Zeneképzelet

A gyerekek többsége soha nem hallott még komolyzenét, sőt néhányuk azt sem tudja, hogy mi az. Várnagy Andrea és Farkas Zsolt zongoraművész házaspár koncertkörútján olyan iskolákba is elviszik Zeneképzelet című produkciójukat, ahol talán ez az egyetlen lehetőség arra, hogy a gyerekek élőben komolyzenét hallhassanak. 

A zeneképzelet szóösszetételt a háromgyermekes házaspár találta ki. Megfigyelték, hogy amikor a zongorán gyakoroltak, kisgyerekeik szívesen játszottak a hangszer körül bizonyos darabok elhangzásakor. Így fedezték fel, hogy sok klasszikus nagyon közel áll a gyerekek lelkivilágához. Végül ezeket a darabokat fűzték össze és egészítették ki magyar költők verseivel, és megszületett a Zeneképzelet című előadás, amellyel már hosszabb ideje járják az ország iskoláit.
Saját gyerekeinket teszteltük otthon, és megfigyeltük, hogy egy idő után maguktól is elkezdik dúdolni a számukra kedves dallamokat – mondja Várnagy Andrea. – Sok tapasztalatot szereztünk az évek alatt, és ma már pontosan meg tudjuk állapítani egy zeneműről, hogy azt be tudja fogadni a gyerek vagy túl nehéz neki. A gyerekek esetében nagyon fontos, hogy legyen a darabnak karaktere, de ne tartson tovább két-három percnél, mert ennél tovább nem tudnak koncentrálni a kicsik.

A kisvárosokban tartott délelőtti koncerteken valóban bebizonyosodott, amiről a zongoraművészek beszéltek. A gyerekek örömmel hallgatták a klasszikusokat, és önfeledten tapsoltak a komolyzenei előadáson. Az alsó és felső tagozatosok szívesen bekapcsolódtak az interaktív koncertbe, hiszen a nekik szóló előadás nem arról szólt, hogy egy órát kellett mozdulatlanul, fegyelmezetten ülniük és hallgatniuk, hanem bevonták őket az előadásba. A gyerekeknek több kérdésre is válaszolniuk kellett; faggatták őket például arról, hogy milyen magyar zeneszerzőket ismernek. Kodály Zoltán, Bartók Béla és Erkel Ferenc közé valahogy „bekeveredett" Gárdonyi Géza is, de többségében jó válaszok születtek. A legjobban akkor élénkült meg a koncertteremnek kinevezett tornaterem, amikor Lackfi János költő a Fiúk dala című verséhez kapcsolódva a fiúk és lányok is elmondhatták, hogy mit gondolnak a másik nemhez tartozó társaikról.

„Az összes lány dilis,
Azt, hogy miről susog,
Hiába is vered,
Nem mondja meg : titok."

Várnagy Andrea és Farkas Zsolt játékosan, könnyeden tanította meg a gyerekeknek, hogy amit mi szóval fejezünk ki a hétköznapokban, azt a zeneszerzők a hangjegyekkel, zenével teszik.

Nagyon tetszett a koncert, jók voltak a dallamok, az ütem, a ritmus, főleg az utolsó darabnál, nagyon élveztem a tapsot is – mondja Kanalas Tibor. A hetedikes fiú leginkább a diszkózenét kedveli. Amikor rákérdezek, hogy volt-e már komolyzenei koncerten, visszakérdez, hogy diszkóban? Egy másik diák, Mihók Pál pedig arról beszél, hogy még soha nem volt komolyzenei koncerten, de ezután szívesen elmenne, mert tényleg megtetszett neki. – A diszkózene szinte csak zaj, ott csak ordibálnak, de a komolyzene megnyugató – jelenti ki.
 Dérné Veresegyházi Erika tanítónő szerint nagyon fontos, hogy megismerjék a gyerekek a klasszikusokat. A ritmizálás a gyerekek készségeinek fejlesztésénél, a matematikában, olvasásban, írásban is nagy szerepet kap – fűzi hozzá.
 
Még soha nem volt ilyen komoly előadás az iskolánkban – mondta a szabadszállási Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója. Köhlerné Nagy Ibolya igazgató szerint ez a koncert jó alkalom volt arra, hogy a gyerekeket ráébresszék: számos érték van a komolyzenében, és néha érdemes felállni a Facebook és a számítógép mellől. – Köszönjük a művészeknek, hogy gondoltak a vidéki fiatalokra is és eljöttek hozzánk. A diákok ennek köszönhetően nemcsak a tanárok elbeszélése vagy lemezek alapján ismerhetik meg a komolyzenét, hanem saját szemükkel láthatják és hallhatják, hogy élő emberek játszanak el komoly műveket. A jövő generációját egy ilyen koncert a művészet felé terelheti, mert nekünk itt, vidéken erre igen kevés lehetőségünk van.
Farkas Zsolt zongoraművész azt mondja a két koncert után, hogy bár nem könnyű gyerekeknek játszani, mégis hálás feladat. – Tíz év alatt, amióta gyerekeknek adunk koncertet, sokféle csapattal találkoztunk, néhány helyen több erőt kellett kifejteni, hogy fenntartsuk a figyelmet, de megéri. A mostani koncerten is négyszáz gyerek ült és hallgatott klasszikusokat a zsúfolt tornateremben.

Amikor a televízióban megy egy reklám, vagy a gyerekeknek szóló csatornákon egy rajzfilm, az abban felcsendülő zenékről azt hiszik, hogy az reklámzene, holott az aláfestő zene gyakran komolyzenei darab – mondja Várnagy Andrea. – Amikor gyerekeknek játszunk, mi sohasem tudhatjuk, hogy milyen magot hintünk el. Lehet, hogy esélyt adunk arra, hogy legközelebb ne kapcsolja el a gyerek a tévét vagy a rádiót, ha komolyzene szól.

Fekete Zsuzsa
Fotó: Somogyi György 

A református művészházaspárról készült Összhang című korábbi írásunkat itt olvashatják.