Pályázati lehetőség akadálymentesítésre

A Magyar Református Szeretetszolgálat pályázatot hirdet gyülekezeti akadálymentesítési programra további bekapcsolódni vágyó gyülekezetek részére. Még egy hétig lehet pályázni.

„Az egész test pedig az ő hatására egybeilleszkedve és összefogva, a különféle kapcsolatok segítségével, és minden egyes rész saját adottságának megfelelően működve gondoskodik önmaga növekedéséről, hogy épüljön szeretetben." (Efézus 4:16)

„Egy gyülekezet sem lehet meg fogyatékosok nélkül, ahol a fogyatékosok hiányoznak a gyülekezetből, ott a gyülekezet fogyatékos." Juhász Zsófia, református lelkész, diakónus

A Magyarországi Református Egyház és a HEKS svájci segélyszervezet között létrejött megállapodás értelmében a következő három évben a szervezet támogatja a Magyar Református Szeretetszolgálat gyülekezeti akadálymentesítésben végzett munkáját. 2016-ig 30 gyülekezetben indulhat el az érzékenyítés és akadálymentesítés a program keretében. Olyan gyülekezetek jelentkezését várjuk, amelyek készek arra, hogy megtalálják környezetükben a fogyatékos testvéreket, és nyitottá váljanak feléjük, bevonják őket a gyülekezeti életbe. Akik gyakorlatban is szeretnék megtapasztalni Pál apostol szavait: „Mert ahogy egy testnek sok tagja van, de nem minden tagnak ugyanaz a feladata, úgy sokan egy test vagyunk a Krisztusban, egyenként pedig egymásnak tagjai." (Róma 12:4-5).

2014-ben elindult a program, melynek keretében 10 gyülekezetben kezdték meg a mentorok a munkát, közös gondolkozást a gyülekezetek tagjaival, vezetőivel. A pályázat második körében szeretnénk újabb gyülekezeteket bevonni a programba.

A pályázaton kiválasztott gyülekezetek a következő két évben szakképzett mentorok segítségével indíthatják el közösségükben a munkát, érzékenyítés, képzés, cselekvési terv kidolgozása alapján indulhatnak el az akadálymentesítés útján.

Jelentkezési feltételek:
- a gyülekezet vállalja, hogy együttműködve a Szeretetszolgálat által kijelölt mentorral, a gyülekezetben végzett felmérések után közreműködik egy cselekvési terv kidolgozásában, melyet a program ideje alatt megvalósít
- a gyülekezethez nem tartozik fogyatékos személyeket ellátó intézmény
- a gyülekezetben semmiféle szolgálat nem működik fogyatékos testvérek bevonására
- a gyülekezet kijelöl egy önkéntest/diakónust, aki a mentorral együttműködve segíti a program megvalósulását, ő lesz a programgazda a gyülekezet részéről

Amit kínálunk:
- mentor biztosítása a program ideje alatt
- felmérés a gyülekezet helyzetéről
- cselekvési terv kidolgozása a mentor segítségével
- érzékenyítés, képzés
- felhívjuk a figyelmet arra, hogy az akadálymentesítés nem rámpák és korlátok építését jelenti, és nem jár anyagi szolgáltatással a gyülekezet részére

A kiválasztott gyülekezetekkel szerződést fog kötni a Magyar Református Szeretetszolgálat, melyben lefektetik a vállalásokat és a feltételeket.

Jelentkezési határidő:
2015. január 20.

Beadási címek: Magyar Református Szeretetszolgálat, 1146 Budapest, Hungária krt. 200. ill. vad.lilla@jobbadni.hu
További felvilágosítás és pályázati adatlap kérhető: Vad Lilla
Telefon: 06-1-460-0747 Mobil: 06-30-678-7355 Fax: 06-1-460-0747, e-mail: vad.lilla@jobbadni.hu

Pál Sándor
kuratóriumi elnök, MRSZ