Segítség a behívott katonák családjainak

További több tízezer férfit soroznak be idén Ukrajnában, ebből több ezren kárpátaljai sorkötelest, köztük magyarokat is. A behívottak nagy része családfenntartó férfi; távozásukkal a családjuk súlyos nélkülözésre van ítélve. A Magyar Református Szeretetszolgálat nekik nyújt segítséget: havi rendszerességgel támogatja őket tartós élelmiszerrel.

Az elmúlt egy évben ez a negyedik mozgósítás Ukrajnában: ismét több ezer hadkötelest hívnak be a seregbe Kárpátaljáról, köztük magyarokat is. A tartalékosok behívására azért van szükség, hogy leválthassák a Kelet-Ukrajnában már tavaly óta harcoló katonákat. Ukrajnában közel egy éve vezették be újra az általános sorkötelességet. A behívót kapott férfiak húszéves kortól kötelesek bevonulni, de egy orvosi vizsgálat után már tizenhat éves kortól nyilvántartásba veszik őket.

Az instabil politikai és polgárháborús helyzet mellett rendkívül súlyos gazdasági válság is sújtja Ukrajna egészét. A kialakult feszült helyzetben a családfők távolléte a családok teljes anyagi összeomlását okozhatja. Az otthonmaradt nők és gyermekeik napi szinten nélkülöznek; alapvető élelmiszerek, tisztálkodási szerek hiányoznak a háztartásból, hiszen legtöbbször az egyetlen bevételi forrástól, a családfő keresetétől fosztja meg a hadviselés a családokat.
A Magyar Református Szeretetszolgálat február és július között segítséget nyújt olyan családoknak is, ahol a családfenntartó férfit katonai szolgálatra kötelezték. Ez a program része a segélyszervezet Kárpátaljai Cselekvési Tervének, amely szerint 2015. végéig több mint 100 millió forint értékben szállít az MRSZ segélyt határon túli magyar és más rászoruló kárpátaljai családoknak. A helyiek kérésére a Szeretetszolgálat most tartós élelmiszert juttat havi rendszerességgel a besorozásban érintett családoknak.

A katonaviselt támogatottak listáját a helyi felmérések alapján, nemzetiségre, vallásra és politikai hovatartozásra való tekintet nélkül állították össze. Az első támogatást már február 21-én megkapták az nélkülöző családok, és egy héten belül megérkezik hozzájuk a második csomag élelmiszer is.

Az újságíróknak lehetőségük van 2015. március 10-én a Szeretetszolgálatot elkísérni a helyszínre, részt venni az adományok kiosztásán és interjút készíteni a programban résztvevő ukrán, illetve magyar családokkal.

További kérdéseivel keresse az MRSZ kommunikációs vezetőjét, Szabó Dominikát a 30 249 6378-as számon vagy a szabo.dominika@jobbadni.hu email címen.

www.jobbadni.hu