Nyomtat Elküld Olvasási nézet

2017. évi Adventi Hírlevél

 

„Mint a liliom a tövisek közt, olyan az én mátkám a leányok közt"

(Énekek éneke 2,2)

A Budapest - Baross téri református egyházközség
2017. esztendei adventi hírlevele

„Az igaz ember hitből él"

(Róma 1,17/b)

Aki figyelemmel kísérte ennek az évnek az eseményeit, megtapasztalhatta, hogy a protestáns világ együtt emlékezett a reformáció 500. évfordulóján. Luther Márton 1517. október 31-én szögezte ki 95 tételét a wittenbergi Vártemplom kapujára, amely a középkori egyház megújulását szorgalmazta Isten igéje alapján. Viharos gyorsasággal terjedtek egész Európában tanai, melynek lényege, hogy nem cselekedetek által, hanem kegyelemből, hit által igazulunk meg, Ezt vitte tovább Kálvin János és a magyar reformátorok mindannyian. Megteremtődött a nemzeti nyelv. Luther lefordította a teljes Szentírást németre, Károli Gáspár magyarra. Kézbe vehetővé és befogadhatóvá vált az Isten igéje. Mind Európában, mind hazánkban gazdag programokkal emlékeztek a kerek évfordulóra.

Mire indít bennünket mindez?

Megbecsülve a múlt örökségét szolgáljuk a jelent, munkálva a jövőt. Reformáció: visszaalakít, megújul. Adja Isten, hogy legyen megújulás, legyenek élő gyülekezetek, bele értve a mi közösségünket, legyenek hitvalló emberek! Lelkipásztorok, gondnokok, presbiterek, gyermekek, fiatalok és felnőttek! Becsüljük meg nagyszerű örökségünket!

Advent van. November közepén az egyházmegye ajándékaként a lelkipásztorok közösségében a Szentföldön járhattam. Adventhez kötődő érzésemet osztom meg. A Galileai-tavon hajózva én olvashattam fel a tenger lecsendesítésének történetét. Idegenvezetőnk rámutatott egy sziklára. Ide várják a zsidók a Messiást (Másik elképzelés szerint az Olajfák hegyéről fog lesétálni Jeruzsálembe). Mi keresztyének bizonyosak vagyunk abban, hogy már eljött a Messiás, a mi Urunk Jézus Krisztus.

Azt kívánom és kérem, hogy látszódjék meg az életünkön, magatartásunkon, szavainkon, tetteinken, hogy mi a már eljött gyermekei, tanítványai vagyunk! Így legyen igazi reformációnk és adventünk és boldog karácsonyunk!


Egyházközségünk életéből

A 2017. évért is hálát adunk a mi Urunknak, Istenünknek. Példát mutatva ápoljuk a keresztyén egyházak egységét. Az imahéten kívül, havonta találkozunk a környékbeli egyházak vezetőivel, együtt imádkozva gyülekezeteinkért, szolgálatunkért. Májusban a Fasori Evangélikus Gimnáziumban tartottuk az ökumenikus lelkészkörök szokásos éves találkozóját több mint száz lelkipásztor részvételével.

A gyülekezet lelkipásztora féléven át felügyelő lelkész volt Óbudán, a szombat-félévét töltő lelkészházaspár felkérésére és az esperes kinevezésére.

Február 19-én harmadszor rendeztük meg a házasság heti vasárnapot.

Március 2-án egyházmegyei vizitációt tartott Bíró Botond és Somogyi Sándor tanácsos.

Május 14-én ötödik alkalommal vett részt gyülekezetünk énekkara egyházmegyei találkozón a kőbányai templomban. A felkészítést és a gyülekezeti szolgálatokat köszönjük Tóth Juditnak és Dobos Sándornak.

 

Késő délután a Reformáció Emlékparkban tartott ökumenikus megemlékezésen gyülekezetünk főgondnoka is virágot helyezett el az Emlékműnél.

 

 

 

Május 28-án tanévzáró istentiszteleten adtunk hálát a tanévben több mint száz hittanosért, a gyermek istentiszteletre és ifjúsági órára járókért.

 

 

Pünkösd ünnepén fogadalmat tett konfirmandusaink

 

 

Július 2-8-ig ifjúsági táborunk volt Zamárdiban Ölvediné Virág Enikő vezetésével.

Július 24-29. között 50-en voltunk Tahiban gyülekezeti táborban.

