A drogkérdésről őszintén

A Gyöngyösi Református Egyházközség szervezésében 2012. november 19-én, Gyöngyösön a Mátra Művelődési Központban került sor az egész napos A drogkérdésről őszintén című rendezvényre. 

Az MRE Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió munkatársai és felépülőben lévő szenvedélybetegei segítették a nap programjának lebonyolítását Victorné Erdős Eszter vezetésével.
Délelőtt közel száz középiskolás hallgatta nagy figyelemmel a szenvedélybetegek élettörténetét és vett részt aktívan a programban. Öt csoportban a rendőrök, a szülők, a tanárok, a parlamenti képviselők és az újságírók bőrébe bújva kellett megoldást találniuk a droghasználattal kapcsolatos maguk választott kérdésre. A csoportok szóvivői egy kerekasztal beszélgetésben folytatták a téma kibontását, a többiek a közönség sorait alkották és a vita során írásban nyújthatták be a szóvivők felé kérdéseiket, véleményeiket, melynek megvitatását kérték.
A város 4 középiskolájából érkeztek fiatalok. A szakemberekkel történő beszélgetések során kiderült, hogy a résztvevők nagy százaléka ismer droghasználót a környezetében.
 Hálás volt a szívünk, amikor a délután felnőtteknek szervezett előadáson is megjelentek olyan fiatalok, akikkel már délelőtt találkozhattunk és társaikat hozták magukkal.

A délutáni programra felnőtteket hívtunk. A jelenlévő kb. 65 fő egy része pedagógus (tanár és óvónő), szociális területen dolgozók, a városi KEF munkatársai és szülők, nagyszülők voltak.
A Victorné Erdős Eszter által vezetett előadás fő témája az iskolai prevenció módszerei, illetve a család, szülők szerepe a drogmegelőzésben volt.
A szenvedélybeteg fiatalemberek bizonyságtétele megérintette a résztvevőket. A program második részében nagyon sok kérdés megválaszolására került sor.
A szervezők tapasztalatának összegzése:

- A vártnál nagyobb volt az érdeklődés a téma iránt.
- Mind a fiatalok, mind a felnőttek körében egyértelmű volt, hogy a köznapokban térségünkben is erőteljesebben ott van a droghasználat, mint ahogyan az átlagember gondolja.
- A szakemberek meglátása szerint a résztvevő fiatalok között több drogfogyasztó is volt és már többen kipróbáltak valamilyen szert.
- Ilyen jellegű előadás, ahol drogosok beszélhettek életútjukról még nem volt a városban, ezért sokak számára megrendítő volt hallgatni ezeket a történeteket.
- Jó volt együtt látni a város és a térség témában elkötelezett szakembereit. Nincs összefogás, egyeztetés ezen szakemberek között, sok pedagógus magányosan vívja harcát, mivel nincs kihez fordulnia akkor, amikor jogszabályok között kell eligazodnia, a személyiségi jogok védelme mögé húzódva sokszor nem kerülnek felszínre a problémák.
- A térségünkben (Gyöngyös és a környező 25 település, amelyek az egyházközség ellátási területéhez tartoznak) a lakosság kb. 5 %-a református. Tevékenységünk széles körben nem ismert, így hálásak vagyunk azért, hogy mind az iskolák és mind a szakemberek bizalommal fogadták meghívásunkat.
A nap programjának megvalósítására az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében elnyert támogatás adott lehetőséget. A Gyöngyösi Református Egyházközség „Kapaszkodó" Családi Erőforrás Központ működtetése Gyöngyösön című pályázati programját több mint huszonkét millió forinttal támogatta a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

A 20 hónapos programsorozat keretében több olyan elem megvalósítására kerül sor, amellyel hozzájárulhatunk a családhoz, a gyermekekhez, a gyermekvállaláshoz kapcsolódó társadalmi viszonyulás javításához, pozitív példákon, személyes bizonyságtételeken keresztül bemutatjuk a családi élet szépségét, értékeit, örömeit a negatív jelenségekkel szemben.
A Családi Erőforrás Központ működtetése során elsősorban nem épületben gondolkodunk, hanem lelkiségében, szellemiségében, a tevékenységek tartalmában megnyilvánuló, a családi élet minden területét átfogó, igényekre épülő segítségnyújtásban.
Szeretnénk kifejezni és megmutatni minden velünk kapcsolatba kerülő embernek azt az értékrendet, amelyet közösségünk és annak aktív tagjai képviselnek, mely szerint a család, a gyermek érték, boldogság és örömforrás.

A programról bővebben a www.csaladikapaszkodo.hu honlapon lehet tájékozódni.