Hittantanévnyitó istentisztelet Tokajban

Gyülekezetként lehettünk együtt a szülőkkel, gyermekekkel és meghívott vendégeinkkel

A hittantanévnyitó istentiszteleten együtt lehettünk gyülekezetként a szülőkkel, gyermekekkel és meghívott vendégeinkkel, - akik maguk is gyülekezeti tagok - kollégiumvezető, nevelő, tanárok, szakoktató – a Kereskedelmi és Idegenforgalmi Középiskolából, igazgatóhelyettes és szakoktató a Mezőgazdasági és Szakképző Iskolából, tanárok a Tokaji Ferenc Gimnáziumból.



2010. szeptember 19-én a gyermekek így imádkoztak:
„Jó Atyánk Istenünk, Te taníts bennünket, Jézus Krisztus útján vezesd a lelkünk. Szentlelked ereje növelje hitünket. Ámen.”
Szolgálatukat a Tiszaladányból érkezett Kis Imola Villő fület, lelket gyönyörködtető hegedű számai keretezték, aki Mozart, Rényi Albert és Fryderyk Seitz műveiből játszott.
Hitoktatónk, Kotánné Ördög Klára buzdító, hívogató szavaiban a Márk 10:13-16. alapján szólt arról, hogy: "okoskodó" tanítványok, akikhez mi magunk is hasonlatosak vagyunk. Sokszor mi felnőttek a túlságosan elbizakodott és magabiztos kiállásunkkal vagyunk az akadályai, hogy a gyerekek megkaphassák az igazi Ajándékot Istentől. Boltokból vásárolt ajándékokkal tömjük tele nem csak a polcaikat, de a szívüket is gyermekeinknek, pedig a legfontosabb az Isteni szeretet bőven elegendő lenne számukra. Hagyjuk, hogy gyermekeinket magához ölelhesse Jézus és áldja meg az életüket; és akkor már meg is adtunk Nekik mindent.”