Július végén a lelkipásztor a kárpát-medencei lelkészegyesület közgyűlésén volt, ahol megbízást kapott a Dunamelléki Egyházkerület ügyvitelére.

Szeptember 10-én tanévnyitó istentisztelet volt, utána rendhagyó módon együtt maradt a gyülekezet, na, nem csendes napra, hanem hangos napnak neveztük el. Volt játék, ének, zsivaj, meg pizza bőségesen, hogy ne haljon éhen senki. Szeretnénk ezzel hagyományt teremteni.

Szeptember 25-29-ig Mátraházán egyházmegyei tanulmányi héten volt a lelkipásztor.

Október 28-án a Nemzeti Múzeumban voltunk az Ige-Idők kiállításon, melyet a reformáció jegyében rendeztek.

Október 31-én a Papp László Arénában a tízezer fős ünneplő seregben gyülekezetünk 30 tagja is jelen volt a kerek 500. évforduló alkalmával rendezett istentiszteleten és gálán.

 

 

Késő délután a Reformáció Emlékparkban tartott ökumenikus megemlékezésen gyülekezetünk főgondnoka is virágot helyezett el az Emlékműnél.

 

 

Ugyanaznap este a zuglói protestánsok reformációi istentiszteletet tartottak a Róna utcai református templomban közös úrvacsora vétellel.

 

 

November 12-én az országos tisztújítás keretében megválasztottuk a Presbitériumot.

 

 

Advent első vasárnapján a szokásos gyermekdélutánra kerül sor. Ének, áhítat, kézműves foglalkozás adja meg a méltó keretet. December 12-én egyházmegyénk gyülekezetünkben tartja lelkészértekezletét.

Öröm, hogy folytatódhattak a házaskör alkalmai, valamint új kezdeményezésként a bibliaiskolai ószövetségi előadások Czanik Péter esperes úr előadásaival.

Terveink között most egy alkalmat említek, július 23-28. között ismét Tahiban lesz a gyülekezeti hetünk, amelyre minden korosztályt várunk elfogadható árakkal, mihamarabbi jelentkezéssel.

Anyagi életünkről Kis létszámú gyülekezeti tagság hordozza az anyagi terheket, de sok csodát tapasztalunk meg. Egyházmegyei szinten a költségvetésünk a gyülekezetek között az alsó harmadban van. Minden adományt hálásan köszönünk. Legnagyobb részben a gyülekezet önerőből tartja fenn magát (perselypénz, egyházfenntartói járulék, adomány).

A zuglói önkormányzatnál rezsi költségekre 600 ezer forintot kaptunk pályázati úton, az egyházmegye normatív támogatást nyújtott gyülekezeteinek és lelkipásztorainak. Az egyházi törvény szerint a választók névjegyzékébe az kerülhet be, aki befizeti évente egyszer, vagy részletekben az önkéntes járulékát. Ezt kérjük ez alkalommal is. Személyesen, csekken vagy átutalással várjuk az adományokat. Számlánkat az OTP-nél vezetjük a 117-14006-2000-1773 számlaszámon.

Köszönetet szeretnék mondani minden munkatársnak és segítőnek, hűséges szolgálatukért. A lelkipásztoroknak, a gondnokoknak, a presbitériumnak, a kántoroknak, a hitoktatónak, az énekkarnak, az ifjúságnak. Köszönet minden lelki és anyagi támogatásért, az imádságért, mindenért.

Anyakönyvi adataink

MEGKERESZTELTÜK: Szűcs Léna Eliza, Székely Hunor Nimród, Bagi Lőrinc László, Kovács Abigél Vica, Kovács Luca, Magyar Flóra, Nagy András, Szabolcsi Soma (7 gyermek és 1 felnőtt).

HÁZASSÁGOT KÖTÖTTEK: Dr. Budai András és Kovács Zsuzsanna, Kelemen Péter és Kiss Orsolya (2 pár)

ELTEMETTÜK: Dr. Répás Pálné, Steigler Jánosné, Barabás Lajos, Kiss Gyuláné (4 testvérünket). Minden veszteség fáj. Hadd emlékezzek meg Dr. Répás Pálné diakóniai gondnokunk sok évtizedes hűséges presbiteri szolgálatáról, aki sokunk gyermekének orvosa is volt. Répás Zsuzsanna, aki presbiterünk, zsinati tagunk, édesanyját gyászolja.

