Mi marad és mi változik?

Milyen szerepet kaphat a református kórház az átalakuló egészségügyi ellátásban? Hogyan tud segíteni az egyház a rászorulókon? Mi történik a Biblia Múzeum zárt ajtói mögött? A 2012-es év kilátásairól református intézmények vezetőit kérdeztük.

dr. Velkey György főigazgató, MRE Bethesda Gyermekkórház

Az egészségügy átalakulóban van, májustól új struktúrában működik a betegellátás. 2011 éppen ezért számunkra az átalakítás előtti, tervezős év volt. Tavaly nagyon sokan választották a Bethesdát, és sok jó eredmény született. Az elmúlt év számunkra pozitív változást hozott azzal, hogy más odafordulást tapasztaltunk, méghozzá az Egészségügyért Felelős Államtitkárság részéről. Kiegyenlítődtek azok a lemaradások, amelyekre korábban voltunk ítélve egyházi intézményként, és ma már egyenlően kezelnek minket a többi egészségügyi intézménnyel. 2012-re reménységgel tekintünk, hiszen az állami vezetés deklarálta, hogy számít a Bethesdára az új felosztásban, és szakmai körökben sincs ez másként: különösen az égési, az ideggyógyászati és az intenzívterápiás osztályainknak jut országos szinten fajsúlyos szerep.

 

Pál Sándor, kuratóriumi elnök, Magyar Református Szeretetszolgálat

2011-ben sok időnk volt, hogy összeszedjük a gondolatainkat a katasztrófák évét, 2010-et követően, amikor rengeteg adományt el tudtunk juttatni a rászorulóknak. 2011-ben is szükség volt az összefogásra. Egyre többen kértek és nyújtottak is segítséget a rászorulóknak a nehéz gazdasági helyzet ellenére. Főleg gyülekezeteket szólítunk meg Kárpát-medence-szerte, de egyének és vállalkozások is szívesen segítettek felajánlásaikkal. A Szeretethíd nevű programban tavaly több mint tízezer önkéntes vett részt, és a Csillagponton is sok fiatalt elértünk előadásainkkal. Az adventi Egy cseppnyi szeretet nevű kampánnyal hátrányos helyzetű gyerekek taníttatását támogathatták az adományozók. A kölcsönös összefogásra egyre inkább szükség is van. Nemcsak adományozásra buzdítjuk a gyülekezeteket, de ha nekik van szükségük segítségre, szeretnénk mi is melléjük állni. A válság miatt egyre sötétebbek a kilátások. 2012 is a családokról, a gyermekekről és az elesettekről fog szólni. A kilakoltatott, devizahiteles családok megsegítésére hat hónapos albérleti támogatási rendszert dolgoztunk ki, és átfogó szociális segítséget adunk a rászoruló családoknak, akiknek gyülekezeti tagok üresen álló lakásaikat, hétvégi házaikat ajánlották fel átmeneti szállásul.

 


Zsengellér József
, dékán, Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kar

Szeretnénk az oktatásban megtalálni azt a menetrendet, amely a legmegfelelőbb arra, hogy jó lelkészeket képezzünk. Idén éppen ezért felül kell vizsgálni és át kell alakítani a tananyagot. Mérlegelnünk kell, hogy mi a helyes aránya az elméleti és a gyakorlati tárgyaknak, és azt is, hogy a mai gyülekezetek helyzete milyen új ismeretek elsajátítását kívánja meg a hallgatóktól. Mivel megnövekedett a klasszikus missziói tevékenység, másfajta gyülekezetmegtartási módra is szükség van. Ma már nem lehet úgy elérni az embereket, mint régen, hiszen eltűnt az a réteg, amelyik református gyökerekkel rendelkezett és automatikusan beépült a gyülekezetekbe. Ma meg kell szólítani az értelmiséget is, és azt a réteget, amelyik a nagyvárosból költözött ki a vidékre. Másrészt ha már az „Ige egyháza" vagyunk, akkor a prédikációnak is igényesebbnek kellene lennie mind a felkészültséget, mind pedig a nyelvhasználatot és a retorikát tekintve. Emellett szeretnénk elősegíteni, hogy a lelkészképzésben választható specializációk, a menedzseri és lelkigondozói készség és ismeretek elsajátítása összehangoltabbak legyenek a lelkésztovábbképzéssel, amelyet az egyházkerületek végeznek. Lelkészképző intézményként szeretnénk az egyházvezetőséggel együtt gondolkodni és tevőlegesen kivenni a részünket ebben is. A teológián idén több kolléga is nyugállományba vonul, ezért minél hamarabb gondoskodni kell utódjaikról. Szeptembertől már bizonyosan két tanszék vezetését is átveszik tőlük.

