Meríts...

...a társaságból, a Balatonból, az igéből, a püspökök főzte ételekből, a szeretetből vagy épp a macikávéból! Az egyik legnagyobb keresztyén ifjúsági találkozóról idén sem térhetett haza senki üres kézzel, szívvel és gyomorral.

Mintegy kétezer fiatal táborozott le az elmúlt napokban a Balaton-parti Fonyódligeten. A kilencedik Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozón evangélikusok, reformátusok és az egyháztól távolabb állók is meríthettek a testi-lelki-szellemi felüdülést nyújtó programok kavalkádjából. A fesztiváltól búcsúzva színes csokorba gyűjtöttük a Szélrózsa-életérzés virágait.

Sokszínűség és jókedv
– Nyár van, itt vagyunk a Balaton-parton, a kávéházban nagyon jó a hangulat, az emberek mosolyognak és veszik a kávét – számolt be lelkesen Czenthe Kata, a KIE Kávéház önkéntese.

Az evangélikus diákhoz hasonlóan segítő szerepet vállalt a Szélrózsán a református gyülekezetbe járó Kocsis Barnabás is.
– A fogyatékkal élő emberekből álló Nemadomfel együttessel jöttem, velük utcazenéltünk többször a találkozón. Amikor szabadidőnk volt, körülnéztem a többi programon is – avatott be minket az önkéntes.

– A Szélrózsa nagy előnye, hogy a sokféle program közül mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt, köztük más felekezetűek is – vélekedett Tarr Miklós. A református diák a különböző missziókat bemutató lehetőségek piacát, a koncerteket, az áhítatokat, a vaksággal együtt élők helyzetét bemutató sátrat és a tópart közelségét tartotta a fesztivál legvonzóbb elemeinek.

– Keresztyén feliratú pólók és könyvek között válogattunk, játszottunk, lefotózkodtunk indiai ruhában, és még az is kiderült számomra, hogy az iskolám az ország legjobb ötven intézménye közé tartozik – osztotta meg velünk élményeit.

Püspökfalatok
A találkozóra érkezők nemcsak az élményekből, de abból az ételből is meríthettek, amelyet maguk az evangélikus püspökök készítettek el. Az egyházi elöljárók nemcsak kedvenc étkeiket fűszerezték, hanem receptjeiket is – méghozzá az étkezéshez kapcsolódó családi anekdotáikkal és gyermekkori élményeikkel. Miközben korianderes ciprusi karajt főzött, Szemerei János dunántúli püspök arról mesélt, hogy kilenc testvérével nem is annyira kedvenc ételeiket határozták meg, hanem azt, hogy mi az, amit lehetőleg a legkevésbé kívánnak az asztalukra. A Püspökfalat elnevezésű program borkóstolással, valamint az egyházvezetők elkészítette főételek és desszertek elfogyasztásával zárult.

Messziről is eljöttek a reformátusok
A gasztroevangelizáció egyik felelőse, Tóth Cseperke már másodszor önkénteskedett az evangélikus ifjúsági találkozón.
– Nagyon szeretem a Szélrózsát a hangulata miatt, és azért, mert csomó ismerőssel, baráttal lehet itt találkozni. Annak különösen örülök, hogy idén a Csillagponthoz hasonlóan a Szélrózsán is kezd nagyobb hangsúly lenni a lelki programokon – vélekedett a református fiatal.

A fonyódligeti találkozóig sokan majdnem az egész országot keresztülutazták. A békéscsabai evangélikus és református fiatalok együtt érkeztek a fesztiválra. Kísérőik között volt egy református házaspár, akik a gyülekezetbe járó családok gyermekeit próbálják összefogni.
– A Szélrózsán Merítésnek nevezett alkalmak jó ötleteket adtak ahhoz, hogy hogyan szervezhetnénk meg otthon egy-egy ifjúsági istentiszteletet rövid prédikációval, egyszerű gondolatokkal, zenei betétekkel, humorral, minden korosztályt megszólítva – mondta el érdeklődésünkre Tar Krisztián.

– Az ötletek mellett rengeteget merítünk itt mások hitéből, hozzáállásából is. Sokféle közösséggel találkozunk a Szélrózsán, és a gyermekeink is épülhetnek ezen a rendezvényen – tette hozzá Tarné Jantyik Katalin.