KONFIRMÁLTAK: Cser Sára, Dobos Károly, Dóka Barnabás Sándor, Dudás István, Ferenczi Norbert, Mester Ildikó, Mohos Tibor, Nagy András, Száday Gergely József, Szeles Regina Szilvia, Szeles Renáta Natália, Tóth Ágota (12 fiatal)

A Presbitérium nevében köszöntök mindenkit. Áldás, Békesség!

 

Budapest, 2017 adventjén

Bagi László lelkipásztor

 

Ifjúsági tábor Zamárdiban

 

Tizenkét fiatal jött el idén az ifisek táborába, Kiss Gabival voltunk felnőttek.

Téma: "Mint az agyag a fazekas kezében". Elmentünk egy fazekas műhelybe, hogy a gyakorlatban is láthassuk, mit is jelent ez. Az áhítatok mellett bőven jutott idő másra is: volt esti fürdőzés, tűzrakás, dinnye, fagyi, és játék minden napra jutott. Magunknak főztünk, mindent együtt csináltunk. Szépen összekovácsolódott a kis csapat.

Köszönet a Száday családnak, hogy újra ott lehettünk Zamárdiban!

Ölvediné Virág Enikő

 

 

 

Gyülekezeti nyári tábor

2017. július utolsó hetére a tavalyi táborhoz hasonlóan, idén is a tahi Sion Hegye Református Konferencia-központban találtunk helyet gyülekezetünk táborának. A Reformáció 500-ik évfordulója alkalmából lelki programunk során a reformátorok életét tekintettük át. A délutáni együttléteket keresztyén film vetítése, sportolási lehetőségek (foci és ping-pong) színesítették. Hálát adunk az Úrnak a csodálatos időjárásért is; az egyik délelőtt közös kirándulást tettünk Vöröskőre, egy másik délután pedig a gyermekes családok a leányfalui strandon tudtak pihenni. Külön köszönet Ölvediné Virág Enikő testvérünknek, aki megszervezte, hogy az egyik délután vendégül láthattuk Kovács Gábor muzsikust, aki egy minden korosztálynak élvezetes hangszerbemutatót és hangszerkészítést tartott. 2018-ban tartandó nyári táborunk is ezen a csodálatos helyszínen lesz július 23-a és 28-a között, amelyre szeretettel hívunk mindenkit! Köszönet a táborban szolgálatot vállalóknak, segítőknek, és az adományt adóknak, imádkozóknak!

Száday László

 

 

HANGOS NAP

Szeptember 10-én nem egy hagyományos tanévnyitó Istentisztelet volt a gyülekezetünkben. Egy hagyományteremtő, egész napos alkalmat rendeztünk, amit "HANGOSNAP"-nak neveztünk el, mivel nem "elcsendesedtünk", hanem egy vidám, hangos, játékos napot tartottunk - az Úr előtt. Istentisztelet után együtt maradtunk és énekekkel zengtük be a templom előterét. Ebédre pizzát rendeltünk, majd egy kis "ejtőzés" után közösségépítő, izgalmas, és fantáziát megmozgató játékokba kezdtünk. Az asztalt zsúfolásig rakták a szorgos kezek sütivel, pogácsával, üdítővel. Egy áhítattal zárult a nap - a templomban.

Ölvediné Virág Enikő


 

 

 

 

Ige-idők

Gyülekezetünk az október 31-ei reformáció ünnepet megelőző hétvégén, szombaton délután látogatást szervezett a Magyar Nemzeti Múzeumba. A reformáció 500 éves évfordulójára rendezett „Ige-idők" kiállítást néztük meg. Tárlatvezetőnk dr. Kiss Erika, a kiállítás egyik kurátora volt, mint kiderült óriási szerencsénkre. Szakszerűen, nagy lelkesedéssel beszélt, rengeteg érdekes részletet említett. A kiállított tárgyakat úgy mutatta be, mint személyes ismerőseit, történetükkel, jelentőségükkel együtt. Megismerhettünk egészen személyes eseményeket, de rávilágított földrajzi, történelmi, egyházi távlati összefüggésekre. A kiállítás önmagában is érdekes volt, a kiváló vezetés révén igazi lélekemelő élménnyé vált. Soli Deo Gloria!

Dobos Sándor

 

 

Presbiterválasztás 2017

Egyházunk törvényei szerint 2017. november 12-én megválasztásra kerültek a gyülekezet új presbitériumának tagjai és gondnoka, akik a feladataikat 2018. január 1-től 2023. december 31-ig látják el.