 

Tímár Ulla, igazgató, Biblia Múzeum

Bár rossz érzés volt lebontani és összecsomagolni a Biblia Múzeum állandó kiállításának darabjait, a felújítási munkálatok megkezdésével már látszik, mennyivel nagyobb lesz az új múzeumi tér. Sokan keresik, hiányolják a múzeumot, de be kellett látnunk, hogy az átmeneti szünet elkerülhetetlen, hiszen 1988 óta nem volt lehetőség korszerűsítésre. Bár egy állandó kiállítást öt-tíz évre érdemes tervezni, a gazdasági helyzetet figyelembe véve most is muszáj tizenöt évben gondolkodni az állandó kiállítás berendezésekor.
Szeretnénk interaktív módon eljuttatni az embereknek a biblia üzenetét. Ötletünk rengeteg van, ezért meglátogattunk néhány európai bibliamúzeumot, hogy lássuk, mi hogyan működik máshol. A megújult múzeumban a földszintet a boltíves pincehelyiség egészíti ki majd, amely előadóteremnek is helyet ad. Lesz egy kézműves foglalkoztató rész is a fiataloknak. Szeretnénk, ha a múzeum tevékenysége kapcsolódna a Ráday Műemlékkönyvtárhoz, hogy annak kincseit is minél többen felfedezhessék. Tervezünk a múzeumban egy bibliaszakboltot is kialakítani a Magyar Bibliatársulattal karöltve, és egy önkiszolgáló kávézóhelyiséget, ahol le lehet ülni beszélgetni, olvasgatni. El akarjuk érni, hogy akik megfordulnak nálunk, visszatérjenek a könyvespolchoz és kézbe vegyenek egy-egy könyvet. Szeretnénk újat is mutatni, és a régészeti anyagot legalább másolatokkal kibővíteni. Reményeink szerint jövőre megnyithatjuk majd a megújult Biblia Múzeumot.

 

Budainé Terjék Judit, intézetvezető lelkipásztor, Dunamelléki Református Egyházkerület Mátraházai Konferencia-központ

A Mátraházai Református Üdülő alapításától a mai napig fontos és kedves helye a magyar reformátusságnak. 1939. évi átadásától napjainkig a magyarországi ébredés egyik fontos központja volt, testi és lelki gyógyulások, élmények meghatározó helyszíne több generáció számára. A hozzánk érkező vendégekre a Mátra hegy-völgyei, forrásai és műemlékei mellett üdülőnk tiszta, rendezett, kényelmes szobái, házias ízek és istentiszteleti alkalmak várnak. A már mögöttünk lévő esztendőben az intézmény vezetői és munkatársai valamennyien igyekeztek a Mátraházai Lelkészüdülő szolgálatában szívvel-lélekkel segíteni, annak értékes szokásait és hagyományait őrizve és tiszteletben tartva. Az előttünk álló esztendőben múltunkat Isten irgalmába, jelenünket Isten szeretetébe, jövőnket Atyánk gondviselésébe ajánlva kérjük az Ő erejét és áldását a ház vendégeire és munkatársaira, szolgálatainkra.


Jakus Ágnes