Szeretethídra lépve

Iskolás gyerekek, fogvatartottak, püspökök, művészek és fogyatékosok - hogy mi a közös bennük? Mindannyian tudnak adni. Az adni tudó és a segítségre szoruló emberek között teremt kapcsolatot az idei Szeretethíd is, amelyre már várják az önkénteskedni vágyó egyéni és csoportos jelentkezőket.

„Mozdulj, segíts, szeress!" - Ez a jelmondata a Kárpát-medencei református önkéntes napoknak, a Szeretethídnak. Plakátragaszok eltávolítása, faültetés, koncert idősek otthonában - csak néhány a szolgálati lehetőségek kimeríthetetlen tárházából. Egyének és csoportok egyaránt kivehetik részüket a Magyar Református Szeretetszolgálat által meghirdetett összefogásból - a vállalkozó szelleműek a gondoskodás gesztusán túl szebbé, jobbá tehetik gyülekezetek, valamint települések, intézmények lakóinak életét.

Az idei Szeretethidat május 16-17-ére (péntek, szombat) hirdették meg. A szervezők május 4., vasárnapig várják a jelentkezéseket a rendezvény honlapján. Az idei feladatokról szintén itt tájékozódhatnak. A feladatok regisztrálására április 25., péntekig van lehetőség.

Egyre népszerűbb az önkéntes munka, tavaly és tavalyelőtt is meghaladta a tízezret a résztvevők száma. Nemtől, kortól, végzettségtől függetlenül bárki megtalálhatja a módját annak, hogy bekapcsolódjon a Kárpát-medencei reformátusság önkéntes akciójába. A szervezők idén is keresik azokat az egyházmegyei koordinátorokat, akik a projektötletekről, a kapcsolattartásról és az önkéntesek eligazításáról gondoskodnának.

A Szeretethíd fő célja az önzetlen segítségnyújtás, hiszen ahogy korábban Pál Sándor, a Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriumának elnöke is fogalmazott: ha szétnézünk magunk körül, mindenkinél van még elesettebb is.

Országszerte hirdeti az önkéntesség fontosságát a Szeretethíd tavalyi fővédnöke, Miklósa Erika is. A világhírű operaénekesnő otthonában, egy kis bakonyi faluban maga is évek óta vezetője több civil szervezetnek, lelkesen részt vesz a falu életében, ő vezeti a helyi tornaegyesületet is.

- Gyerekkori élményem, hogy sokkal szívesebben segítettem a szomszéd bácsinak, mint otthon - nyilatkozta portálunknak Bogárdi Szabó István dunamelléki püspök. A 2012-es Szeretethíd fővédnöke hozzátette:
- Ebből az érzésből megértettem, hogyha jó szívvel megy a munka máshol, miért ne lehetne ugyanilyen örömmel megtenni mindennapi kötelességeinket is.

Mégis szokatlan látványt nyújtott, amikor két püspök és a Költségvetési Tanács elnöke spaklival a kezében villanyoszlopokról vakargatta a plakátmaradványokat Budapesten.
- A Szeretethíd az emberi természet jó tulajdonságait hozza elő - hangsúlyozta Kovács Árpád, aki kétszer is elvállalta a rendezvény világi fővédnökségét.

Hogyan segíthet az egyszerű, hétköznapi ember? - Tette fel a kérdést a Közös(s)Ég Magazin cikkírója. Pete Renáta szerint ki-ki úgy segíthet, ahogyan tud: kapával, gereblyével, szavakkal vagy éppen énekkel. A cél ugyanis mindig az, hogy aki segít, hidat építsen, méghozzá szeretetből.

- A Szeretethíd csodálatos kifejezés - fogalmazott portálunk mikrofonja előtt Jákob János tábori püspök. A 2013-as Kárpát-medencei református önkéntes napok fővédnöke szerint az első Szeretethíd az volt, amikor az Atya odaadta a Fiát.
- Jézus meghalt értünk, és megnyitotta a lehetőséget a kegyelem által az örök életre. Aki ezt megértette, az bárki felé tud szeretethidat építeni, és hasznossá tud válni a másik ember számára.

További információk a Szeretethíd honlapján olvashatók.