Nem elég hajtogatni: Isten szeret téged

A legjobb módja a gyülekezetépítésnek, ha emlékeztetjük Isten gyermekeit, hogy legyenek hitelesek abban, ahogy élnek, és amit mondanak. Nem elég azt hajtogatniuk: „Isten szeret téged" – figyelmeztetett az Ír Presbiteriánus Egyház moderátora budapesti látogatásán.

Hitelesség és a hit bátor megvallása lehet az európai protestáns egyházak megmaradásának az útja – fogalmazott az egyházvezető. Ivan Patterson érkezése napján, március 27-én ellátogatott a Károli Gáspár Református Egyetemre, majd a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday utcai székházában Szabó István püspök fogadta. Az ír moderátor ezután adott interjút a Parókia portálnak.

Információ első kézből
Ivan Patterson nem először jár Magyarországon. Az Ír Presbiteriánus Egyház elöljárója portálunknak elmondta, fontosnak tartja, hogy első kézből szerezzen tapasztalatot a Dunamelléki Egyházkerületben folyó missziói munkáról. Látogatása fő célja az ír és a Magyarországi Református Egyház közötti kapcsolatok ápolása, és a kölcsönös tapasztalatcsere. A moderátor elmondta, Írországban a Dunamelléki Egyházkerülethez hasonlóan az utóbbi években új gyülekezeteket indítottak, ám ezek eltérő tempóban fejlődnek.
– Szeretnénk tanulmányozni, hogy az itteni lelkészek és gyülekezetek hogyan élnek, dolgoznak, miként tartják a kapcsolatot egymással, és a hívek milyen missziós munkát végeznek környezetükben. Mi pedig arra kértük az otthoni gyülekezeteket, készítsenek missziós tervet arról, hogyan juttatják el az evangéliumot a környezetükben élőknek.

Hitelesíteni az üzenetet
– A legjobb módja a gyülekezetépítésnek az, ha emlékeztetjük Isten gyermekeit, hogy legyenek hitelesek abban, ahogy élnek, és amit mondanak. Nem elég azt hajtogatniuk: „Isten szeret téged". Az emberek sokkal inkább figyelnek arra, hogy ki milyen viszonyban van a szomszédjával vagy hogyan gyakorolja a mindennapokban a hitét. Ezek támaszthatják alá az evangélium üzenetét – hangsúlyozta Ivan Patterson. Az ír moderátor szerint egyre hiteltelenebb az európai keresztyénség az ateisták vagy más vallásúak számára.
– Egy muszlim nő Rómában járva azt mondta, hogy a keresztyéneknek sokkal biztosabbnak kellene lenniük a hitükben; és döbbenetes módon arra biztatta az európaiakat, ne féljenek megvallani és a világ elé tárni, hogy miben hisznek.

Egyházszakadás a melegek miatt?
Az európai egyházaknak markáns kérdés az is, hogy mit lehet házasságnak tekinteni, melyek a legitim társkapcsolatok. Ivan Patterson úgy fogalmazott, a homoszexuálisok házasságának kérdése az anglikán egyházban egyházszakadáshoz is vezethet.
– Nagy kérdés ma, hogy az egyház megnyilvánulhat-e a társadalomban, kinyilváníthatja-e szabadon a véleményét. Európában súlyos probléma a materiális szemlélet, és az, hogy az egyház kiszorul a társadalmi életből. Angliában nemrégiben megbüntettek egyháztagokat azért, mert keresztet viseltek a nyakukban.

Diákok a megbékélés útján
Ivan Patterson portálunknak szólt az Észak-Írországban hosszú évekig tartó és rendkívül sok áldozatot követelő harcokról katolikusok és protestánsok között.
– Ma már annak az időszakát éljük, hogy írek és írek hogyan békélhetnek meg és bocsáthatnak meg egymásnak, ha két ellentétes táborhoz tartoztak a múltban. A magyarok a kommunizmus bukása óta hasonló helyzetben vannak, hiszen sok esetben ellentétes politikai táborokhoz tartozóknak kell együtt élniük a gyülekezetekben.
A moderátor hozzátette, annak érdekében, hogy az ír és a magyar reformátusok minél többet tanulhassanak egymás példájából, ugyanakkor betekintést nyerhessenek egy másfajta kultúrába, legalább néhány hónapra szóló diákcsereprogram lehetőségét fontolgatják ír teológusok és a Károli egyetem teológushallgatói között.
Ivan Patterson moderátor Magyarországon tett rövid látogatását követően hamarosan Romániába utazik.

Jakus Ágnes