A ceruza meséje történet felolvasásával köszöntötte a családokat Halász Jánosné asszonytestvérünk. Elhangzott, hogy „a ceruzának öt értéke van, amit ha sikerül megtartanunk, olyan emberré válunk, aki egész életében békében fog élni a világgal. Első érték: Tehetsz nagy dolgokat, de soha nem feledd, hogy létezik, egy lépteinket vezető Kéz. Ezt a kezet Istennek nevezzük. A második érték: Időnként abba kell hagynom az írást, hogy meghegyezzem a ceruzát. Ez kevés fájdalmat okoz a ceruzának, azonban végül élesebb lesz. Tehát el kell tudnod viselni a fájdalmakat, mivel ezek tesznek jobbá téged. A harmadik érték: A ceruza megengedi nekünk a radír használatát, hogy kitörüljük azt, ami téves. Meg kell értened azt, hogy kijavítani egy dolgot, nem jelent feltétlenül rosszat, a legfontosabb az, hogy megmaradjunk az igaz, egyenes úton. A negyedik érték: A ceruzának nem a fája vagy külső formája a fontos, hanem a benne lévő grafit. Ugyan így gondozd azt ami benned történik. És végül, az ötödik érték: a ceruza mindig nyomot hagy. Neked is tudnod kell, hogy bármit teszel is életedben, nyomokat fog hagyni, ezért meg kell próbálnod minden tettedet tudatosítani.”- Nagyapa így fejezte be a mesét: „a szavaknál fontosabb a ceruza, amivel írok. Szeretném, ha ilyen lennél te is, amikor megnősz!”
Ezután egy nagy kört alkottunk a templomban, amikor is a gyerekek, középiskolások, egyetemisták, főiskolások, szülők, keresztszülők, tanárok, kollégiumi nevelők, a gyermekek istentiszteleten szolgálók megfogtuk egymás kezét, s így imádkoztunk, kérve Isten segítségét, oltalmát, üzenetét az egész hittantanévre. Az első osztályt elkezdők áldásban részesültek A lelkipásztor elmondta: „a gyermekek keresztelése alkalmával fogadalmat tesznek a szülők, keresztszülők. Hallottuk most ezt az istentisztelet elején Zsólyomi Anna megkeresztelése alkalmával is: „ígéritek-e, fogadjátok-e, hogy gyermeketeket úgy nevelitek és neveltetitek, hogy ha majd felnő, a konfirmáció alkalmával, ő maga önként tegyen vallást a Szentháromság Istenbe vetett hitéről a gyülekezet előtt.” Ezt válaszolták: ígérjük és fogadjuk. De hosszú az idő – 14 év is lehet a keresztelő és a konfirmáció között. A hosszú úton pedig el lehet tévedni, el lehet kóborolni, s el lehet veszni. Így történhet meg, hogy az országos statisztika szerint a megkeresztelt gyermekek csupán egyharmada konfirmál. De van egy lehetőség: a keresztelés és a konfirmáció közötti út a hitoktatáson és a gyermek istentiszteleten vezet keresztül. A szülők, akik ott állnak a drága kislányuk és kisfiúk mögöttük azt jelzi, hogy fontosnak tartják a testi fejlődése mellett a lelki fejlődésüket is!” A megkeresztelt és az óvodában hittanra járt 16 gyermek közül öten jöttek most el, akik a NÖVEKEDÉS Igei üzenetével vették Isten áldását: 1. Bancsók Barbara - 1. Sámuel 2:26. „A gyermek pedig nőttön-nőtt, és kedves volt mind az Úr előtt, mind az emberek előtt!” 2. Dévald Áron - 2. Thessz. 2:2. „A hamisítatlan lelki tejet kívánjátok, hogy azon növekedjetek az üdvösségre.” 3. Drozda Ádám - Apostolok Cselekedetei 6,7. „Az Isten Igéje pedig terjedt, és nagyon megnövekedett a tanítványok száma!” 4. Lánczi Szabolcs - Efézus 4,15. „Növekedjünk fel szeretetben mindenestül Őhozzá, aki a fej, a Krisztus.” 5. Pótor Eszter - 2. Péter 3.18. „Növekedjetek a kegyelemben, és a mi Urunk, Üdvözítő Jézus Krisztusunk ismeretében.” A névre szóló emléklapot kedden, hittanórán vették át a gyermekek. A gyereksereg ( 30 fő ) ezt követően levonult az alagsorba, ahol a gyermek istentiszteleten szolgálók ( Péter Istvánné, Ungvári Gyuláné, Pótorné Jäger Krisztina ) és a hitoktatónk foglalkoztak velük.
Az istentisztelet Dr. Bihari Ágnes fohász, lectio–bibliai olvasmány, (Jelenések könyve 1.rész ) imádság szolgálatával folytatódott. A Jel. 1,3 alapján - „BOLDOG, aki felolvassa, és boldogok, akik hallgatják ezeket a prófétai Igéket, és megtartják azt!”–az igehirdetésben elhangzott: „Minden ember vágyik a boldog életre! Keressük és kutatjuk: hogy lehetnék boldog? Mi szükséges ahhoz, hogy boldog ember legyek? MA az Isten Igéjéből megkapjuk a helyes választ: A mindennapi szóhasználatban a boldogság a gondoktól, bajoktól mentes életet, a hiánytalanság és a hibátlanság állapotát jelenti. Ez az állapot a maga teljességében az ember számára elérhetetlen. Abszolút értelemben csak Isten mondható boldognak. Az 1. Tim. 1:11-ben ezt olvassuk: „Ez pedig a BOLDOG ISTEN dicsőségéről szóló evangélium, amely énrám bízatott.” Igen – Isten boldog! A teljesség tehát az élő Istennél van. Isten azonban a boldogságot nem tartja meg magának. A lehetőséget Isten megadta Jézus Krisztusban. Jézus személyében „egészen közel” jött az Isten Országa. Jézus Krisztus az emberhez jött Isten! Magáról azt hirdeti, hogy az ézsaiási próféciát beteljesíteni küldetett ( Ézs. 61,1kk.. és Lk. 4,18.): a szegényeknek evangéliumot hirdet, a szomorkodókat vigasztalja. Drága Testvérem! Ne keresgélj tovább a boldogság után! Jézus a boldogsághoz vezető utat adja ma eléd. Hogy lehetek boldog? Azzal az Igével, amit Isten ad számomra: olvasni – Bibliaolvasás, egyéni lélekápolás; hallgatni – a gyülekezetben, a kiscsoportokban; megtartani – megcselekedni a mindennapokban Ige szerint élni! Benne van az Igében a boldogság titka: kezd el, folytasd: olvasd, hallgasd, - cselekedd Isten Igéjét!” A ráfelelő és záró énekben – Erdősné Hornyák Zsuzsanna orgonajáté-kának a vezetésével – hálaadással énekeltük: „Boldog a nép, amely Tenéked örvendez…Boldogságnak napja süt rám, jóság, fény jár utamon. A keresztfa ragyogásán fényesebb lesz szép napom…El nem múló boldog-ságod, békességed ott keresd.” Isten áldása a Lukács 11.28-ból szólt:: Jézus Krisztus mondja: „Még boldogabbak azok, akik hallgatják az Isten beszédét és megtartják!”


Tokaj, 2010. szeptember 20.

Pótor László lelkipásztor