Ítélet, időben

Bifokális, vagyis kétfókuszú. Nemcsak szemüveg lehet ilyen, hanem a keresztyének látásmódja is az egyetemi misszióban részt vevő diákszervezet szerint.




Bifokális, vagyis kétfókuszú. Ez volt az idei jelszava a Magyar Evangéliumi Keresztyén Diákszövetség (MEKDSZ) téli táborának, amelyet ismét Egerben rendeztek meg február 2. és 5. között. A felekezetközi diákmozgalom résztvevőinek legnagyobb éves találkozójára több mint négyszáz diák és szenior gyűlt össze, hogy a vizsgaidőszak végén és a következő szemeszter elején fennmaradó néhány napban tanulmányozza Isten igéjét, tájékozódjon a MEKDSZ-t érintő aktuális kérdésekről, közösségben legyen, és kreatív formában kikapcsolódjon.

A szervezők idén arra akarták felhívni a figyelmet, hogy az egyetemi misszióban résztvevő diákok egyik fókuszában Isten igéje, a másikban a körülöttünk élő emberek álljanak.
– Ha elmulasztunk bármelyikre fókuszálni, abból bizarr üzenetek születhetnek – fogalmazott a MEKDSZ főtitkára megnyitó beszédében. Járay Márton arra buzdította a diákokat, hogy keressék a kapcsolódási pontokat a mindennapi élet és a biblia üzenete között.



A téli táborban szokásos napi igemagyarázatot Charlie Hadjiev, a belfasti teológia ószövetséges professzora tartotta. A bolgár diákszövetség egykori titkára Ámósz könyve alapján arról beszélt, hogy Isten ítéletei a választott népet az önzés, a hatalommal való visszaélés és a megtérésre hívó szó elutasítása miatt sújtották. A teológus hangsúlyozta, a helyes istenimádat igazságosságon és jóságon alapszik.
– Egy toronyba zárva nincs igazságosság és jóság. Ne forogjon annyira a menny körül a gondolatod, hogy semmi hasznod ne vegyék a földön – fogalmazott.
A kettős fókuszálást olyan programok tették lehetővé, mint az egyéni és közösségi bibliatanulmányozás, valamint a hallgatókat és a pályakezdő fiatalokat az evangelizációra és a mindennapi élet kihívásaira felkészítő szemináriumok. A diákok elsajátíthatták a csoportos bibliatanulmányozás különféle módszereit, részt vehettek a nagy népszerűségnek örvendő bibliodrámán és láthatatlan színházon, együtt gondolkodhattak a keresztyénség és más vallások hasonlóságain és különbözőségein azzal a céllal, hogy felkészültebben oszthassák meg az örömhírt kortársaikkal. Szó esett többek között a helyes időbeosztásról, a hatékony konfliktuskezelés mikéntjéről is, valamint a bibliai alapokon nyugvó vezetésről.


A téli táborban elmaradhatatlan jókedv és kreativitás idén a tetőfokára hágott. A legenergikusabb táborozóknak táncházat tartottak, sportmérkőzéseket rendeztek, az elmaradhatatlan játékos esten pedig szórakoztató produkciókat adtak elő egymásnak a diákok. A nyugodt perceket keresőket kreatívan berendezett imaszoba várta, míg a felfrissülésre vágyók a hóesésben lelhették örömüket. Aki szerette volna megosztani a táborozókkal, hogy miért hálás, megtehette a portálunkon korábban bemutatott Takkcenter takk-bokszában, egy kamera előtt.
A négynapos rendezvényen készenlétben álltak az imaszolgálatosok, önkéntesek biztosítottak élő közvetítést és diákokból állt a dicsőítő zenekar is. A MEKDSZ-es diákok és szeniorok erre az alkalomra verbuválódott társulata bemutatta a Márk evangéliumát feldolgozó improvizatív drámát is.


A MEKDSz-ben jelenleg 32 diákkör működik a hazai egyetemeken és főiskolákon. A világméretű diákmozgalom célul tűzte ki, hogy a felsőoktatási intézményekben a keresztyén diákok közösen tanulmányozzanak bibliát, és elmondják az örömhírt diáktársaiknak, aktívan kivéve részüket az intézmény közösségi életéből.
A diákszövetség egyik jelmondata – Mi vagyunk a MEKDSZ! – érzékelteti, hogy az egyetemi misszióban résztvevők száma és összetétele mindig változik, noha a misszió folyamatos. Az elmúlt években több diákkör is megerősödött az országban, míg vannak olyanok is, amelyek azért küzdenek, hogy a misszió ne szűnjön meg az egyetemen. A Budapesti Corvinus Egyetem Budai Campusán működő FÜGE egykori tagja portálunknak a diákkör küzdelmeiről mesélt:
– A FÜGE hat éve alakult, és jól működött, de most van egy kis hullámvölgy. Nincs elég magonc, már csak aszalt fügék vannak. A táborban azért imádkoztam, hogy legyen továbbra is bibliakör az egyetemünkön, mert az, amit én kaptam a MEKDSZ-ben, nem hiányozhat a többi egyetemista életéből sem – mondta Péterffy Márton. A településmérnök amatőr fotós szemmel is követte a téli tábor eseményeit.
– Fotósként ez a leghálásabb feladat, mert itt tiszta arcokat fényképezhetek. Néha szégyellem is magam, mert olyan bensőséges pillanatokat is kileshetek, mint az imádkozás vagy a dicsőítés pillanatai – bár ezek inkább elmentései ezeknek a momentumoknak. Az egyik ilyen pillanat az volt, amikor megláttam, hogy egy siket lány jelelve énekelt; az gyönyörű volt.

A MEKDSZ éves közgyűlésére is a téli táborban került sor, ahol ismertették a közhasznúsági jelentést, elfogadták a 2012-es költségvetést és megválasztották az új vezetőségi tagokat. A felekezetközi tábor úrvacsorával zárult.
A rendkívüli érdeklődésre való tekintettel a téli tábor szervezői fontolgatják, hogy nagyobb helyszínen rendezzék meg jövőre a találkozót, hogy minél több résztvevőnek tudjanak szállást és étkezést nyújtani. Az egyetemi misszióban résztvevő diákoknak azonban nem kell jövő télig várnia egy újabb találkozóig. A MEKDSZ a közép-kelet-európai régió legerősebb diákszövetségeként ad otthont az IFES európai evangelizációs konferenciájának Győrben április 5. és 10. között.

A téli táborról szóló részletes videobeszámolónkat hamarosan megtekinthetik honlapunkon.

Jakus Ágnes

Képek: Kalocsai Richárd, Péterffy Márton