Zöld szmog lepte el az iskolát

Zöld szmog lepte el a Baár-Madas Református Gimnázium és Általános Iskola folyosóit és udvarát az elmúlt tanítási héten. Nem szabad rosszra gondolni, a SZMOG ezúttal mozaikszó, jelentése: „Szeretettel mozdulj, okosan gondolkodj!" Az általános iskolásoknak szervezett projektnapon a környezetkímélő közlekedésre hívták fel a gyerekek figyelmét, így ünnepelték a teremtés hetét.

- Nagyon kényelmes, hátra lehet benne dőlni. Picit távol van a pedál, de a felnőtteknek már jó - mondta Ardai Csongor, aki kipróbálhatta azt a környezetbarát elektromos versenyautót, amelyet a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) mérnökcsapata épített és vitt el egy napra a református iskola diákjainak. Ez a versenyautó sokkal könnyebb, mint más járművek, teljesítménye alapján a Forma1-es versenyautókhoz közelít.
- Egy ilyen autónak más a gyorsulása, másképp van összerakva benne a motor, ezt lehet is érezni, mert másképp indul - magyarázta a nyolcadikos diák.


A magyar mérnökhallgatók fejlesztése több hazai és világversenyen bekerült a legjobbak közé.
- A mi versenyautónk nem benzinnel működik, hanem az akkumulátorainkban tárolt elektromos árammal. A károsanyag-kibocsájtása sokkal kisebb, mint egy benzines versenyautóé, ezzel meg is nyertük a leghatékonyabb versenyautónak járó díjat a környezetbarát járművek magyar versenyén - mondta érdeklődésünkre Bruncsics Benjámin mérnökhallgató. A BME Formula Racing Team mérnökei elmagyarázták az általános iskolásoknak az elektromos versenyautó működését, megmutatták az alkatrészeit, és arról is beszéltek nekik, hogy ha jól tanulnak, később felvételt nyerhetnek nemcsak az egyetemre, hanem a mérnökhallgatók versenyautókat fejlesztő csapatába is.

Persze, nemcsak a fejlesztőmérnökökön és a gyártókon múlik, hogy megóvják a környezetet - a református iskola diákjai jól tudják, hogy ezért mindannyian tehetünk. A hatodik osztályos Szőke Anna elmondta, segít szelektíven gyűjteni a szemetet otthon, és iskolába menet csak villamosra és olyan buszra száll fel, amelyek nem bocsájtanak ki magukból hatalmas kipufogógáz-felhőt. A tiszta környezet megteremtése azonban állandó küzdelmet jelent számára is.
- Előttünk van egy park, ahol ki van írva, hogy „kutyát sétáltatni tilos" Sajnos többen is sétáltatják az állataikat, és ott hagyják a kutya ürülékét. A szomszédunk szokta összeszedni, mi is segítünk néha. Nekünk van egy fánk, ami a rovarok és a kártevők miatt nagyon csúnya volt, de most már letisztult, mert én megmetszettem az egészet. Ez egy nagyon különleges, óriási, kínai fa. A szüleim lelkészek, az udvarunkon van a templom is meg a játszóterünk is, és ott rengeteg érdekes növény van. Szeretnénk tisztán tartani a környezetet.

Bár a főváros kerékpárút-hálózata meglehetősen foghíjas, egyre többen közlekednek kétkerekűvel. A Baár-Madasban rendőrök készítették fel a gyerekeket a váratlan helyzetekre két akadálypálya felállításával. Az alsó tagozatosokat a biztonságos közlekedés alapszabályaival, a kerékpárhasználattal és a közlekedési táblákkal ismertették meg, míg a felsősöket a túlzott magabiztosságtól óvták.
- Amikor családdal közlekednek, sajnos a szülők sem tudnak mindig odafigyelni a gyerekekre, ezért ismerniük kell a táblákat, illetve a biztonságos közlekedést. Mivel nagyon sokszor az út szélén tekernek, folyamatosan gépjárművek haladnak el mellettük, és hogy meg ne ijedjenek, ahhoz kell, hogy kontrollálni tudják a mozgásukat. Megmutatjuk nekik a kerékpár elemeit is, elmondjuk, mik a kötelező tartozékai lakott területen belül és kívül. Felhívjuk a figyelmüket arra is, hogy ha ők vagy a társuk megsérülne, kinek kell, hogy szóljanak, mik azok az elsődleges dolgok, amelyekre oda kell, hogy figyeljenek - ismertette Csemer Tibor körzeti megbízott.

