Emberekkel lehetséges

– Istennel minden lehetséges.
Egy iskola bejáratán olvasható ez a két állítás, azon kevés keresztyén iskolák közül, amelyek Amerikában vannak – mert a hitet, s keresztyénséget nem az iskolában tanulják.
 

2012. Júniusában két hetes amerikai tanulmányúton járhattunk nyolcan – lelkészek és nem lelkészek -, s néhány reflexió erejéig ebből szeretnék valamit megosztani a Parókia portál olvasóival. Talán mind a nyolcunknak kicsit más lett a tapasztalata, s nyilvánvalóan együtt sem közelíti meg azt, ami a valóság, mégis saját életünk kicsiségében segít annak megértésében, mit is jelenthetnek a fenti mondatok.

Az Egyesült Államok szövetségében mintegy 320 millió ember él, túlnyomó része városokban (75%). New Yorkban ebből 20 millió. Az emberek sokkal mobilabbak mint bármelyik itt lakó nemzet az eredeti hazájában: életük során 3-4 államban laknak, felekezetet váltanak, igen önállóak már egészen fiatal korukban. Sok kapcsolatban élnek, amelyben a család csak egy a sok közül.

Az Államok lakosságának nagy része keresztyén: 78,4%, s e hatalmas tömegnek több mint fele protestáns gyökerű (51,3%). Igen érdekes statisztika, hogy a lakosság 23%-a rendszeres templomba járó a legrosszabb helyeken is, de a déli államokban eléri a lakosság 63%-át. S ez nem a „magukat reformátusnak vallók" népszámlálási adata, hanem az egyházak tagsági nyilvántartása! Nem véletlen, hogy onnan nézve Európa, de Magyarország is missziói területnek számít...

Emberekkel lehetséges
Emlékszem gyermekkorunk kedves játéka volt : „Amerikából jöttem, mesterségem címere: E.L". S próbáltuk a leglehetetlenebb foglalkozásokat kitalálni, hogy a többiek kreativitását próbára tegyük. Két szóból állt a foglalkozás, s a két szó kezdőbetűinek kimondása, s a megjelenített mozdulatok által lehetett kitalálni mi is a „mesterség". Sosem értettem, hogy miért ez a játék neve. miért éppen „Amerikából jöttünk"? De nem is kerestem a választ, csak elfogadtam. Most eszembe jutott, mert amit ott átéltünk valóban ez a két betű írta körül: E.L. S ezzel indul is a játék. Vajon a kedves olvasó már tudja mit rejt a két kezdőbetű?
Igen. Amerika a lehetőségek országa. Emberek összefogása a lehetőségekért. Egymástól teljesen különböző bőrszínre, nemzetiségre, múltra visszatekintő embereké. Akik óriási apparátussal azon igyekeznek, hogy az új reményt, a LEHETŐSÉGET kereső emberek találhassanak otthonra, társakra, biztonságra, békességre, szabadságra.

Mert New Yorkban néhány utca rendelkezésre áll a kínaiaknak, de már a következő utca teljesen az olaszoké. Brooklynban hatalmas terület a feketéké, s ha néhány utcát sétálunk, már ott is vagyunk a kizárólag zsidók lakta negyedben. S az egyházakban találkoznak a milliárdosok és a nincstelenek.

Már e négy nemzet kis területen való együttélése is jól jelzi a különös összetartó erőt – mindenki saját hazáját elhagyva érkezett ide. Ezért ez nem valamelyikük hazája, hanem az új hazát keresőké. Akik csalódtak, akiket üldöztek, akik kerestek, akik éhen haltak volna – vagy akiknek őseit ide hurcolták rabszolgaként.

Merni különbözőnek lenni – az összefogás teljes hangsúlyozásával, ahol mindenkire szükség lehet. Ami nem sikerülhetett az eredeti környezetben, az sikerült itt az új hazában.
Mert emberekkel lehetséges. Csak akarni kell. Ők akarják. Hihetetlen erővel, minden állampolgárt meggyőző bizonyossággal: itt jó helyen vagytok, aki ide menekül, otthonra talál, ha dolgozik, ha boldogulni akar.

A dolláron máig ott olvasható az idézet: ISTENBEN BÍZUNK. Mert Istennel minden lehetséges. Még az alkoholtilalom is – az amerikaiak nagy többsége nem iszik alkoholt. Legnagyobb meglepetésemre a Central Parkban ki volt írva: Tilos a dohányzás.

Ezek csak apró kifejeződései annak a hatalmas üzenetnek, hogy ISTENNEL MINDEN LEHETSÉGES. Életek megváltozása, meggyógyulása, Istenre találó tömegek személyes élménye.
Az 1960-70 es években Amerikán végigvonuló ébredés máig hatóan meghatározza az országot. Járhattunk David Wilkerson gyülekezetében (Kereszt az aszfaltdzsungelben), Tim Keller Redeemer- gyülekezetében, de Bill Hybels megagyülekezetében, a Willowkreek-ben is. Hogyan növekedett az a gyülekezet, ahol Duke Ellington művelte a jazzt, vagy ahol John Lennon is énekelt. Hogy csak azokat a hírességeket említsem, akiket mi is ismerünk  Amerikából.
Mihez kezd ma a keresztyénség Amerikában? Hogyan élik meg az EMBEREKKEL LEHETSÉGES, ISTENNEL MINDEN LEHETSÉGES mondatokat?



A következő részben kifejezetten az egyházról lesz szó.

 

Fodorné Ablonczy Margit