A rektori szék nem, de a Károli népszerű

Tiszta viszonyokat, becsületes munkát és több doktori iskolát szeretne a Károli Gáspár Református Egyetem rektora.
Balla Péter nem takargatná az elmúlt időszak hibáit, még akkor sem, ha az népszerűségvesztéssel jár.

 

Nem volt népszerű

Balla Péter egyetemi tanár úgy fogalmaz, hogy csapatban szeretné vezetni az intézményt, amelynek élére szeptember elsején nevezete ki a köztársasági elnök. A rektor korábban több mint két évig látta el megbízással a vezetői teendőket.
Nem volt népszerű a Károli egyetem rektori széke, ugyanis a fenntartó Magyarországi Református Egyház Zsinatának felhívására mindössze egyetlen pályázat, Balla Péteré érkezett. A negyvenkilenc éves professzor szerint több nehézség is volt az egyetemen, ami miatt nem tülekedtek a pályázók.
Az okok között szerepelhet a rövidebb időre elnyert akkreditáció, a jogi és az irodalomtudományi doktori iskolák visszavonása, valamint a Magyar Akkreditációs Bizottság közelgő monitoring látogatása. A Bölcsészettudományi, valamint az Állam- és Jogtudományi Kar ugyanis 2013-ig kapta meg az akkreditációt, a MAB pedig idén ősszel megvizsgálja, hogy az egyetem kijavította-e a feltárt hiányosságokat.

A könyvírást választaná

Balla Péter számára sem volt teljesen egyértelmű, hogy pályázik a posztra, mert így sokkal kevesebb ideje jut majd a tudományos munkára. Azt mondja, hogy ha szabad szívvel dönthetne az intézményvezetés vagy a könyvírás között, az utóbbit választaná. Sok biztatást kapott azonban a szenátustól, a munkatársaitól, a zsinatról, sőt a diákoktól is, hogy pályázzon a református egyetem rektori székére.
– Kívülről talán félelmetesebbnek tűnt a feladat, de az intézményen belül én már láttam az elvégzett munkát és reméltem, hogy meghozza gyümölcsét, a rektori teendőket pedig szolgálatnak tekintem – fogalmaz.

Egy lelkipásztor nem keménykezű

- A munkatársi kör miatt szívesen vágtam bele a feladatba – meséli a professzor.
– Úgy gondolom, hogyha mindenki a maga helyén jó vezető lesz, akkor nem nekem kell majd a nehéz gazdasági vagy fegyelmi ügyekkel foglalkozni, hanem inkább koordinálni. Egy lelkipásztor nem keménykezű, és én szeretném a feladatok jelentős részét lelkészként megoldani – teszi hozzá. Az egyetem jövőképe a stratégiai igazgatón múlik, aki figyeli a fenntartó zsinat igényeit, így arra megy az egyetem, amerre az egyház szeretné. Balla Péter úgy fogalmaz, hogy nem akar egy egyháztól eltávolodott egyházi egyetemet.

Új doktori iskolák

A Károli zászlóshajója továbbra is a Hittudományi Kar, annak ellenére, hogy az egyik legkisebb karról van szó. Itt van az egyetemnek akkreditált doktori iskolája, és azon dolgoznak, hogy más doktori iskolákat is létrehozzanak, a többi között a történelemtudomány területén, erre már be is adták az akkreditációs kérelmet. Balla Péter úgy véli, hogy a Károlitól nem vonhatják meg az egyetemi státuszt, hiszen ehhez elég egyetlen doktori iskola is, ezzel pedig rendelkezik az intézmény.
- A távlati tervek között egy interdiszciplináris doktori iskola is szerepel – teszi hozzá.

Hol van a csaló?

A Károli nemcsak a doktori iskolákkal kapcsolatban harcol, hanem jó hírnevét is szeretné visszaszerezni. A rendőrség több mint hét hónapja nyomoz egy 70 milliós ösztöndíjcsalás ügyében az egyetemen. Az ügynek egyelőre nincs gyanúsítottja. Balla Péter szerint már nem dolgozik az intézményben az, aki a csalást elkövette, de a nyomozásra hivatkozva azt nem árulja el, hogy ezt csak reméli, vagy biztosan tudja-e. A rektor azt mondja, fáj, hogy anyagi visszaélés történhetett egy református egyetemen.
- A bűnös ember miatt azonban nem lep meg. Idealizált elvárás lenne, hogy egy egyházi egyetemen csak meg nem kísérthető emberek legyenek – fogalmaz. Balla Péter azt szeretné, ha a vezetése alatt megtisztulási folyamat menne végbe, és a munkatársak becsületesen, a Szentírásnak megfelelően végeznék munkájukat. A rektor úgy véli, jogos a világ elvárása, miszerint egy keresztyén intézménytől nagyobb tisztaságot vár, éppen ezért, ha valami hibás volt a múltban, azt nem takargatni, hanem feltárni akarják, még akkor is, ha ez népszerűségvesztést okoz.

Anyagilag minden rendben

A számok egyelőre nem mutatják, hogy zavarnák a diákokat a felbukkant problémák. Csaknem négyezer diák tanul az egyetemen, és idén még többen jöttek az első évfolyamra, mint tavaly. A Károli irigylésre méltó is, hiszen több egyetemmel ellentétben anyagilag teljesen rendben van. Semmilyen hiány nem volt az év végén és minden hónapban folyamatosan fizetőképesek – állítja a rektor. Balla Péter úgy zárja gondolatait, hogy három év múlva akkor teszi le a lantot békés szívvel, ha a kollégái mind büszkék lesznek arra, hogy károlisok.

 

Fekete Zsuzsa