A nagyobbak magabiztosabbak, ezért úgy érzik, velük nem történhet baj, csakhogy ez nem így van.
- A felsősöknek felállított pálya picit bonyolultabb: mérjük az időt, és itt is kihelyeztük a közlekedési táblákat. Azért van a pályán ennyi lassító, hogy érzékeltessük, nem a sebesség a lényeg a kerékpározásnál, hanem a biztonságos közlekedés, ami nagyobb testű kerékpárokkal is lehetséges. A gyerekek bárhol találkozhatnak azzal, hogy ki kell kerülni valakit, ezért itt már közelebb vannak a pallók és a bóják. Ezek az egyensúlyt is fejlesztik, az utolsó fatábla pedig az úthibákat jelzi. Erre azért is kell felkészíteni a nagyobbakat, mert őket már elengedik a szülők, nincsenek ott mellettük folyamatosan, és sokszor látjuk is, hogy amikor felelőtlenül közlekednek a közúton, sajnos részesei is a baleseteknek.

Számos más, a teremtett világ iránti felelősségre nevelő program várta a gyerekeket a projektnapon. Megismerkedhettek a földgázmeghajtású járművekkel, megtekintettek egy áldokumentumfilmet, amely az autók környezetszennyező hatásaira hívta fel a figyelmet. Kreatív írás órán a teremtés történetét képregényes formában dolgozták fel, és mesét írtak egy szigetről, amelyet különleges élőlényekkel töltött meg fantáziájuk. A kisebbek állatmozgásokat utánoztak, és mivel a teremtés hetének idei témája a víz, a diákok családostul ellátogathattak az Uránia moziba, ahol a Vad Magyarország című, egy vidrapár életét is feldolgozó természetfilmet tekinthették meg. A családok a projektmunkában is szerepet kaptak, hiszen az ökoközlekedés témájú iskolai kiállítás darabjait együtt alkották meg. Újrahasznosított anyagokból ökojárműveket és ökovárost építettek, három testvér pedig ökohíradót készített.

- Az alkotásokat otthon készítették el a családok. Nem jegyért - ez nagyon fontos eleme a projektnek. A jutalom az együttmunkálkodás, az alkotás öröme és azok a művek, amelyek a kiállítást alkotják - magyarázta Bölcsföldiné Türk Emese projektkoordinátor.
- A Zöld SZMOG nevet adtuk ennek a napnak, a mozaikszó azt jelenti: „Szeretettel mozdulj, okosan gondolkodj!" Gyerekek és a pedagógusok is próbáltunk valamilyen zöld ruhadarabot magunkra ölteni ezen a napon. A természetre emlékeztető zöld szín ellepte az iskolát, így a szmog ezúttal pozitív jelentést kapott - ismertette a német-hittan szakos pedagógus.
- A teremtés hetéhez a tanóráinkon is próbálunk kapcsolódni. Megdöbbentő, hogy már második osztályosok is tudnak az ózonlyukról. Hittanórán arról beszélgettünk, mennyi mindent tehetnek ők is a környezetükért - és mint kiderült, sok mindennel tisztában vannak. Ösztönöztük őket, hogy az apró lépésekre is nagy szükség van hosszú távon, elmondtuk, hogy keresztyénként nagyobb felelősségünk van, mint az átlagembernek. Az, amivel Isten megbízta az embert - hogy uralkodjon a világon -, nem azt jelenti, hogy kizsákmányoljuk, hanem hogy jó gazdái legyünk a Földnek.

A teremtés hete ünnepkört 2009-ben vezették be a Magyarországi Református Egyház ünnepei közé a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) javaslatára. Célja a teremtett világ tudatos megőrzésére és felelős védelmére, valamint a felekezetközi együttműködésre felhívni a figyelmet. A teremtésvédelem hete mindig szeptember utolsó és október első vasárnapja közé esik, és a teremtés ünnepével zárul.

Jakus Ágnes 

A Kendik-testvérek ökohíradóját itt tekintheti meg:

Készítette: Kendik Lili (7. osztály), Kendik Janka (4. osztály) és Kendik Mihály (1. osztály)