Áramot és nyugdíjat termel?

Áramfejlesztőbe adott pénzt az Erdélyi Református Egyházkerület nyugdíjintézete. Azt remélik, hogy befektetésük hasznot hoz majd. A céget a Budapesti Értéktőzsdére is bejegyeztetnék.

Vízierőműből lesz nyugdíja néhány embernek Székelyföldön. Üzembe helyeztek ugyanis egy turbinát a Vargyas-patakon. A beruházás két és félmillió euróba került. Az Erdélyi Református Egyházkerület nyugdíjintézete is adott bele pénzt - vagyis a haszonból is részesednek majd a tagok – számolt be a Magyar Televízió egyes csatornájának Híradója.

Az áramfejlesztő turbina óránként egy megawatt energiát termel, Hargita megye szükséglete óránként 30 megawatt.

Egyelőre próbaüzemben dolgozunk, de nagyon bízunk az üzleti sikerben - magyarázta Lénárd András, csíkszeredai vállalkozó. A technikai adatok függvényében ha csak pusztán a befektetői oldalt nézzük, akkor a beruházás rövid idő alatt megtérül, így ez egy kedvező befektetés – tette hozzá.

Ezért is döntöttek úgy az Erdélyi Református Egyházkerület elöljárói, hogy nyugdíjintézetük pénzével ezt a vállalkozást támogatják.

A fiatalokat sikerült 1990 után munkába állítani, ezért többlete keletkezett a nyugdíjintézetnek, és ezt nekünk kötelességünk befektetni. Minden befektetésnek van rizikója, de reménykedünk abban, hogy mégsem veszítünk rajta – érvelt Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökhelyettese. 

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökhelyettese - aki a nyugdíjintézet vezetője is - az MTI-nek november közepén azt nyilatkozta, hogy a beruházás ötlete a csíkszeredai Lénárd Andrásé volt, aki partnert keresett a beruházás megvalósításához. A nyugdíjintézet vezetősége egy évvel ezelőtt döntött a közös vállalkozás létrehozásáról, amelyben az egyházi intézmény a többségi tulajdonos.

A nyugdíjintézet jelenleg több száz személynek folyósít nyugdíjat, a tagok száma több ezerre tehető. A nyugdíjintézethez tartoznak a romániai református egyházban szolgáló lelkészek, akárcsak a világi személyzet. A nyugdíjintézet 1956 óta működik megszakítás nélkül, akkor ugyanis a román állam valamennyi romániai egyházat kizárta az állami nyugdíjrendszerből.

Azért döntött most a nyugdíjintézet úgy, hogy a piacgazdaság törvényeinek megfelelően megpróbálja megőrizni a tagok által befizetett járulékok értékét, mert a romániai rendszerváltást követően jelentősen megugrott a romániai református egyházban dolgozó személyek száma. Ez a létszámnövekedés azt jelenti, hogy 25-30 év múlva sokan fognak egyszerre nyugdíjba menni, és akkor nekik is biztosítani kell a járandóság folyósítását, ezért vált szükségessé a pénz befektetése - magyarázta a püspökhelyettes.

Kató Béla hangsúlyozta, hogy a vízierőmű-rendszer kiépítése nyomán a környezetvédelmi szempontokat is maximálisa figyelembe vették, emellett a beruházásnak közösségi haszna is van, ugyanis megoldódik Szentkeresztbánya ivóvízellátása.

Lénárd András a Krónika című erdélyi napilapnak elmondta, hogy a több millió euró értékű beruházás részeként a Székelyudvarhely mellett lévő Szentegyháza felett elhelyezett erőmű a vízszintkülönbségre épül, így a vizet egy magasabb szintről elvezetik a sokkal alacsonyabban elhelyezkedő turbinákig, amelyek áramot termelnek. A vállalkozó szerint a jövő év végére az energetikai létesítmények összteljesítménye eléri a tíz megawattot. A tervek szerint ekkor a Budapesti Értéktőzsdére is bejegyeztetik a céget.