Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Megáldunk Titeket!

Mennyei Édes Atyánk!

Áldunk és magasztalunk azért a kegyelemért, mely ez esztendőben is eljuttatott bennünket május első vasárnapjára. Köszönjük, hogy ma ünnepet szentelhetünk neved dicsőségére és az édesanyák köszöntésére.
Áldunk Urunk megváltó szeretetedért, hozzánk küldött egyszülött fiadért, kinek királyság lehet bő áldás a mi számunkra. Köszönjük, hogy nálad lehet felszabadulás, hogy nálad fáradtak megnyugszanak és ínségesek megáldatnak. Ezért vágyik ma is hozzád, a te Igéd köré a mi szívünk, hogy áldásodban részesüljünk.
Kérünk, bocsáss meg nekünk, ha ínségeink, nélkülözéseink sokszor elhomályosítják szemeink elől a te áldásidat, melyeknek örülhetnénk, melyek életünket boldoggá tehetnék.
Add szívünkbe, kérünk az ének imádságos fohászát: Jézus vigasságom, esdekelve várom áldó szavadat! Ámen.

„Ez az a nap, amelyet az Úr elrendelt, 
vigadozzunk és örüljünk ezen!
Ó, Uram, segíts meg! Ó, Uram, adj szerencsét!
Áldott, aki az ÚR nevében jön!
Megáldunk titeket az ÚR házából.”
Zsoltárok 118, 24-26.

Kedves Testvéreim! Szeretett Gyülekezet!

Isten áldjon benneteket! E rövid mondat szavai legtöbbször az elköszönés szavai szoktak lenni. Május első vasárnapján én mégis beköszönni szeretnék minden családi hajlékba ezekkel a szavakkal: Isten áldjon benneteket! Mert ez az áldáskívánás olyan szépen összefoglalja a mai napnak és felolvasott Igénknek üzentét. A zsoltáros szavaiban 1. egy áldott nap, 2. egy áldott küldetés és 3. egy áldott élet van előttünk. Adja Isten, hogy áldás legyen ma is az Ige hirdetésén és hallgatásán, hogy az ő áldásával indulhassunk tovább életünk útján.

1. Kedves Testvéreim! Isten rendel örömteli napokat életünk útjára. Ünnepnapokat, amiket évről évre várunk, hogy eljöjjön, hogy megérjük, hogy azon örvendezzünk és vigadjuk. Isten népe áldott napokat szentelhet meg egyházi ünnepeink alkalmával. Amikor zeng ajkunkról az ének: „Krisztus Urunknak áldott születésén…” vagy „Felvirradt áldott szép napunk…” Népünk, nemzetünk életében az állami ünnepeken szólal meg az áldáskérés himnusza: „Isten, áldd meg a magyart…”, de ma gondoljunk a családi ünnepeinkkel. Mint például a születésnapok, amelyek azért adatnak, hogy mindenekelőtt megemlékezzünk Isten napról-napra és évről évre megtartó szeretetéről. Amikor elmondjuk, hogy az elmúlt években, vagy hosszú évtizedeken át velem volt az Isten, szeretteim által gondot viselt rólam. Sokszor megéreztem, hogy kinyújtotta felém megsegítő kezét. Harcaimban, küzdelmeimben érezhettem mindig megújuló kegyelmét és irgalmas szeretetét. Vagy egy névnap, amikor sokan gondolnak rám, amikor a számon tartó szeretet, a jókívánságok, ajándékok sokasága szerez örömöt a mi számunkra. Egy évforduló, egy ballagás, konfirmálás, amikor az életünkben lezárul egy szakasz. Mind-mind áldott napok, amiket az Úr rendelt. Így lesz áldott nappá ez a mai is, amikor az édesanyákat köszöntjük, amikor oda fordulunk hozzájuk és elmondjuk, hogy köszönök mindent édesanyám, amit értem tettél. Köszönöm, hogy nem sajnáltad fáradságod, köszönök minden értem hozott áldozatot. Felfakad ilyenkor az ember szívéből, hogy úgy szeretném meghálálni. Ami azt jelenti, hogy szeretném, de talán soha nem leszek rá képes, talán egy egész élet is kevés ahhoz, hogy méltóképpen viszonozhassuk azt, amit édesanyánktól kaptunk. Ettől lesz ez a nap áldott, hogy hála és a köszönet tölti be szíveinket.

2. Azonban a zsoltáros szavaiban más érzések is helyet kapnak. Ó, Uram, segíts meg! Ó, Uram, adj szerencsét! Az öröm és a vigasság mellett valamiféle aggodalom, félelem, fájdalom is jelen van. Segíts meg! Mikor imádkozik így az ember? Ha bajban van, ha gondok, betegség, gyász, békétlenség terheli meg életét. Vagy éppen egy nagy kihívás, megmérettetés előtt áll. Digitális tanulás, tanítás, érettségi vizsga? Segíts meg! Ó Uram, adj szerencsét! Károli Gáspár ezt úgy fordítja, hogy adj jó előmenetelt! Járj előttem! Készíts utat számomra, hogy az járható legyen, hogy célba érjek. Hogy áldott legyen az elindulás és a megérkezés. Segíts meg, hogy betölthessem küldetésem. Hányszor hagyja el az édesanya ajkát is ez a fohász? Ó Uram segíts meg! Már akkor is, mikor még gyermekét szíve alatt hordja, majd amikor eljön a születés pillanata és aztán egy életen át kéri az Urat: Ó Uram segíts meg, segítsd meg a gyermekemet! Adj jó előmenetelt. Áldott küldetés az, amit Isten segítségével tölthetünk be. A zsoltár szavaiban azt olvastuk, hogy „Áldott, aki az ÚR nevében jön!” Így gondoljunk ma az édesanyákra, nagymamákra, keresztanyákra, mint Isten küldötteire. Adjon Isten nekik sok erőt, jó egészséget, és áldást, hogy küldetésüket hűen betölthessék. Gondoljunk ma együtt érző szívvel azokra is, akik már nem köszönthetik e földi létben édesanyjukat, akik már csak az emlékezés virágaival fejezhetik ki hálájukat. Legyen értük mondott imádságunk a zsoltáros szava: Ó Uram segítsd meg őket. Így kérjük Isten megsegítő kegyelmét azoknak az édesanyáknak is, akik gyermeküket veszítették el. Adja Isten, hogy az emlékek ápolása is egy áldott küldetés legyen.

