A szívben dől el

Kövess engem... címmel ismét megnyitja kapuit a Sófár Református Dicsőítő Iskola. A dicsőítés hangszeres, énekes, táncos, képzőművészeti és művészetterápiai módszereit felvonultató egyhetes műhelymunkára ezúttal Kiskunfélegyházára várják az érdeklődőket, augusztus 4. és 10. között. Idén először brácsa- és hegedűkurzust is meghirdettek, erről a műhely vezetője, Draskóczy Lídia dalszerző, előadóművész mesélt nekünk.

Az immár hetedik alkalommal meghirdetett Sófár dicsőítő iskolában igehirdetések, csoportos és egyéni foglalkozások, közös dicsőítés és játék várják idén nyáron is mindazokat, akik szeretnének elmélyülni Isten dicsőítésében, fejlesztenék művészi kifejezőeszközeiket, és református dicsőítő közösségbe vágynak. A meghirdetett műhelyek között idén először klasszikus és népi hegedűs, illetve klasszikus brácsás foglalkozásokat is tart Draskóczy Lídia zenetanár, dalszerző, karvezető, a Zurgó Együttes korábbi, a Tázló Együttes és a Holddalanap Zenekar jelenlegi tagja.

Hamisakból tiszták
A református zenészcsalád szülötte azt mondja, otthon szívta magába az Isten-dicséret légkörét és gyakorlatát. A Jézusnak és Jézusról írt énekeiből eddig két lemez jelent meg, amelyen a CSAK TE terényi családi kórus énekel. A negyvenöt fős, főként családok alkotta felekezetközi kórus nem hivatásos énekesekből áll.
- A kórusban vannak hat-hétfős családok is, és bár nem mindenki vájt fülű, hiszen sok a gyermek, Isten olyan szépen alakítja az összhangzatot! Egyszer egy zeneiskolában léptünk fel, és az egyik zenetanár elámult azon, hogy lehet ennyi tiszta hangú gyermeket találni. Az Úr Jézus igazította a hamis hangokat a tisztákhoz - mondta érdeklődésünkre Draskóczy Lídia.

Igazából népzenész
Az évek során a klasszikus, a népi és az egyházzenei elemek egyaránt hatottak rá - árulta el az előadóművész.
- Klasszikus zenészként végeztem, de húsz éve foglalkozom népzenével, igazából népzenész vagyok. Saját, Istent dicsérő énekeim az életemet meghatározó stílusokból merítenek. Vannak bennük népi elemek, amelyeket népi hangszerekkel kísérünk, de „gitáros" énekeket is írok, a klasszikus zene világa is megjelenik, sőt, több mint egy évtizedig játszottam középkori és reneszánsz zenét, abból is merítek. Számomra mindegyik zenei réteg, stílus egyenrangúan fontos.

Tűz nélkül nem ér semmit
Nemcsak egyházi közegben, hanem minden fellépésével méltó módon szeretné dicsérni Istent - hangsúlyozza a művész.
- Hálás vagyok Istennek, hogy adott talentumot a zenéhez, hogy megengedte, hogy zenészként abból éljek, amit szeretek. Mindenekelőtt azonban az a legfontosabb, hogy ezzel is Őt szolgáljam. És nem csak akkor, amikor keresztyén énekekkel dicsőítem, hanem mindig. A színpadon, tanítás közben, „világi" zenét játszva vagy épp egy esti táncházban muzsikálva. Istenhez méltó, ha a tudásunk, tehetségünk legjavát Neki szenteljük, „visszaadjuk", hiszen Tőle kaptuk. Számomra ez azt jelenti, hogy igényesen igyekszem muzsikálni, alázattal, és mindig azzal a lelkülettel, hogy Őt dicsérem, Neki adok hálát! Égjen az a szeretet bennem, amit Tőle kaptam, és hassa át a hegedűmből kijövő hangokat... Éppen a minap történt a falunkban, hogy egy ökumenikus együttléten várakoztunk a katolikus pappal és az evangélikus lelkésszel. A pap kezében tömjént tartott, én meg kértem, hadd szagoljam meg. Azt mondta, magában nincs illata, csak ha alá van gyújtva, majd hozzátette: tűz nélkül nem ér semmit, mint ahogy a hegedű sem, ha nem szívből, „tűzzel" játszik rajta! Fontos lehet a tartás, a pontosság az átélés és a motiváció, ami játékra bír, ám ezek csupán eszközök. Minden szívben dől el.

Imádság hegedűn
A Sófár dicsőítő iskola klasszikus és népi hegedű, valamint klasszikus brácsa műhelyének vezetője olyan jelentkezőket vár műhelyébe, akik eligazodnak a hangszerükön. Mint mondja, célja, hogy megszerettesse a zenét, hozzájáruljon az együttmuzsikálás öröméhez és Istenhez illő módon játsszon mindazokkal, akiknek ugyanez a célja. Draskóczy Lídia műhelyében énektanulás is vár a résztvevőkre.
- Reményeim szerint olyan kamarahangzást alakíthatok ki a résztvevők között, amely lehetővé teszi, hogy akár több szólamban is együtt tudjuk dicsérni az Urat. Nem kell ehhez profinak lenni, ám a hegedű és a brácsa esetében fontos a már legalább egy-két évnyi gyakorláson alapuló tudás. Azoknak pedig, akik vonzódnak a magyar népzenéhez, szívesen megtanítanék néhány gyönyörű népi dallamot, imádságot hegedűn.

A Sófár Református Dicsőítő Iskolába a www.sofarportal.hu weboldalon jelentkezhetnek. A kedvezményes jelentkezés határideje: május 31., szombat. A június 1., vasárnap utáni jelentkezés, illetve előlegbefizetés esetén 2000 Ft-tal többe kerül a részvétel.

Jakus Ágnes