Emberek a kereszt körül

Cseri Kálmán református lelkipásztor igehirdetései sokak életét átformáló üzenetet hordoznak évtizedek óta, csakúgy, mint Pálhegyi Ferenc pszichológus előadásai és családgondozói beszélgetései. A Harmat Kiadó egyszerre jelentetett meg két könyvet, az egyiket Kálmán bácsi írta, a másik Feri bácsiról szól. A kötetek születéséről a két jó barát egy közösen tartott könyvbemutatón mesélt nemrégiben.

A Harmat Kiadó rendezte könyvvásár kiemelkedő eseménye volt az elmúlt héten Cseri Kálmán és Pálhegyi Ferenc könyveinek bemutatója, amelyet a Ráday Könyvtár olvasótermében tartottak Budapesten. A kiadó igazgatója elmondta, a Harmatnál legtöbb példányban fogyott könyvek egyike Cseri Kálmán, korábbi pasaréti lelkipásztor 2011-ben kiadott áhítatoskönyve, A kegyelem harmatja, amelyből hangoskönyv is készül. Herjeczki Kornél hangsúlyozta, a keresztyén szellemiségben dolgozó kiadó elsődleges célja mindig az, hogy olyan értéket adjon az olvasók kezébe, amely az egészséges kapcsolatokat segíti Isten és ember, valamint ember és ember között. Cseri Kálmán múlt pénteken bemutatott új könyve, az Emberek a kereszt körül szintén ennek jegyében született. A könyvről Sz. Kiss Mária, a kiadó munkatársa kérdezte a szerzőt.

Lehetőség a változásra
- A világtörténelem legfontosabb, legmeghatóbb, az életemet leginkább meghatározó eseménye Jézus Krisztus golgotai kereszthalála és feltámadása - indokolta Cseri Kálmán témaválasztását. A lelkipásztor Emberek a kereszt körül című kötete a nagycsütörtök estétől nagypéntek estéig tartó 24 óra eseményei tekinti át, méghozzá a Jézussal kapcsolatba lépő embereket szemügyre véve. A lelkipásztor egy-egy fejezetet szentel Júdás, Kajafás, Péter, Pilátus és mások alakjának. Mint mondta, szociológiai és lélektani szempontból is roppant tanulságos a vizsgálódás.
- Elképesztően sok ember fordul meg Jézus és a kereszt körül, akik között lépten-nyomon mai ismerősöket fedeztem fel. Valóban igaz lehet a mondás, amit Goethének tulajdonítanak: „az emberiség halad, de az ember marad".
Noha az ember minden korban ugyanolyan, és az alapvető emberi problémák is maradnak ugyanolyanok, a könyvet olvasva magukra ismerők előtt a változás lehetősége is feltárulhat - tette hozzá.

Unszolásra ír
Cseri Kálmán elárulta, egyik eddig megjelent kötetét sem tervezte előre. Volt, hogy gyülekezeti jó barátok unszolták: egy-egy igehirdetés-sorozata olyan szépen együtt van, csak ki kellene nyomtatni. Egy korábbi, nagyheti prédikációsorozata felhasználásával született az Emberek a kereszt körül is, amely sajátos módon nem előzmények nélküli:
- Volt egy vágyam, hogy arról, amit a Biblia Jézus kereszthaláláról és föltámadásáról ír, jó lenne egyszer valami csendes bizonyságtételt közzétenni - fogalmazott.

Kénytelen dönteni
A könyv egyik érdekessége, hogy utolsó fejezete teljes átvétele Lee Strobel A Jézus-dosszié című művének. A lelkipásztor már elkészült a kézirattal, amikor kezébe akadt az amerikai jogász, oknyomozó újságíró könyve.
- Amikor elolvastam Strobel könyvét, föltűnt az a roppant látványos változás, ami benne, az őskételkedőben végbement. Szinte semmit nem hitt el abból, amit az Újszövetség ír, főleg azt nem, hogy Jézus az lenne, akinek ő magát mondta. De becsületes kételkedő volt, fölült a repülőre, beült az autóba és ezer kilométereket jött-ment az Egyesült Államokban, hogy meghallgassa, mit mond az orvos, a régész, a történész, a filológus arról, hogy igaz lehet-e, ami Jézusról az Újszövetségben van. Strobel könyve utolsó fejezetében leírja: teljesen meggyőződött arról, hogy mindaz úgy igaz, ezek után pedig kénytelen eldönteni, hogy hogyan viszonyul ahhoz a Jézushoz, akiben most már fölismerte a Megváltót és az Isten Fiát. Pilátus próbált kibújni a döntés alól, de aki így tesz, az tulajdonképpen döntött Jézussal szemben. Mindenki kénytelen vagy mellette, vagy ellene dönteni.

