Védeni az Istenhez vezető utat

Tudni, hogy mit hiszünk és miért, illetve mit nem hiszünk és miért nem - ez a mottója az Apológia Kutatóközpont által meghirdetett intenzív hitvédelmi kurzusnak. A szeptemberben induló tanfolyam mindazoknak szól, akik szeretnének többet megtudni a keresztyénség egyetemes alapjairól és a különféle vallásokról. Várják azokat is, akiknek feltettek már rázós kérdéseket a hitükről, és azokat, akik szeretnék megérteni, miként lehet a más vallásúak hívei számára az általuk ismert tanításoknál jobb hír, vagyis valóban jó hír az evangélium.

A hazánkban egyedülálló, laikus keresztyének és lelkipásztorok számára egyaránt hasznos kurzust másodszor indítja el Szalai András. Az Apológia Kutatóközpont vezetője hat hónapon át havi két szombaton tart gazdagon illusztrált előadásokat olyan témákban, mint a Szentírás története, bibliafordítások és bibliaferdítések, háromságtan, a felekezetek kialakulásának okai, torz gyülekezetideálok, a korszellem és a vallásosság, Jehova tanúi, mormonok, iszlám, hinduizmus, buddhizmus.
Az előadások anyaga komoly vallástudományi és teológiai kutatómunkán és sokéves gyakorlati tapasztalaton nyugszik. Az Apológia Kutatóközpont Magyarországon tizennégy éve végez ismeretterjesztő szolgálatot. A hiánypótló és a korjelenségekre is reagáló könyvek, cikkek, tanulmányok szerzője a tanfolyamon lehetőséget biztosít arra is, hogy a résztvevők feltegyék saját kérdéseiket, megosszák személyes tapasztalataikat hívő és nem hívő emberek párbeszédeiről vagy azok kudarcáról, illetve a más vallásúakkal való találkozásaikról.
- Mivel a hazai teológiai képzésben egyelőre nincs igény az apologetikai képzésre, a kutatóközpont kuratóriuma úgy döntött, elindítja saját tanfolyamait. Az első átfogó kurzus idén nyáron ért véget, a hetven résztvevő egyharmada teológus volt, eszerint a diákok részéről óriási igény mutatkozik a hitvédelmi műhelyekben való részvételre - számolt be portálunknak Szalai András.

A képzés céljából és a tematikából adódóan a jelentkezés feltétele a keresztyén hit és az aktív tagság a katolikus, ortodox vagy protestáns egyházak valamelyikében (lsd. itt és itt). Információátadás és szemléletformálás - így lehetne összefoglalni, ami az apologetikakurzuson történik.
- A Kutatóközpont - amint az a nevéből is világos - alapvetően kutatással foglalkozik, illetve a hazai apologetika esetében alapvetéssel. Ennek egyik része az információ: a valós, naprakész, ellenőrizhető ismeretek feldolgozása és átadása, másik része pedig az ismeretek emberközelbe hozása, gyakorlati hitéleti jelentőségének bemutatása - magyarázta Szalai András.
- Az előadásokban átadott információk mögött a Kutatóközpont háromezer kötetes könyvtára, illetve a külföldi és hazai szakemberekkel való állandó konzultációm áll. A kutatásmódszertanban egyfelől a szervezetünk (CFAR) kutatási standardját kell követnem, de saját doktori tanulmányaim révén - ha lehet - még törekvőbb lettem. Tehát az ismertetett vallási közösségek saját irodalmát dolgozom fel, jelenlegi és volt tagokkal egyaránt konzultálok, hogy minél teljesebb képet kapjak. Ami pedig a szemléletet, a hozzáállást illeti, ennek formálódásában ott van a saját múltam: nyolc év zen buddhizmus után lettem keresztény, illetve a vallásközi beszélgetések és világnézeti tanácsadások százainak 23 éves tapasztalata.

A résztvevők visszajelzései bátorították arra a kurzusvezetőt, hogy újra meghirdesse a tanfolyamot, és más témákban is tartson alkalmi előadásokat - árulta el.
- Volt, aki égető egzisztenciális kérdéseire kapott választ, más arra, hogyan viselkedjen más vallású rokonával. Volt, aki annak örült, hogy végre a keresztyén teológiai alapokat is megértette és módszeresen áttekinthette. Sokan döbbentek rá, hogy eddig nem tudtak mit mondani más vallású és érdeklődésű ismerőseiknek a keresztyénségről, másrészt eddig nem is szerették ezeket az embereket, vagy nem jól, de úgy érzik, hogy szemet, szívet és eszközöket kaptak. Nem pusztán a saját hitüket látják sokkal mélyebben, hanem mások megértésére is képessé váltak.

Bár az apologetika szó hitvédelmet jelent, nem Istent kell megvédeni, hiszen nem is szorul rá - fejtegette Szalai András.
- Az Istenhez vezető utat kell megvédeni, ami igencsak rászorul a tisztogatásra. A hitvédelem arról szól, hogy mit hiszünk, és miért, illetve mit nem hiszünk, és miért nem. A tudatos hitre és hitéletre nevel. Erre pedig a mai világ kihívásai - az etikai, vallási és világnézeti kavalkád - közepette mindenkinek szüksége van, aki nem buborékban él, hanem kapcsolatban van a világgal, átérzi annak fájdalmát, meg akarja érteni az okokat, és meg akarja ismerni a Jobb Hír gyógyító hatalmát.

Az apologetika-tanfolyam 2014 szeptemberétől 2015. februárig tart, havi két szombaton délután 2-től 6-ig, szünetekkel. Jelentkezési határidő: szeptember 8. A képzés szintje főiskolai-egyetemi szintű. Csak legalább pár éves bibliaolvasási gyakorlattal és hitéleti tapasztalattal rendelkezőknek ajánlják. A hallgatók az előadások hanganyagát mp3 formátumban, dia-emlékeztetőit pdf formátumban megkapják saját használatra, ezért azoknak is érdemes jelentkezniük, akik a nagy távolság miatt nem vagy nem mindig tudnának jelen lenni. A kurzus helyszíne: Budapest, 6. ker., Felső erdősor 5., Metodista Gyülekezet. A képzés tandíja: 20 000 Ft. A kurzus létszáma 60 főig limitált. Jelentkezni ezen a weboldalon lehet. További információk a tanfolyamról (köztük a részletes tematikáról és a kurzus időpontjairól) az Apológia Kutatóközpont oldalán találhatók.

Jakus Ágnes 

Kapcsolódó cikkeink:

Erősebb hit, kevesebb ítélkezés

Jézus feleségének evangéliuma?

Egy, kettő, három-egy