Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Húsvéti gondolatok

Húsvét ünnepét megszentelő Gyülekezet!

Szeretett Testvéreink!

A húsvét vasárnapi (2020. 04. 12.) istentisztelet kapcsán Zsinatunk Elnöksége megfogalmazta ajánlását. Az Elnökségi Tanács online ülése is kiemelte, hogy ez ajánlás és kérés.

Erre alapozva kérjük, hogy aki teheti, kapcsolódjon be a Duna Televízió által, húsvét vasárnap 9.00 órakor kezdődő istentisztelet közvetítésbe. Ez a kárpát-medencei magyar reformátusság közös istentisztelete. Éljük át így is hitbéli és nemzeti összetartozásunkat. A 9.00 óra előtt megszólaló harangszó a Tv-s istentisztelet kezdetét jelzi majd. Kapcsolódjunk be az úrvacsorai közösségbe is. Legyen ez által templommá minden családi hajlék. Készítsük elő az úrvacsorai kenyeret és bort magunk és családunk számára. Így tesz majd a lelkész család is. Isten áldása kísérje e húsvét vasárnap délelőtti alkalmat!

Bundzik Attila lelkipásztor és családja

 

Húsvéti gondolatok:

Áldás, békesség!

Kedves Testvérek!

A 2020-as év rendhagyó minden tekintetben. Még a II. Világháború során sem kellett a keresztyén embereknek ennyi ideig mellőzni Isten Házának látogatását. 1944-ben az újbori úrvacsora maradt el a front betörése miatt, idén ez a helyzet a Húsvétot érinti, de a technika lehetővé teszi az úrvacsorát, melyet a fent leírtak alapján Húsvét vasárnap délelőtt 9 órától a Duna Televízióban látható istentisztelet keretében élhetünk meg.

Hálát adok az Úristennek, hogy lelkészeink élen járnak az interneten végzett kapcsolatépítésben, Istentiszteletek közvetítésében. A járványügyi helyzet miatt, így olyanok is megszólíttatnak, akik Isten Házába nem jutottak el idáig, de az ige hangja új utat talált hozzánk, templomba járó emberekhez is. Nagytiszteletű Asszony és Nagytiszteletű Úr üzenetei, az istentiszteletek, áhítatok, énekek mindannyiunkat megerősítenek, bizakodóvá tesznek.

Hiszem és vallom, hogy nincs olyan veszedelem, ami nem a Teremtő tudtával és szándékával jönne létre (Ám. 3,6). Dávid, a csapások közül a járványt választotta, mert tudta, így „az Úr kezébe esik" (2Sám. 24.14). Mily szép a harmadik zsoltár metaforája, ahol Dávid az életét megmentő Istent mint pajzsot említi, bizakodjunk és ne hagyjuk hogy a félelem eluralkodjon rajtunk. Idézzük fel magunkban annyit látogatott templomunk szószékét, melynek oldalán a nap és pajzs látható (Zsolt. 84,12), bárcsak ismét ott lehetnénk testvéri közösségben.

A mostani időszak lehetőség az elcsendesedésre, forgassuk a Bibliát, a „friss" híreket elég egyszer meghallgatni naponta. Tanúsítsunk önmérsékletet, online jelenlétünket ne minél gyakoribb bejegyzésekkel hangsúlyozzuk, ehelyett „éjjel-nappal az Ő törvényén gondolkodjunk" (Zsolt. 1,2), hirdessük az Evangéliumot. A ránk mért csapásban pedig az Úz földén élő, feddhetetlen, igaz, istenfélő, bűn-gyűlölő Jób jusson eszünkbe, ki áldotta az Urat a legnagyobb vesztesége idején is (Jób 1,21). Ne kutassuk napjaink történéseinek célját, csak higgyünk és bízzunk!

Életünk folyamán hányszor mondtuk valamire, hogy majd megcselekedjük, vessünk számot, és amit lehet, otthonunk biztonságában valóban végezzük el. Vírusfertőzés esetén Luther Márton gondolatait ajánlom megszívlelni, több száz év távlatából is fontoljuk meg szavait, cselekedjünk felelősen, ne érintkezzünk otthonunkon kívül senkivel, mely otthont csak szükség esetén hagyjunk el! (Luther: Elmenekülhetek-e a halál elől? Luther Válogatott Művei 5, 546 o.).

A 2020-as év rendhagyó minden tekintetben, a most reánk következő Húsvét is rendhagyó minden tekintetben. Adja Isten, hogy ebben a Húsvétban közelebb kerüljünk Megváltónkhoz! A Kazincbarcika-alsói Református Egyházközség presbitériuma nevében a 479. zsoltár 4. versszakának soraival kívánok Istentől megáldott Húsvétot minden kedves Testvérnek és Szeretteinek:

„Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Jézus, te

visszajössz: várni taníts! Majd ha kegyelmesen

Nézed az életem: Állhassak csendesen. Hinni taníts!".

 

Gecse József gondnok úr megbízásából

Gólya Zoltán presbiter

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 60, összesen: 74291

  • 2024. április 27., szombat

    Ígéretes akadémiai karriert cserélt a kákicsi lelkészi szolgálatra, majd élete nagy részét az Ormánság néprajzi kincseinek megőrzésére és társadalmi p...
  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.