Csodát ígérő alkotások

Adventi vásárok, villogó karácsonyfadíszek enyhítik a téli napforduló környéki, hosszú éjszakák sötétjét. Illetve, ha van éppen kéznél, egy-egy szép adventi-karácsonyi novella is csempészhet fényt a sötétségbe.

Többen vállalkoztak már karácsonyi novelláskötet összeállítására, azonban a Kálvin Kiadó nemrégiben megjelent, Karácsony ideje című kötete az egyetlen keresztyén szempontú válogatás – hangzott el november 28-án Budapesten, az ELTE BTK területén lévő Könyvtár Klubban, a kötet bemutatóján.

Szöveg és a történelem szövete
A karácsonyt ünneplik a legtöbben a világon, sokan olyanok is, akik nem keresztyének. Adventi vásárok, villogó karácsonyfadíszek enyhítik a téli napforduló környéki, hosszú éjszakák sötétjét. Illetve, ha van éppen kéznél, egy-egy szép adventi-karácsonyi novella is csempészhet fényt a sötétségbe.
„Első vizsgaidőszakomban egy irodalomvizsgára készülve pihenésképp adventi novellákat olvastam – csodát vártam ezektől az alkotásoktól" – emlékezett vissza a könyvbemutatón Jakus Ágnes, a Parókia Portál újságírója. Mint mondta, karácsonykor egy csodatörténetre emlékezünk, amikor az Istenfiú emberré lett. A felkészülés napjai helyett – különösen idén, amikor valójában csak három hétig tart az advent – inkább csak a háziasszonyok járnak ólomlábakon, és előfordulhat, hogy felkészülés nélkül zuhan ránk az ünnep, majd nyomtalanul el is múlik. A kötet tizenöt novellája adventtől karácsonyon át vízkeresztig ölelik át az időt, teret és a különböző társadalmi rétegeket, gazdag városi emberektől szegény földművesekig, a mai magyar valóságtól egészen a kétezer évvel ezelőtti betlehemi istállóig, így segítve az olvasókat nap mint nap hangolódni az ünnepre. „A magyar írók ajándéka, hogy a magukon átszűrt történetekkel segítenek közelebb hozni hozzánk az ember Jézust, aki a világtörténelem szövetének kiszakíthatatlan része, ahogyan mi is azok vagyunk" – tette hozzá Jakus Ágnes.

Novella mint munkaeszköz
A kötet szerkesztője, Bölcsföldi András a könyvbemutatón elmondta: meglepte a felkérés, hogy a könyvpiacon jelenleg létező, mintegy tizenkét hasonló kötet mellé egy tizenharmadikat állítson össze – keresztyén szemmel. A budapesti teológia spirituálisa életében összefonódik a lelkészség és az irodalom: minden útjára visz magával egy novellát, amelyet felolvas útitársainak, hetvenhét magyar novellából álló válogatása pedig számos keresztyén fesztivált megjárt. Mint mondja, az ifjúsági munkának is kiváló eszközei lehetnek ezek az alkotások, amelyek tíz-tizenöt percben, szemléletesen fejezik ki az ünnep lényegét. A kötetben szereplő tizenöt novellát mintegy kétszázötven-kétszázhetven műből választotta ki a lelkipásztor.

 Megélhető ünnep

A könyvbemutatón a válogatás fő szempontjairól elmondták: színvonalas írásokat kerestek, amelyek amellett, hogy kapcsolhatók a karácsonyi ünnepkörhöz, keresztyén jelleggel is bírnak. Többek között ezért szerepel négy lelkész-plébános is az olyan híres szerzők mellett, mint Szabó Magda, Wass Albert vagy Tamási Áron. A kiválogatott művek nagy része tragikus véget ér, számos tematizál betegséget, nyomort, halált. Nem egyedülálló dolog a karácsonyt a tragédiával összekapcsolni, elég, ha csak Andersen kis gyufaárus lányára gondolunk. „A fény, a gazdagság szemben áll az ünnep megünnepelhetetlenségével. Nem a karácsonyi ajándék, hanem egy gesztus, egy esemény teszi megélhetővé, megünnepelhetővé a karácsonyt" – fogalmazott Bölcsföldi András. Hozzátette: nem véletlen, hogy egészen vízkeresztig tart a novelláskötet íve. Ez, és Bogárdi Szabó Eszternek a könyvből kirepülő angyala jelzi: a Krisztus-történet nem fejeződik be karácsonykor. Tovább szövődik-íródik húsvéton és pünkösdön át napjainkig, mindennapi történeteinkig a második advent üzenete: az egykor testté lett Ige mai mindennapjaink valósága lehet, ha befogadjuk.

Bagdán Zsuzsanna
Fotó: Füle Tamás

A beszámolót a Reformátusok Lapja december 9-i számában is olvashatják.

Amíg várjuk az ünnepet – adventi hangulatok: