Egy ugrásra az olimpiától

Számára nem az éremszerzés a legnagyobb siker, hanem az, ha legyőzi saját magát. A világ legnagyobb sporteseményén egy református fiatalért is szurkolhatunk augusztusban. Gondos Flórával a felkészülési időszakban beszélgettünk, a műugró többek között arról is beszélt portálunknak, mi játszódik le benne az ugródeszka peremén állva.

A vízisportok szerelmesei szerte a világon számon tartják a magyar sportolókat a vízilabda, az úszás vagy éppen a kajak-kenu sportágakban felmutatott kiemelkedő teljesítményükért. A nem túl kedvező hazai körülmények ellenére egyre szebb eredményeket érnek el sportolóink műugrásban is – olyannyira, hogy két héttel ezelőtt két műugrónk is elnyerte a jogot, hogy részt vegyen a londoni nyári olimpiai játékokon. Egyikükkel a napokban beszélgettünk a versenyek izgalmairól, az olimpiáig vezető útról és az esélyekről.

A talajról a deszkára
Gondos Flóra hét évig tornázott, tizenkét évesen iratkozott be egy műugró egyesületbe.
– Előnyt jelentett a tornászmúltam, eleinte nagyon gyorsan fejlődtem, de mivel a két sportág technikája különböző, gyakran még ma is kell korrigálni a műugró technikámat – árulta el portálunknak a sportoló.
A fiatal műugró két héttel ezelőtt tudta meg, hogy Barta Nórával együtt kvalifikálta magát a londoni olimpiára. Flóra azóta már újabb megmérettetést is maga mögött tudhat: épp a napokban tért haza Bolzanóból, ahol a műugrók Grand Prix-jének utolsó állomásán tizenegyedik helyezést ért el.

Ugrás előtt
A versenyeken öt lehetőség van arra, hogy az élsportolók bizonyítsák, ők a legjobbak.
– Mindig törekszem arra, hogy mind az öt ugrás jól sikerüljön. Ha viszont rontok, akkor sem adom fel a reményt a verseny végéig, hiszen a többiek is hibázhatnak – fogalmazott Gondos Flóra.
Néha azonban nehéz a várakozás.
– A világkupán közel ötven résztvevő volt jelen, a verseny három órás volt, ez mentálisan nagyon megterhelő. Egy-egy ugrás előtt mindig újra be kellett melegíteni, hiszen akár fél óra vagy több idő is eltelt közöttük.
A műugró elárulta, a megmérettetéseken minden bizonytalansága elszáll.
– Már nem gondolok arra, milyen magasan vagyok, vagy mennyire bizonytalan vagyok az ugrás kivitelezésében. Izgalom persze van bennem, néha jobban remeg a lábam. Mielőtt elugrom, a deszka szélén állva az utolsó pillanatokban végiggondolom a főbb mozdulatokat. Ha párosban indulok, nem szoktam azon aggódni, hogy nehogy elrontsam, sőt, Reisinger Zsófival mindig biztatjuk egymást, ezért ketten könnyebb ugrani.

Itthon könnyebb
Gondos Flóra a korosztályos bajnoki címek megszerzését követően a 2009-es ifjúsági Európa-bajnokságon egyéni ezüstöt szerzett, a hazánkban megrendezett 2010-es felnőtt Európa-bajnokságon hetedik helyezett lett, idén pedig Reisinger Zsófiával szinkronban negyedik alkalommal értek el előkelő helyezést a kontinensviadalon.
– Nagy löketet ad hazai közönség előtt ugrani, sokkal magabiztosabb vagyok ilyenkor. A hazai Eb-n gondoltam néha arra, hogy vannak felém elvárások, de nem éltem meg teherként ezeket. Boldog voltam, hogy itthon versenyezhettem, ezek a versenyek voltak számomra a legemlékezetesebbek.

Úton az olimpiára
Az elmúlt fél év legfontosabb viadala a februári kvalifikációs világkupa volt, amelyre szeptember óta intenzíven készültek a műugrók.
– Úgy építettük fel az edzéseket, hogy a világkupán legyek a legjobb formában – mondta Gondos Flóra. A sportoló nem lehetett biztos benne, hogy visszatérhet-e Londonba a fél évvel későbbi olimpiai játékokra. A kvótát télen még nem szerezte meg, de volt esélye a kvalifikációra. Flóra azóta úgy edzett, hogy az ötkarikás játékokon is megállja a helyét.
– A májusi Európa-bajnokságra készülődve csak a kontinensviadalra koncentráltam, de azóta sokat gondoltam az olimpiára, nagyon szerettem volna kijutni.
Álma teljesült, hiszen több műugró is szerzett már kvótát szinkronban, így Flóráék is utazhatnak Londonba.

Tanulni kell
Az élsportolók életében nemcsak a versenyek, de a hétköznapok is rendkívüliek, nincs ez másként Gondos Flóra esetében sem. A műugró hetente nyolc-kilenc alkalommal is edz, a reggeli tréningeken kívül gyakran délutánonként és hétvégén is. Flóra a fennmaradó időben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre jár, közgazdásznak tanul. Mint mondja, még gimnazistaként megszokta, hogy a tanulás és a sport elválaszthatatlanok, hiszen csak az utóbbira hosszú távon nem lehet építkezni.
– Néha nehéz összeegyeztetni a kettőt, de az a jó, hogy az egyetem már nem annyira kötött, ráadásul kedvezményes tanulmányi rend vonatkozik rám, így akár kétszer is hiányozhatok zárt helyi dolgozat megírásáról, ha éppen verseny vagy felkészülés miatt nem tudok jelen lenni.

Istennek mond köszönetet
Flóra a Budai Református Egyházközség tagja családjával együtt. A sportoló tizenkét évig tanult a Baár–Madas Református Általános Iskolában és Gimnáziumban. Ez az időszak meghatározó volt számára, bár mint mondja, az érettségi óta ritkábban jár templomba. A hit azonban családja révén jelen van az életében.
– A szüleim szokták mondogatni, hogy drukkolnak, de tudatosítják is bennem, hogy a jó eredmény nemcsak rajtam múlik...
Flóra hozzátette, ritkán kér Istentől, de mindig megköszöni neki a jó eredményeket.

Nincsen munka gyümölcs nélkül
A nézők és drukkerek számára a siker leginkább a minél fényesebben csillogó érmek számában mérhető. Gondos Flóra azonban másként vélekedik erről.
– A siker az, amikor végre meg tudom csinálni egy versenyen azt az ugrást, amit már régóta szeretnék – és ez akár együtt is járhat egy éremmel. A kudarcot pedig a régi, visszatérő hibák jelentik. Ha például az edzésen esek, az mentálisan lehúz, mert az azt jelenti, hogy nincs meg fejben annyira az ugrás. Ennek ellenére akármilyen hullámvölgyek, nehézségek adódnak, ki kell tartani. A munkának mindig megvan a gyümölcse; lehet, hogy nem azon a versenyen, vagy a következőn, de egyszer beérik.

Augusztus elején szoríthatunk
A július 27. és augusztus 12. közé eső nyári olimpiai játékokra 156 magyar sportoló kvalifikálta magát. A női műugrásban indulókért a hónap elején szoríthatunk. Gondos Flóra és Barta Nóra augusztus 3-án vesznek részt a három méteres műugrás selejtezőjében, a középdöntő 4-én, a döntő pedig 5-én lesz. Bár az olimpiai mezőny nagyon erős, Flóra egyéni csúccsal esetleg bejuthat a középdöntőbe – a tapasztalatszerzés mellett ez már csak hab lenne a tortán. A műugró London előtt még itthon is fellép a deszkára, hiszen júliusban az országos bajnokságon mérettetik meg, ahol minden esélye megvan arra, hogy ne csak saját magát, de versenytársait is legyőzze.

Jakus Ágnes