A börtönszagú nagymama

Nagymama, olyan börtönszagod van – mondja gyakran az unokája, amikor hazatér a szolgálatból. Csuka Tamásné református börtönlelkész kapta idén a Dizseri Tamás Szeretetszolgálati Díjat. Az elismerést azoknak adják, akik kiemelkedő munkát végeznek emberek testi-lelki gyógyításáért.

A díjat a budapesti református Bethesda Gyermekkórház kilenc évvel ezelőtt, fiatalon elhunyt igazgatójának emlékére alapította a Magyarországi Református Egyház Zsinata, a Dunamelléki Református Egyházkerület, a Németajkú Református Egyházközség Protestáns Fóruma és a Bethesda Gyermekkórház. A bronz emlékérmet nyolcadik alkalommal adták át.

A börtönben sikerül
A budapesti Hold utcai református templomban szombaton tartott ünnepségen a társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár megemlékezett Dizseri Tamásról. Balog Zoltán úgy fogalmazott, a Bethesda Kórház igazgatója az újrakezdés embere volt.
– Húsz éve és ma is az újrakezdésért harcolunk. Újrakezdésre van szükség, kilépve a régi, rossz beidegződésekből – mondta az államtitkár. Hozzátette: sokan ideális körülmények között sem tudnak újat kezdeni, sokaknak pedig a legnehezebb helyen, a börtönben sikerül. Ennek eszköze az idei kitüntetett, Csuka Tamásné.

Istenkezdés
Ahol bővölködik a bűn, ott felette bővölködik a kegyelem – fogalmazott igei bevezetőjében a dunamelléki püspök. Szabó István azt hangsúlyozta, hogy nem reménytelen a bűnös ember.
- Jézus Krisztusnak nemcsak a megtértekhez van köze, hanem azokhoz is, akik kétkedve szegeznek neki kérdéseket – fogalmazott. Aki újat akar, aki változni, gyógyulni akar, aki életet, irgalmasságot, szeretetet akar, az nem újat kezd vagy a régit tartja; az igaz újrakezdés az Istenkezdés – mondta Szabó István.

Az örömhír terjesztője
Meg kell mozdulni és meg kell mozdítani olyanokat, akiket mozdíthatatlannak vélnek – mondta méltatásában Bölcskei Gusztáv tiszántúli püspök, a református egyház zsinatának lelkészi elnöke.
– Csuka Tamásné szolgálata lelki és fizikai értelemben is nehéz szolgálat. Húsz éve szolgál a Váci Fegyház-és Börtönben, de nemcsak a rácsok mögött segít. A falakon kívül is segít a szabadultaknak visszailleszkedni a civil életbe, gyülekezetet találni. Bölcskei Gusztáv hangsúlyozta: Csuka Tamásné célja, hogy minél több hitéleti, lelki alkalmat szervezzen a börtönben, mint például a bibliakör, bibliaiskola, filmklub, hétvégi istentisztelet, éneklés, bizonyságtételek, imádságok, egyéni és csoportos lelkigondozás.
- Minden bűnből van szabadulás, akkor is, ha a társadalom értékítélete szerint az a legsúlyosabbnak számít; ennek az örömhírnek a terjesztője Csuka Tamásné – tette hozzá.

A lelki anya
A Dizseri-díjas Csuka Tamásné köszönetet mondott szolgálata „tanúinak" – többek között – a börtönben lévő gyülekezetnek és családjának. Felidézte unokája szavait, amikor hazaérve gyakran így fogadta: „Nagymama, olyan börtönszagod van." Csuka Tamásnét nemcsak az unokák otthon, hanem a börtönben is mamának szólítják.  Lelki gyermekeinek tekinti a fogvatartottakat, hiszen – mint mondta – sokukat elhagyja a családja és csak az Úristen marad a kapaszkodója.
- Nekem nincs más dolgom, csak Bibliát adni a fogvatartottak kezébe, félreállni, és arra az útra terelni őket, amire teremtett minket az Isten.

A börtönben lett szabad
Az egyik jó útra „terelt" fogvatartott bizonyságtételében úgy fogalmazott:
– Krisztus nélkül hordunk bilincseket akár szabadon is. Én is ezeket a bilincseket hordoztam, és a börtönben lettem szabaddá, amikor találkoztam Krisztussal. A börtönben jöttem rá, hogy van értelme az újrakezdésnek, és léteznek emberek, akik még nem söpörtek a szőnyeg alá. A fiatal férfi Csuka Tamásnéról úgy fogalmazott: Margitka hosszú éveken át támogatott minket, mindig volt vigasztaló szava és útmutatása számunkra.

A volt fogvatartott ma már vállalkozást épít, és embereken segít a társával. 

Fekete Zsuzsa