Egyenesből keresztbe

Nem a cél rossz, hanem az útvonal - ekkor szól a jól ismert hang: újratervezés! Aki GPS és autó nélkül közlekedik, annak is ismerős a helyzet, hiszen akár akarjuk, akár nem, Isten folyamatosan újratervezi az életünket. Megszoksz vagy megszöksz – többek között erről kérdeztünk néhány fiatalt egy keresztyén táborban.

Az elmúlt két hétben ír és magyar fiatalok közösen táboroztak Piliscsabán a Bethánia CE Szövetség angol nyelvű táboraiban. A gyerekhét nyüzsgése után fiatal felnőttek „görnyedtek" kétnyelvű bibliáik fölé, hogy ne csak az idegen nyelvvel, hanem Istennel is jobban megismerkedjenek.



Merre tovább?
– Nemrég sok változás volt az életemben – mondja Török Ágnes. Egy iskola befejezése, munkahelyváltás és a családban is mindig van változás – az óvónő szerint a tervezés/újratervezés jelenlegi életszakaszának velejárója, ezek a döntéshelyzetek komoly kihívás elé állították a közelmúltban.

– Nagyon nehezen hozok döntést, az igazat megvallva nem is szeretek dönteni, de tudom, hogy ezt meg kell tanulnom, mert egyre több és nehezebb döntés vár rám. Ezért próbálok nemcsak az érzelmeimre hallgatni, hanem reálisan átgondolni egy-egy helyzetet.
Az életszakasz hasonló, a változásra mégis várnia kell Rácz Tündének, aki egy keresztyén hátterű alapítvány központi irodáját vezeti. Bár jól érzi magát a munkahelyén, úgy gondolja, számára ez még nem a végállomás.
– Szeretném megtalálni azt a hivatást, amire a legalkalmasabb és a legjobban használható vagyok. Érzem, hogy Isten itt is használ, sokat épülök a munkahelyemen és szeretek itt lenni, de azt hiszem, ennél még valami többet kell tennem. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne maradnék a jelenlegi munkahelyemen, mert lehet, hogy a mostani munkám mellett találok új lehetőségeket.

Újragondolva
– Nagyon fontos számomra az imádság, és hogy sok időt töltsek Istennel – mondja Rebekah Shields.
A fiatal szociális munkás Belfastban egy kis presbiteriánus gyülekezet tagja, életében most először járt Magyarországon. Nagyon érdekesek számára a tábor napi előadásai, mert már ő is többször foglalkozott az Ószövetségből József történetével, ezen a héten mégis egy új szempontból gondolhatja át a bibliai eseményeket.
– József életében sok olyan váratlan dolog történt – például, amikor a testvérei eladták rabszolgának Egyiptomba, vagy amikor hűséges szolgaként mégis börtönbe került –, ami teljesen felforgatta az addigi életét.
A folyamatos változások miatt gyakran a szorongás és a bizonytalanság érzése támad bennünk is, ezért jó látni ebből a történetből, hogy József Isten mellett hogyan birkózott meg ezekkel a helyzetekkel. Az első nap például az önértékelésről volt szó, arról, hogy valaki mennyire túl vagy épp alul tudja értékelni önmagát. Az, hogy hogyan látom saját magamat, nagy mértékben függ attól, kinek a véleményére adok: elsősorban az emberek véleménye számít vagy Istené.

Miért kell másik?
Újratervezni nemcsak életutat lehet, sokszor az emberi kapcsolatainkra is ráfér egy alapos olajcsere.

Sándor Bence szerint is érdemes energiát fektetni abba, hogy helyrehozzunk egy régi vagy megromlott barátságot.
– Vannak olyan kapcsolataim, amelyek ha nem is kifejezetten rosszak, akadnak bennük nehézségek. De hiszek abban, hogy ha igazán szeretném, a problémák nagy része megoldható. Volt már erre példa az életemben, amikor megromlott az egyik ismerősömmel a barátságunk, és alig beszéltünk fél éven keresztül. Volt, aki azt mondta, hogy ezt a barátságot már el is felejthetem, de amikor időt szántunk rá és többet beszélgettünk, újra jóban lettünk. Imádkozással és sok hittel helyre lehet hozni egy kapcsolatot, és fontos, hogy ne essünk kétségbe.
– A sokféle okostelefon világában egyre kevesebben költenek szervízre, mert a probléma egyszerűbben és olcsóbban megoldható. Ha valami elromlott, nem gond, veszünk helyette újat – mondja Bogyó András. A fiatal családapa szerint sokan társas kapcsolatukra is így gondolnak.
– Sok esetben inkább választunk új barátot vagy akár új házastársat, mert a régit helyrehozni túl sok fáradság. Persze, nincs recept arra, meddig érdemes küzdeni egy kapcsolat megmaradásáért, de Isten azt várja tőlünk, hogy igenis, mozgósítsuk az energiáinkat, és ne adjuk fel az első problémánál.

Magyar címer angol biblián
– Rengeteg baráttal és új élménnyel gazdagodtam Magyarországon – meséli Matt Bishop.
Az ír fiatal tíz éve, tizenhat éves kora óta minden évben eljön Piliscsabára. Mint mondja, amikor először hívták, olyan jól érezte magát az angol nyelvű táborban, hogy azóta sem tudja abbahagyni. Most már ő szervezi az Írországból érkező csoportot, idén kilenc segítő jelentkezett a CE (Christian Endeavour) Szövetség magyarországi táboraiba.

– Nagyon sokan elfelejtik, hogy Istennek terve van az életünkkel. Hajlamosak vagyunk belefeledkezni a saját kis világunkba és nem gondolunk arra, hogy jobb lenne, ha hagynánk, hogy Isten tervezze újra, amivel mi nem boldogulunk.
Matt szerint ez nemcsak azokra igaz, akik nem hisznek Istenben, sokszor a hívő keresztyéneknek is nehéz elfogadni: bármennyire is szeretnék, nem ők irányítják saját életüket.
– Úgy érzem, hogy Isten folyamatosan újratervezi az életemet, és mindig egy kicsit segít kanyarodni jobbra, balra. Hét évig tanultam építésznek, de most nem tudok elhelyezkedni. Tudom, hogy ez egy olyan tehetség, amit Isten adott nekem, de őszintén szólva, azt nem tudom, hogy ez pontosan merre fog vinni végül. Lehet, hogy ez csak a kezdet, és Isten valami másra akar felkészíteni, de az is lehet, hogy majd egyszer tervezni fogok egy gyönyörű templomot.

Dobó Márti