Megint Kontraszt

Tízezrek látták eddig a református egyház és a rendőrség közös kiállítását, a Kontrasztot. A multimédiás elemeket felhasználó család- és ifjúságmentő projekt tárlata március 1-jétől újra fogadja a látogatókat Budapesten.

Minden hétköznap 9 és 17 óra között fogadja a látogatókat a meghosszabbított Kontrasztkiállítás a Pozsonyi úti református templom alagsorában. Országszerte eddig több tízezren látták a megdöbbentő kontrasztokat felvonultató kiállítást, amelyre elsősorban középiskolai osztályokat várnak a szervezők. A látogatáshoz előzetes bejelentkezés szükséges az info@kontrasztkiallitas.hu e-mail címen vagy a +36 30 549 6104-es telefonszámon.

Kisvárda, Nyíregyháza, Debrecen és Miskolc után Budapesten is megnyitotta kapuit a Kontrasztkiállítás a Dunamelléki Református Egyházkerület, a rendőrség, a mentőszolgálat és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával. Ahogy arról portálunk korábban is beszámolt, a Kontrasztkiállítás tabukat dolgoz fel, amelyekről kevesen szeretnek beszélni. A tárlat hét témakört dolgoz fel: házasságkötés és családi élet kontra válás és széthulló közösségek; példaképek, anya és apa szerepköre kontra családon belüli erőszak; szabadság és öröm kontra szenvedélybetegségek; hazaszeretet és felelősségvállalás kontra kozmopolitizmus és globális pénzhatalom; gyermekvállalás kontra abortusz; az élet értelme, küldetés kontra céltalanság, depresszió és öngyilkosság; végül pedig a megváltás.

A felkavaró kiállítás megtekintése után csendes szoba várja a látogatókat, ahol elgondolkodhatnak, illetve szakemberek vezetésével kiscsoportokban megbeszélhetik a látottakat.

Portálunk korábban többször is beszámolt a kiállítás fogadtatásáról, az alábbiakban írásaink közül tallózunk.

Fölszakít és bekötöz
„Fiam, ne igyál és ne cigizz!" Ezek a mondatok teljesen feleslegesen hangoznak el a szülőktől és tanároktól, a sablonok ugyanis hatástalanok.
Kontrasztos vélemények 

- A kiállítás előhozza az emberekből a bűneiket, múltjukat, elrontott dolgaikat, fájdalmaikat, erényeiket, győzelmeiket. Elindít egy belső harcot, és ettől az a Kontraszt, ami. A látogató hamar rájön, hogy nem az az igazi kiállítás, ami körülveszi, hanem ami belül történik. Minden más csak kellék, ami katalizálja a történéseket. Ez a kiállítás nem történik meg kétszer ugyanúgy. Nem véletlen, hogy nincs tárlatvezetés. A látogató egy labirintusban barangol és néhány perc múlva megszűnik körülötte a külvilág. Fölszakít és bekötöz sebeket. A legcsodálatosabb, amikor valaki úgy jön ki a végén, hogy nemcsak a bűneivel, hanem a megbocsátó Istennel is találkozott - sorolja Százvai László református lelkipásztor, a kiállítás ötletgazdája.
Kiélni, átélni, túlélni?

A „lelkekben ható" tárlatot millióknak kellene látni - ezt már Szabó István dunamelléki püspök mondta.
- Itt szembesítésről van szó; a tárlat megálmodói tényszerűen egymás mellé állították az Isten szerint való és az elsikkadt, tönkrement életet.
A püspök megjegyezte, ugyanezt a lelkipásztorok a szószéken is rendszeresen megteszik, de azt sokszor moralizálgatásnak tartja a hallgatóság.
- Vizuális kultúrában élünk, ahol az emberek demonstrálva szeretik látni a valóságot. A Kontrasztkiállításon a megérintett vagy megrendült fiatalok elkezdik keresni az igaz élet lehetőségét. A kiállítás nemcsak arról szól, hogy ne tedd, hanem arról is, hogy ne tűrd, ne hagyd! Azokat is meg kell mentenünk a veszedelmektől, akik már elindultak a rossz úton - tette hozzá a püspök.

Emberi ésszel felfoghatatlanul nagy a kontraszt a nyereség és veszteség, az élet és a halál között - mondta az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál a kiállítás budapesti megnyitóján azokról az élményeiről mesélt, amikor mentőtisztként borzasztó esetekhez kellett kivonulniuk. A szóvivő szerint több száz fiatal hal meg értelmetlenül, pedig az esetek többsége elkerülhető lenne.
- A Kontrasztkiállítás a lelkekre tud hatni. Mi, mentősök, testeket kötözünk, de lelkeket is mentünk, mint ahogy ez a tárlat is - tette hozzá.
Világítasz, bitang!

- Minél több fiatalhoz el szeretnénk juttatni a Kontrasztot, azokhoz is, akiket nap mint nap testközelből fenyeget a veszély, és azokhoz is, akiket igyekeznek burokban tartani szüleik. Aki drogozik, iszik, züllik, a kiállításon kívülről nézhet rá arra a rossz útra, amin jár; aki pedig távolt tartja magát ezektől, még karakteresebb ellenállást fejleszthet ki magában. Inkább a kiállításon éljék át virtuálisan a „borzalmakat" a fiatalok, minthogy belekerüljenek, és olyan útra tévedjenek, ami nemcsak fájdalmas, de végzetes is lehet - nyilatkozta Illés Dávid esperes, a budapesti kiállítás főszervezője.
Megrázó kontrasztok

Így hatnak a kontrasztok

A Kontrasztkiállítás vendégkönyvében lapozgatva a „megdöbbentő" és az „elgondolkodtató" szavak mellett a „megerősített" és a „segített" kifejezéseket olvashatjuk a legsűrűbben. Budapesti teológusokat kísértünk el, hogy lássuk, milyen hatással van rájuk a kiállítás.
Hogyan hatnak a kontrasztok?

Nemcsak sztárokat, énekeseket, hanem a református egyház Kontrasztkiállítását is sokan megnézték a VOLT fesztiválon. Hazánk legnagyobb könnyűzenei rendezvényére 95 ezren látogattak el Sopronban.
Volt hatás

Ahogy mi látjuk
A Kontrasztkiállítás témáihoz kapcsolódóan portálunkon riportsorozatot jelentettünk meg. A művi abortusz, a válás, a drogfüggőség, a családon belüli erőszak, az öngyilkosság, a hazaszeretet és a küldetés témakörében maguk az érintettek szólaltak meg.

Magyarországon 2011-ben több mint 38 ezer gyermeket nem hagytak megszületni. Egyre nyilvánvalóbb, hogy nem a leggyakrabban emlegetett ok áll az abortuszok többségének hátterében.
A kis ellenség

Az első kávézás csak látszólag ártatlan dolog. A flörtöt sokan megengedik maguknak, pedig nagyon hamar mélyebbé válhat a kapcsolat. A csábítás mindenkit érint, ebből a szempontból a munkahely a legveszélyesebb terep. A hűség csak belső fegyelem kérdése? Létezik-e visszaút a félrelépés után? Csókay András idegsebésszel és feleségével, Daniellával beszélgettünk.
Házas emberre rá se nézz?

Drog hatása alatt nőtt fel, másfél évtizednyi szerhasználat után mégis sikerült leállnia a ráckeresztúri drogterápiás otthonban. A filmes újságíró azóta könyvet adott ki, amelyben átütő őszinteséggel írja le drogfüggősége és szabadulása kálváriáját. A Drognapló és a Foglaltház című könyvek szerzőjével, Kubiszyn Viktorral beszélgettünk, aki azt is megosztotta velünk, hogyan lett tiszta - nemcsak az anyagtól.
Utazás tisztán

Hetente legalább egy nő, havonta egy gyermek hal meg úgy, hogy családtag bántalmazta. Sokkal inkább a miérteket, semmint megoldást keresnek a családon belüli erőszakra, pedig a bántalmazottaknak és a bántalmazónak egyaránt segítségre lenne szüksége. Családban marad?

Tudta, hogyha megöli magát, elkárhozik, de a lelki fájdalmak már olyan erősek voltak benne, hogy azt gondolta, ennél még a pokol is jobb lehet. Zita egy idő után már semmi másra nem vágyott, csak a halálra. Az öngyilkosságokra vonatkozó statisztikák szerint a 15-25 éves, rendezetlen családban élő fiatalok a különösen veszélyeztetett kategóriába tartoznak. A környezet pedig ritkán veszi észre, hogy baj van.
Meg akarok halni

„Tizenöt millió magyart kellett végigvinnem ezen a 200 méteren!" - Gyurta Dániel olimpiai bajnok szavai az egész országot meghatották londoni ötkarikás győzelme után, amikor vele együtt minden magyar úgy érezhette, hogy büszke nemzetére. - Interjúnk Gyurta Danival: Egy „átlagos" olimpiai bajnok

Hatvan másodperc nappal, száz másodperc éjszaka - ennyi ideje volt társaival arra, hogy akár álmukból felriadva is összeszedjék a felszerelésüket és kigördüljenek a tűzoltószertár kapuján. Egy-egy bevetésen gyakran voltak tanúi értelmetlen haláleseteknek, de valami mindig erőt adott az újrakezdéshez. Apostagi Zoltán nyugalmazott tűzoltó századossal beszélgettünk: Küldetésben

„Mindig tudtam, mert mindig mondták, hogy a megváltás kontrasztos dolog, de sosem értettem, mert sosem éreztem ilyen mélyen érintettnek benne magam. Ahogyan Isten választás elé kerül, hogy vagy mindenkit mindenkit elpusztulni hagy, vagy feláldozza azt, akit a legjobban szeret: a fiát. És dönt - de a világ érzéketlenül továbbrobog a megváltás műve felett, és közönyösen járja a maga útjait. Nem tudja, mi hogy is történt, hogy miért is lehet még életben" - Bagdán Zsuzsanna jegyzetét a Közös(s)Ég Magazin-ban itt olvashatja: Megtörve, megmenthetően 

A látogatáshoz minden esetben előzetes bejelentkezés szükséges az info@kontrasztkiallitas.hu címen; egyeztetés és bővebb információ a +36 30 549 6104 telefonszámon is kérhető Tárkányi Botondtól, a kiállítás koordinátorától.