A legjobb tíz között: hat pap és egy papné

Hat református lelkipásztor és egy lelkészfeleség írja azt a sikeres blogot, amelyet közélet kategóriában beválasztottak az ország tíz legjobb blogja közé. Az egyik blogger szerint a református egyház bizonyos szempontból néma: nincs pezsgő közélet, nyilvános diskurzus, kevesen vállalják a véleményüket. A Reposzt virtuális ajtót nyitott a világ felé, nem palástol.

Fékezett habzás
A hvg.hu kilenc éve hirdeti meg blogversenyét, amelyben egyházi blog még nem rúgott labdába. Tíz kategóriában hirdették meg a versenyt, és több mint ezer blog harcolt az elsőségért.
– Örülök, de fékezett habzású az örömöm, mert egy ilyen verseny mindig a szubjektivitáson alapul – fogalmaz a Dunántúli Református Egyházkerület püspökhelyettese. Köntös László azonban azt is hozzáteszi, hogy olyan lap ismerte el kezdeményezésüket, amelyben nem sokszor veregetik az egyházak vállát.

Klerikális reakciók
A hat dunántúli református lelkész, és egy lekészfeleleség blogja azonban elnyerte a zsűri tetszését.
– A blogunk beválasztása a legjobb tízbe valószínűleg leginkább annak a szokatlan kezdeményezésnek szól, hogy lelkészek reagálnak a világra. Hangvételünk moderált, igyekszünk kerülni a harsányságot, hiszen keresztyének, lelkipásztorok vagyunk, akiket irritálna a durvaság. Az egyháziak gyakran hallgatnak, nem vállalják a véleményüket, ezen (is) akartunk változtatni, és megismertetni a keresztyének gondolatait a nagyvilággal, legyen szó bármilyen kényes kérdésről, társadalomról, közéletről, politikáról, vagy éppen párkapcsolatról.

Színes, váratlan
A blogger egyházvezető úgy véli, hogy őszinte írásaikat nemcsak az egyháztagok olvassák, hanem azok is, akik távol maradnak ugyan a templomoktól, mégis érdekli őket, hogyan gondolkodnak a keresztyének az élet nagy kérdéseiről.
– Nálunk nincs szerkesztőség, főszerkesztő. Senkinek nem mondjuk meg, hogy miről és hogyan írjon. Mindannyian saját gondolatainkat fogalmazzuk meg. Talán éppen ezért találják a Reposztot színesnek, váratlannak a világi olvasók is.

Hagyományos értékek új köntösben
Valami azonban közös a lelkészek blogjában: a világnézeti egység.
– Ha bele kellene passzíroznom a blogunkat a mai hazai világnézeti gondolatkörbe, akkor inkább konzervatívnak nevezném, mint liberálisnak. Azonban ez nem azt jelenti, hogy pártpolitikusan jobboldaliak lennénk, hiszen kritikus véleményeket fogalmazunk meg a napi politikáról is, mostanában például az iskolaügyről. Fontos viszont, hogy a hagyományos értékek mentén foglalunk állást minden kérdésben, legyen szó akár családról, homoszexualitásról vagy egyéb a társadalmat foglalkoztató kérdésről. Minden egyes blogger írásaiban más áll a fókuszban: van, aki inkább lelki, érzelmi, más pedig társadalmi, gazdasági kérdésekkel foglalkozik szívesebben.

Nem félnek a vitáktól
Aki blogolásra adja a fejét, számíthat rá, hogy a sajátjával szöges ellentétben álló véleményeket is olvashat majd az írásai alatt található hozzászólásokban.
– A kommentek gyakran sarkosan más álláspontot képviselnek, mint a miénk, azonban olyannal még nem találkoztam, hogy egy ateista azt írta volna, ne fecsegjek Istenről. Nekünk, bloggereknek fontosak a jó viták, és nem félünk az eszmecserétől. Nagy meglepetés volt például, amikor Bogárdi Szabó István püspök először kommenteket írt az írásainkhoz, aztán később rendszeressé váltak a hozzászólásai. Sokan csodálkoznak, hogy ezekben a szópárbajokban szikrázik a levegő, mert nyilvánosan ütköztetjük a véleményünket. Szerintem ez nagyon jó dolog, és nem is kell mindenben egyetérteni.

Nem a harc a fontos
A főjegyző azt mondja, hogy míg az egyházi közegben gyakran fogalmaz meg egyházkritikát, addig a blogoláskor azon kapja magát, hogy számos olyan írása születik, amely védi a keresztyénséget.
– Átmentem apologétába. Felfigyeltek olyan írásaimra is, amiket például Tóta W. Árpádnak, vagy Cserhalmi Györgynek írtam. Ezek normális hangvételű nyílt levelek, nem provokatívak, hiszen hangsúlyozom, hogy nem a harc a fontos.

Üdítő
Köntös László úgy véli, hogy el lehet mondani a templomban is mindent, azonban a szószék minősített hely, egészen más kommunikációt kíván, mint a blog. Ez utóbbiban úgy kell fogalmazni, hogy a világ számára is érthető legyen minden szó, de mint mondja, ezt az egyszerűbb nyelvezetet nem használja az igehirdetésben. A blogger lelkipásztor szerint a Goldenblog elismerése leginkább arra jó, hogy az egyházon kívüli olvasóközönség belebotolhasson a Reposztba és rácsodálkozhasson a lelkészek blogjára.
– Az egyházi sajtó leginkább „lekerekített" újságokból, tudományos folyóiratokból áll, amelyek a hagyományos olvasóközönségnek szólnak. Talán az egyetlen üdítő kivételt az önök portálja, a Parókia jelenti, amely oldottabb hangvételű, és fontos témákat feldolgozva nyit a nagyvilág és az egyházi nyilvánosság felé. Remélem, hogy az egyházon belül ma tapasztalható lefojtott közélet megváltozik, megjön a bátorság, és egyre többen merik majd vállalni a véleményüket.

Az egyházvezető szerint ugyanis mindent el lehet mondani, csak nem mindegy, hogy hogyan. 

Fekete Zsuzsa
Fotó:Füle Tamás 

A Goldenblog díjátadóját szeptember 12-én, csütörtökön tartják Budapesten.