Rossz házasság?
Talán a második legfontosabb döntés egy ember életében, amikor elköteleződik választottja mellett és házasságot köt vele. A válási statisztikákból kiindulva azonban sokan vélhetően nem számolnak vele, hogy nem elég az esküvőt megtartani, a kapcsolatot ápolni és őrizni kell. „Nem az a rossz házasság, ahol nincs konfliktus, hanem az, ahol nem küzdenek a kapcsolatokért és egymásért" - áll az újonnan megjelent Küzdeni a kapcsolatokért című interjúkötet egyik fejezetében. A megállapítás Pálhegyi Ferenc pszichológus-családterapeutától származik, aki a könyvbemutatón arról beszélt, ahogy egyre komolyabbá vált elköteleződése Jézus Krisztus mellett, úgy vált egyre elkötelezettebbé felesége iránt is. Feri bácsi erről korábban is mesélt. A könyv szerzője, Sz. Kiss Mária egy a Family magazinba szánt interjú miatt járt nála és feleségénél, Lívia néninél. A beszélgetés olyan jól sikerült, hogy a szerkesztő úgy látta, kár lenne abbahagyni. Így született meg az az interjúkötet, amely Feri bácsi életéről szól, és amelyben beszél többek között házasságáról és a családgondozásban szerzett tapasztalatairól is.

Évtizedes barátság
És Cseri Kálmánnal való több évtizedes barátságáról is, amely Kálmán bácsi szerint kölcsönösen gazdagító, és a két házaspárnak is sokat jelent. Cseri Kálmán írt ajánlót barátja interjúkötetéhez is, amelyben úgy fogalmazott: Pálhegyi Ferenc „szokatlan őszinteséggel" vall karrier és házasság, hivatás és család, tudomány és hit, napi munka és lelki szolgálat összeegyeztetéséről. Cseri Kálmán a könyvbemutatón azt mondta, ritkán lehet bátor őszinteséggel találkozni, hiszen a nyilvánosság elé lépni mindig kockázatos, ezért is örül különösen a barátjával készült beszélgetés megjelenésének.

Vállald magad!
Pálhegyi Ferenc azt mondta, a könyv őszintesége magától értetődő számára.
- Talán a legfontosabb üzenete ennek a könyvnek az, hogy „vállald magad". Tehát, ne álarccal jelenj meg az emberek előtt, hanem legyél az, aki valójában vagy! Csak ennek van értelme - fogalmazott, majd felidézte, hogy a házaspárokkal folytatott beszélgetésekben először mindig ő és hitvese, Lívia néni mutatkoznak be. Ilyenkor mindig elmondják, hogy az ő házasságuk is volt válságban, és ma is küzdenek. A párok ekkor nyílnak meg, és mondják el saját gondjaikat.

Egymásért, nem egymás ellen
Bár az életük került terítékre a beszélgetésekben, Lívia néni ezt mindig helyeselte, szerinte ugyanis nem érdemes palástolni a tényeket.
- Egy idő után kezdtünk kilábalni az egymás ellen küzdésből. Utána is küzdöttünk, csak már egymásért. Azt tapasztaltuk, hogy amikor elmondjuk őszintén, hogy minket miből szabadított meg az Úr, mások ráismernek a saját problémájukra, és már tudják, hol a megoldás. Ez nagyon jó érzés, sokkal jobb, mintha azt akarnám bizonygatni, hogy nálunk ugyan semmi probléma nem volt, mert az úgy nem lenne igaz.

