Reformáció az Operaházban

Az Operaház is készül a reformáció 500. évfordulójára. Idén ősszel három produkcióval is megemlékeznek a 16. században indult hitújításról: Meyerbeer A hugenották, Verdi Stiffeliójának koncertszerű előadása és Verdi Requiemje várja a közönséget.

Izgalmas évad elé néz az Opera, hiszen megújul az Operaház Andrássy úti épülete, közben pedig a Wagner-ihlette tematika mellett huszonnyolc opera- és balettpremier, köztük számos ősbemutató is szerepel a hatvan különböző színpadi produkció között. Nyolcvan év után látható újra Budapesten Meyerbeer A hugenották című nagyoperája Szikora János rendezésében.

Tíz hónap
Megpróbáljuk úgy kifesteni a lakást, hogy ne vegyék észre a családtagok – mondta Ókovács Szilveszter az Operaház felújításáról a Parókia portálnak. A Magyar Állami Operaház főigazgatója fontosnak tartja, hogy a korszerűsítést követően, 2018 májusában már a megújult épületben ünnepeljék Bartók egyfelvonásosának, A kékszakállú herceg várának centenáriumát. – Tíz hónapunk lesz a felújításra, harmincnégy évvel ezelőtt negyven hónapig tartott a rekonstrukció, de azóta sok minden, többek között a technika is változott.

Kapaszkodók
Ókovács Szilveszter elmondta azt is, hogy minden évforduló kapaszkodót jelent számukra. – Fontos hogy az opera műfaja a jelenben éljen. Tavaly az ötvenhatos forradalom hatvanadik évfordulója volt a kapaszkodónk, aztán ott volt például az Erkel-év, most pedig a reformáció emlékéve. Találtunk néhány művet, amiről azt gondoljuk, hogy érdemes előadni az ötszázadik évfordulón. A francia protestánsokról szóló A hugenották című alkotás már nagyon régen szerepelt magyar színpadon. A közönség idén októberben láthatja ezt a kiváló nagyoperát az Erkel Színházban. Gazdag és hosszú mű, természetesen minden ilyen típusú operát verziózunk, hogy hallgatható méretűre alakítsuk. Ezt az operát az igazi, „feketeöves” operabarátoknak ajánljuk, kezdőknek talán túl erős – vélte a főigazgató.

Meyerbeer legtöbbet játszott operája
A hugenották, vagyis a francia protestánsok száma nagyjából 850 ezerre volt tehető a 16. században, hamar szemben találták magukat francia az uralkodók szigorával. Szent Bertalan éjszakáján, 1572. augusztus 23-án véres hajtóvadászatot indított IX. Károly francia király és a katolikus párt vezére, Guise herceg a Párizsban összegyűlt hugenották, vagyis protestánsok ellen. A hugenották Giacomo Meyerbeer legjobb, máig legtöbbet előadott operája. A párizsi ősbemutató 1836. február 29-én volt, és óriási sikert aratott, majd végigsöpört Európán. A magyarországi ősbemutatót 1852. november 6-án tartották a Nemzeti Színházban. Az operaház 1884. október 28-án tűzte először műsorra. A darab sok felújítást megért hazánkban is. Utoljára 1931 februárjában újították fel. Érdekesség, hogy a katolikus országokban a cenzúra miatt a cselekményt át kellett dolgozni. Ezért hol Az anglikánok és a puritánok, hol A pisai ghibellinek vagy a Dekabristák címen került színpadra. A hugenották mellett Verdi Stiffeliójának koncertszerű előadása és Verdi Requiemje tiszteleg a félezer éves jubileum és a keresztény belviszályok áldozatainak emléke előtt. – A Stiffelióba egy lutheránus lelkész dilemmája kódoltatik bele a katolikus Verdi által. A Requiemet pedig talán nem kell bemutatni, ez a gyász operája. Óhatatlan, hogy ilyenkor az ember saját veszteségeit gondolja a darabhoz. November 4-én, a nemzeti gyásznapon adjuk elő.

Az évad kínálatában több olyan előadás szerepel, amelyet Magyarországon vagy az Opera színpadán még nem láthattak az érdeklődők. Először találkozhat a budapesti közönség Rossini Olasz nő Algírban című vígoperájával és Offenbach A rajnai sellők című nagyoperájával.

Az új évad meghirdetésével párhuzamosan indul az Opera ElsőSorban imázs kampányának harmadik és egyben záró darabja, ami a divat és a fotó után a társművészetek közül a képregény műfajából merített ihletett. A tizenkét – plusz egy bónusz – kreatívon a korábbi évekhez hasonlóan az intézmény elismert művészeit, valamint új bemutatóit és repertoárjának más kiemelt darabjait helyezik a középpontba. A hugenottákat László Boldizsár kelti életre.

Az új operabemutatókban, repertoárdarabokban és dalesteken az Opera több mint 120 magyar művésze mellett időről időre külföldi sztárok is közreműködnek. Plácido Domingo 35 év után ismét színpadi szerepben áll az Erkel Színház színpadára: 77. születésnapja alkalmából Simon Boccanegrát formálja meg két alkalommal. 

Képek: Operaház, MTI