3. És végül hadd szóljak még az áldott életről. Olyan meghitt az a pillanat, amikor két kismama találkozik. Két élet, akik gyermekáldásra várnak. A Szentírásban Keresztelő János és Jézus édesanyja, Erzsébet és Mária találkoznak. Milyen szép a magyar nyelv, amikor azt mondja, hogy ők áldott állapotban vannak. Áldott élet. Erzsébet így köszönti Máriát: Áldott vagy te az asszonyok között és áldott a te méhednek gyümölcse. Ezzel az áldó szertettel fordulunk ma mi is az édesanyákhoz. Az Ige szava elénk adja az áldások minden szépségét. Azt, amikor Isten megáldja az embert, a teremtett világot, a munkát, az ember igyekezetét, szorgalmát és jóságát. Azt, amikor egyik ember mondd áldást a másik felett. Amikor az atyai áldás a gyermekre száll. És amikor az ember áldja az ég Urát. Minden áldás kifejezi a szeretetet. Az áldásban mindig a legtöbb jót kívánjuk, ami csak elérhető és elgondolható. A zsoltáros szavai is erről üzennek ma felénk: Megáldunk titeket az ÚR házából. Napjainkban különösen is felértékelődik az az áldás, amit az Úr házából, az Istennek szentelt hajlékból kapunk. Mi lelkipásztorok abban a kiváltságos helyzetben vagyunk, hogy a járvány idején is bejöhetünk az Úr házába. És Isten felhatalmazott bennünket, hogy itt áldást mondjunk. E megszentelt helyről a zsoltárossal együtt mondom, hogy megáldunk titeket drága édesanyák az Úr házából. Megáldunk titeket szeretett gyermekek, hogy növekedjetek és gyarapodjatok Isten és emberek előtt való kedvességben. Megáldunk titeket édesapák, akiknek az édesanyákhoz hasonlóan oly sokat köszönhetnek gyermekeitek.
Szeretett Testvéreim! Családban és magányban élők! Megáldunk titeket az Úr házából, hogy legyen életetek útján sok örömteli, Istentől rendelt ünnepnap. Hogy legyenek hűséggel és szeretettel betöltött küldetések. És azért, hogy legyen minden élet, áldott élet. Isten áldjon benneteket! Ámen.

Kegyelmes Istenünk! Gondviselő jó Atyánk!

Köszönjük áldó szavadat, mely megajándékoz bennünket áldott napokkal, ránk bízza az áldott küldetéseket és betölti áldásoddal az életünket. Köszönjük az áldott állapotban lévő kismamákat, kérünk, segítsd meg őket a gyermekvárás idejében és add nékik az anyaság minden áldott örömét. Köszönjük a megszületett kicsiny életeket, a testben és lélekben gyarapodó gyermekeket, akik a legnagyobb áldást jelentik az édesanyák számára. Kérünk, segítsd meg azokat a szülőket, nagyszülőket, akik gyermekük, unokájuk betegségének, vagy elvesztésének fájó keresztjét hordozzák. Küldj nekik vigasztalást, ahogyan azoknak is, akik ezen az anyák napján már nem köszönthetik szeretettel és öleléssel a drága édesanyát. Kérünk, tedd áldottá azokat a családi ünnepeket, melyekben a hálaadás és az öröm hangjai szólalnak meg. Tedd áldottá az édesanyai édesapai szíveket, hogy minden időben gyermekeik javára élhessenek. Tedd hálássá a gyermeki lelkeket, mert abban a szülői szívek örömre lelnek. Tekints Urunk irgalmasan e világra, az egészségért, a gazdaságért aggódó emberiségre. Ó maradj áldásoddal mivelünk Úr Isten, szent kegyelmed áraszd ránk minden szükséginkben. Imádkozunk hozzád árvákért és özvegyekért, a magány fájdalmát hordozókért. A gyászban megszomorodott szívekért. A betegekért. Az áldott gyógyító kezekért. Könyörgünk népünkért, nemzetünkért, határon innen és túl élő testvéreinkért. Imádkozunk a ballagó diákokért, az érettségiző, vizsgázó ifjakért, az ő tanáraikért és szeretteikért. Áldásod kísérjen bennünket. Most és örökkön örökké. Ámen.

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 75, összesen: 74306

  • 2024. április 27., szombat

    Ígéretes akadémiai karriert cserélt a kákicsi lelkészi szolgálatra, majd élete nagy részét az Ormánság néprajzi kincseinek megőrzésére és társadalmi p...
  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.