Nem enged
Naszády Krisztina, a Harmat Kiadó főszerkesztője arra hívta fel a figyelmet, hogy az interjúkötet címe - Küzdeni a kapcsolatokért - egyben a könyv kulcsgondolata is. Hogy miért fontos a küzdelem, arról Pálhegyi Ferenc annyit mondott:
- Az történt velem több ízben - először talán gyerekkoromban -, hogy megragadott az a valaki, akit fölfeszítettek a keresztre. Ő nem enged heverészni.

Mozart helyett Figaro
Feri bácsi hozzátette, a könyvéről beszélnie olyan, mintha Mozart helyett Figarót kérdeznék.
- Ez a könyv nem rólam szól, hanem Istenről, aki alakította az életem: átvitt küzdelmeken és felismeréseken. Néha könnyebben, néha nehezebben engedtem, hogy alakítson, formáljon... Egy idő után az is személyessé vált, hogy a feleségemen keresztül is akar alakítani. Mi valóban különbözünk egymástól sok mindenben, a legalapvetőbb az, hogy ő nő én meg férfi vagyok. A feladat az, hogy ismerd föl, fogadd el és dolgozz a másik javán, hiszen Isten Igéje erre biztat. Nem arra, hogy magadat tápláld... A férfi dolga az, hogy szeresse a feleségét, mint Krisztus az egyházat, és hogy gondoskodjon róla, mint a saját testéről. Az asszonyoknak nem mond ilyen nehezet, nekik csak engedelmeskedni kell - jegyezte meg tréfásan, majd hozzátette:
- Ezek nagyon kemény dolgok. Van rutinom ahhoz, hogy kiálljak és beszéljek ezekről, de egész más felelősséggel azt a tanítást tovább adni, amit Isten Igéje tartalmaz. Kiderül, hogy ez nekem nem megy, megint az Úrhoz kell fordulnom. Ráadásul fontos, hogy a pszichológiai műveltségem ne dobjam ki, de Isten Igéje legyen legelöl.

Megtölti tartalommal
Hogy hogyan sikerült mindezt a gyakorlatban megvalósítani, arra a könyv utolsó fejezetében Lívia néni is reflektál. Ő így vall saját esendőségéről és az útmutatásról, amit a mindennapokban kapott:
- Nagy lelkesedéssel indultam a házasságba, de a napjaimnak tartalma még nem volt. Nagyon érdekes volt, hogy menet közben az Úr mindig megvilágított egy-egy részletet, és a részletek megvilágításával állt össze az egész. Méghozzá az, hogy hogy is érti az Úr azt, hogy „segítőtárs".
Lívia néni szerint a feladatokat nem megtervezni, hanem elfogadni kell.
- Akkor az ember biztosra megy... Így aztán az élet végén az a legnagyobb hálaadás számomra, hogy már olyan fiatal koromban valami csoda folytán tényleg odaszántam az Úrnak az életemet, aminek akkor még nem volt tartalma, de Ő szépen megtöltötte évek alatt. Tényleg nagyon különbözünk, és az, hogy egész lett belőlünk, az az Ő munkája.

Lívia néni egyebek közt abban is segítőtársként áll Feri bácsi mellett, hogy együtt nézik át férje megjelenés előtt álló könyveit. Így van ez azzal az új kötettel is, ami várhatóan legkésőbb 2014 elején jelenik meg. Pálhegyi Ferenc a materialista, a humanista, a nihilista és a bibliai emberképet hasonlítja össze benne. Arról ír, milyen következményei vannak a társkapcsolatokra, a gyermeknevelésre, a hitéletre és a lelkigondozásra nézve annak, hogy mi, emberek mit gondolunk saját magunkról. Míg kezünkbe nem vehetjük hamarosan a boltokba kerülő művét, addig is minden bizonnyal elég elgondolkodnivalóval és tanulsággal szolgál az olvasók számára Cseri Kálmán Emberek a kereszt körül című könyve, valamint a Pálhegyi Ferenccel készül interjúkötet, a Küzdeni a kapcsolatokért.

Jakus Ágnes

Képek: Füle Tamás