Te mivel tankolsz?

Kiváló minőségű üzemanyag nem csak a gépeknek jár.

 

 

„Szeretlek, mint... lángot a lélek, test a nyugalmat!" – A jól ismert József Attila-i sorok elgondolkodtatnak, vajon mi kell ahhoz, hogy testünkkel, lelkünkkel és szellemünkkel kiegyensúlyozott életet élhessünk. Az egészségünk nem csak adottság, arról pedig, hogy mi hajt bennünket, sokat mesélnek az ember alkotta szerkezetek. A Közös(s)Ég Magazin legfrissebb számának témája az üzemanyag. 

Nincs ki a négy kereke
Üzlettársai megszokták, hogy farmerben, motoros cipőben érkezik a tárgyalásra. Verla Péter vállalkozó a motorozás szerelmese. Csak kifogástalan minőségű üzemanyagot tankol szeretett járművébe.
– 95-ös oktánszámú benzinnel megy a motorom, és a gyártó által előírt és javasolt minőségű kenőolajokra is szükség van ahhoz, hogy jól működjön a járgány – állítja.
Kiüríti a tankot, mielőtt begurul a töltőállomásra, de arra mindig ügyel, hogy teljesen sose fogyjon ki az üzemanyag a tartályból. Hetente félezer kilométert is furikázik, azt mondja, luxus lenne a hétköznapi ügyeket egy sok helyet foglaló, dugót is generáló, ötszemélyes autóval intézni a fővárosban.

A kontraszt beindít
Verla Péter a Magyar Keresztény Motorosok közössége tagjaként többedmagával nem csak utasokat szállít szívesen, hanem az örömhírt is.
– Felfedeztük, hogy a sok exkluzív vasdarab odavonzza a tekinteteket, bárhol megjelenünk. Képzelj el egy rendezvényt, ahová begurul tizenöt marcona motoros, leszállnak, és azt mondják, az Úr Jézus az egyedüli út, ő az élet.
Ez akkora kontraszt, ami jó értelemben képzavart okoz, és beindítja az emberek gondolatait.
Péter hozzáteszi, az evangélium hirdetése mellett az is szolgálatuk, hogy a keresztyének körében eloszlassák a motorosokkal szembeni előítéleteket.

Nem berreghet mindig a motor
– Az én életemben a szeretet az üzemanyag – állítja. Péter számára nélkülözhetetlen a napi kapcsolat Istennel. A lelki értelemben vett tankolás ilyenkor belső késztetésre történik. A csend, az ima és az igeolvasás jelenti neki a töltődést.
– Az Úr jelen van és szeretne szólni, csak mi nem tudunk rá odafigyelni a minket körülvevő zajban. Ebből meg kell tanulnunk kilépni, hiszen a szeretet hangja nagyon csendes ahhoz a zajhoz képest, amiben élünk.
Péter elmondja, az ő életében a kiegyensúlyozottságot a lelki üzemanyagon kívül testi-szellemi kenőolajok is biztosítják: a sport, az olvasás, a kirándulás, a családi együttlétek.

A vajas kenyér nem elég
Nemcsak a lelkünknek, de a testünknek is szüksége van megfelelő táplálékra.
Dr. Máthé Katalint arról kérdezem, a válságos időkben van-e mód arra, hogy ugyannyi pénzből egészségesebben étkezzünk, miközben lépten-nyomon hallhatjuk, a zöldségek, gyümölcsök vitamintartalma sem a régi.
– Nem számoltam, hogy ugyanannyi pénzből kijönnénk-e, de az biztos, hogy gyümölcs- és zöldségtermés idején a kert és a helyi zöldséges portékája mindennél jobb. Hiába esszük a magnéziumot a dobozból, mivel nem veszünk fel rostot, romlik az emésztésünk.
A doktornő figyelmeztet arra is, hogy a tápanyagot – helytelenül – leginkább szénhidrátokkal pótoljuk.
– A cukor a lehető leggyorsabban felszívódó tápanyag, ezért édesítik a kenyeret is, pedig a hozzáadott cukor ártalmas. Rengeteg betegség forrása: cukorbetegséget, elhízást okoz, károsítja a májat. Fruktózt, vagyis gyümölcscukrot enni akkor jó, ha van hozzá rost is – magyarázza.
– Tudom, hogy a legolcsóbb a vajas kenyér, ezen nem lehet változtatni, ha valakinek nincs pénze. Nyáron viszont ki kell használni, hogy sok minden megterem, akár az út szélén is lehet csipegetni egy-egy árokparti fa gyümölcsét – teszi hozzá.

Az ízek a vesztünket okozhatják
Mi, magyarok sok kenyeret fogyasztunk, ráadásul sózunk is, ez is okozza a népesség körében a magas vérnyomást. A túlízesítésnek azonban éppen az egészség-megőrzési trend is oka az orvos szerint.
– Sokáig nagyon vigyáztunk arra, hogy zsírszegényen étkezzünk. Ez nem teljesen felesleges, és kezdetben, amikor még rengeteg zsírt ettünk, jól is tettük. A magyarok ugyanis régebben állítólag sokkal több zsiradékot fogyasztottak. Azt azért nem hiszem, hogy a nagypapa szalonnázása olyan ártalmas volt... Az viszont biztos, hogy lassan túlzásba visszük a zsírszegény étkezést. Zsírhiányosak ugyan nem leszünk, de azok az ételek, amelyekből hiányzik a zsír vagy az olaj, kevésbé jóízűek. Ilyenkor pedig az az érzésünk, hogy kicsit még ízesíteni kell őket, meg kell sózni, cukrozni, és akkor ugyanott vagyunk.

Önkontroll és szabad választás
Nem szabad azonban mindegyik sokat hangoztatott tanácsot elengednünk a fülünk mellett.
– Hasznos a napi ötszöri étkezés: három nagyobb, két kisebb, esetleg még este plusz egy nagyon pici, ha valaki úgy érzi – erősíti meg az orvos.
– Így tudjuk szinten tartani az inzulinunkat, és valamennyit tenni azért, hogy megelőzzük a cukorbetegséget. Fontos, hogy ne legyen az az „érzése" a hasnyálmirigynek, hogy ránk dobtak egy nagy adagot, termelni kell; ha itt a vége, lecsapom a szintet. A másik előnye pedig az, hogy nem hirtelen leszünk nagyon éhesek, amikor bármit megennénk, hanem ki tudjuk választani, ha aznap már ettünk elég szénhidrátot, hogy mi mást együnk.


Jakus Ágnes