Presbiterek: Csepregi András, Dobos Sándor, Dóka Sándor, Kiss Gabriella Edit, Nemes Gyula, Dr. Nemes Rita, Rada Ágnes, Dr. Radenkovits Péterné, Répás Zsuzsanna, Száday László, Dr. Tóth Ernő, Tóth Tibor. Pótpresbiterek: Erdei Györgyné, Mohos Tibor, Pápszi Szilvia, Száday Lászlóné. Gondnok: Nemes Gyula.

 

Isten gazdag áldása kísérje életüket, munkájukat!

 

Nemes Gyula


 

Áldott Karácsonyt!

 

 

Állandó alkalmaink

Vasárnap 09:00 Imaóra

Vasárnap 10:00 Felnőtt és Gyermek-istentisztelet (gyermekmegőrzéssel)

Úrvacsora a hó utolsó vasárnapján és nagy ünnepeken

Havonta egy vasárnap 16:00 Házaspárok köre

Szerda 15:00 (nyáron 17:00) Istentisztelet és Vakok bibliaórája

Csütörtök 18:00 Bibliaóra

Péntek 16:30 Angol nyelvű bibliaóra

18:30 Ifjúsági bibliaóra (13-18 éveseknek)

 

Alkalmainkra mindenkit szeretettel várunk!

 

Iskolai hittanoktatást Ölvediné Virág Enikő végzi 06/20-355-0817

 

A karácsonyi ünnepkör istentiszteleti rendje

 

December        20. szerda       15:00 Előkészítő istentisztelet

21. csütörtök   18:00 Előkészítő istentisztelet

24. vasárnap    10:30 Gyermek-karácsony

25. hétfő         10:30 Karácsony 1. nap úrvacsorával

26. kedd         10:30 Karácsony 2. nap úrvacsorával

31. vasárnap    10:30 Óévi délelőtti istentisztelet

31. vasárnap    17:00 Óévi esti istentisztelet

2018. január 1. hétfő              10:30 Újévi istentisztelet

 

Elérhetőségeink

Templom és lelkészi hivatal: Budapest - Baross Téri Református Egyházközség 1146 Budapest, Szabó József u.16.

Hétfő, szerda, csütörtök, péntek 10-12 óra, valamint alkalmaink előtt fél órával és egyeztetett más időpontban.

Tel: 06-1-343-7705 email: barosster(kukac)bpeszak.hu

Bagi László lelkipásztor:06/30-37-22-134 Parókia:1-363-7773

Honlap: http://www.parokia/lap/baross-teri-reformatusok/

Számlaszám: OTP Bank Nyrt. 117-14006-2000-1773

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 80, összesen: 215035

  • 2024. május 04., szombat

    Pécsi otthonában beszélgettünk Kiss Zsófiával, aki védőnőként dolgozik, levelezőn végzi a mesterszakot, presbiter, részt vesz a gyülekezeti gyermekszo...
  • 2024. május 02., csütörtök

    Mi a gyülekezetplántálás titka, és miért érdemes belevágni? Ezekre a kérdésekre is választ kaptunk az április 12-i Nagy-Budapesti Missziói Konferenciá...
  • 2024. május 02., csütörtök

    Júniusban újra lehetőség nyílik lelkipásztorok számára lelkésztovábbképzésen a rezilienciáról tanulni, tapasztalatot szerezni. Ez a négynapos konferen...
  • 2024. május 02., csütörtök

    A gyülekezeti gyermek­táboroztatásban fontos szerepet betöltő szervezeteket hívott a Szentírás Szövetség a budapesti Ráday Házba 2023 tavaszán.
  • 2024. április 30., kedd

    Hogyan teszi Isten alkalmassá az elhívottakat? Interjú Koncz Tiborral, a BKK menetirányító diszpécserével.
  • 2024. április 29., hétfő

    Új könyvük megjelenésének alkalmából a közeledés és távolodás egyensúlyáról, az anyaság kulcsairól és a kapcsolódás alapú elengedés örömteli mivoltáró...
  • 2024. április 29., hétfő

    Hajdúvidékről indult, a Bács-Kiskunsági Református Egyházmegyében testvéri közösség fogadta, Lajosmizsén pedig hazaérkezett. Beiktatták Varga-Kovács M...
  • 2024. április 27., szombat

    Ígéretes akadémiai karriert cserélt a kákicsi lelkészi szolgálatra, majd élete nagy részét az Ormánság néprajzi kincseinek megőrzésére és társadalmi p...
  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.