Segítsünk Kárpátalján és Kelet-Ukrajnában!


Ukrajnában a katonai konfliktus tavaly tavasszal kezdődött. A közel egy éves idő alatt polgárháborús állapotok alakultak ki, és humanitárius katasztrófa fenyegeti az egész országot, Kárpátalját is beleértve. A harcok közvetetten közel 5 és fél millió embert érintenek, a halottak és sérültek száma meghaladja a 11 ezret, eddig fél millió ember vált otthontalanná. A bizonytalanság, a kétségbeesés és a reményvesztettség lett úrrá a lakosságon. 

Kárpátalján 3000 hadköteles embert soroznak be, így 3000 család marad ki tudja, meddig csonkán. Apák, fiúk, vőlegények kénytelenek a bizonytalan és életveszélyes kelet-ukrajnai harcvonalakra menni. A Magyar Református Szeretetszolgálat eddig is segítette a kárpátaljai rászoruló közösségeket, de az egyre élesedő krízisben sem hagyhatjuk magukra az ott élőket. Ezért indítunk 2015. február 11-én újabb nagy értékű és nagy mennyiségű segélyszállítmányt a területre. A most induló kamionon 2-3 tonna élelmiszer és higiéniás csomagok lesznek, melyeket katonai kórházba, árvaházba, és besorozott katonák hátrahagyott családjaihoz viszünk. Szakképzett, tapasztalt orvoscsoportunk is ellátogat Kárpátaljára, hogy ingyenes és teljes körű orvosi vizsgálatot, alapellátást biztosítson olyanoknak, akik ehhez jelenleg nem férnek hozzá.

Az Ukrajna keleti részén élők sebezhetőségét a folyamatosan fennálló, újra és újra fellángoló harcok okozzák, melyek a sűrűn lakott területekre koncentrálódnak. A becslések szerint 5,2 millió ember él olyan területeken, ahol harc folyik. A területen maradt lakosság azon részének is, akiket közvetlenül nem érint a veszély, nehézségei vannak, hiszen a közszolgáltatások akadoznak - víz, elektromos áram, szállítás. Az orvosi felszerelések és a kórházi személyzet hiánya miatt romlik az egészségügyi ellátás. A háború jelentős infrastrukturális és gazdasági veszteséghez is vezet, és egyre nő a halálos áldozatok száma a civilek között.

Február második felében ezért indul az MRSZ Kelet-Ukrajnába, két, a harcoktól alig 50 km-re fekvő menekülttáborba. Segélyszervezetként nem nézhetjük tétlenül, hogy ártatlan emberek százezrei válnak földönfutóvá, gyermekek ezrei veszítik el szüleiket. Ötmillió forint értékben szállítunk tehát a menekülttáborokba többek között meleg takarót, higiéniás csomagot, hálózsákot és élelmiszert.

Várjuk a pénzbeli felajánlásokat! Minden további segítség számít! Köszönjük!

www.jobbadni.hu