Más forrásból is
A keresztyén ember számára nemcsak a Biblia lehet forrás az ember megismeréséhez, hanem a szépirodalom is. A Kecskeméti Református Gimnázium tanára Holt költők társasága címmel vezetett irodalmi esteket a Szélrózsán. A kötetlen beszélgetéseken életről, halálról, gyászról és szerelemről is szó esett.
– A beszélgetéseken részt vettek az idősebb generáció férfitagjai is. A jelen lévő fiatalok számára nagyon fontos üzenet volt, ahogy ők a házastársuk iránti szeretetükről és hálájukról vallottak – vélekedett Kiss Zsuzsanna, a foglalkozás vezetője.

Luther-Kálvin és a szóvirágok
Az ifjúsági találkozó népszerű programjai közé tartoztak a Parókia portál és a Közös(s)Ég Magazin közös projektjei is. Bölcsföldi András, a budapesti teológia spirituálisa elmondta, az elmúlt évek hat sikeres kiállítását hozták el a Szélrózsára. A Miatyánk imakert, a Sakk-sétatér, a 66-os út, a Novellaszekér, a Kálvin kertje és a Tízparancsolat című kiállítások egy-egy elemét az Agora nevű helyszínen helyezték el.

– Az agora régen nemcsak a vásárlás, hanem a közösségi élet színtere is volt. A mi Agoránk közepén egy hatszög alakú pad található, ahová szívesen leülnek olvasni, beszélgetni a látogatók. Ezen a piactéren a kiállított tárgyakat kézbe vehetik, kipróbálhatják őket, játszhatnak velük. A hat kiállítás idén kiegészült a Közös(s)Ég Magazin Szóvirágos nevű interaktív tárlatával, amelynek lényege, hogy a virágok szirmain idézeteket lehet olvasni a magazin válogatott írásaiból.
A kiállítások szervezője szerint nagy volt az érdeklődés a kreatív elfoglaltságot ígérő tárgyak iránt.



– Mivel forgalmas helyen vagyunk, ahonnan többfelé ágazik az út, van, aki kikerüli, van, aki elmegy mellette, de sokan meg is csodálják a virágokat. Láttam egy lányt, aki szomorú vagy fáradt lehetett, de valahányszor elhaladt a Szóvirágos mellett, földerült az arca. Néhány fiú pedig szinte az egész napot itt töltötte, és sakkozott. Sokan lefényképezkedtek Kálvinnal is, és az sem zavart minket, hogy többen Luthernek nézték az alakot.

Kontrasztok
A Volt fesztivál után a Szélrózsán is felállították az elmúlt évek legmegrázóbb és legsikeresebb kiállításainak egyikét. A református egyház és a rendőrség közös tárlata, a Kontrasztkiállítás iránt az evangélikus ifjúsági találkozón is sokan érdeklődtek.
– Itt döbben rá az ember, milyen is ez a világ, és hogyan is élnek emberek. Sokan nem fogják fel, hogy az életet ki kellene használni, nem pedig elpazarolni olyasmire, mint a drog vagy az alkohol – fogalmazott Moldován Imola. A marosvásárhelyi lány elmondta, a kiállítás megtekintése után megerősödött benne, hogy drogfogyasztó ismerőseit szembesítenie kell a szerhasználat veszélyeivel.
– A kiállítás nem válogat ember és ember között, mindannyian döbbenettel szembesülnek a családon belüli erőszak, az abortusz, a válás és a függőségek okozta szenvedéssel – számolt be Miklósi H. Koppány önkéntes. Bár a Balaton-parti táborban a forgatagtól távolabb, csendes környezetben kapott helyet a kiállítás, a szervezőknek a tumultus elkerülése végett listát kellett készíteniük arról, hogy az érdeklődők milyen időközönként járják végig azt.
– Aki idejön, csak a fekete drapériákkal bevont ablakokat látja kívülről, de aki végigér a szobákon, a világosságra lép ki. A Szélrózsa mottója, hogy „merítsetek a szabadulás vizéből" – erre rímel a kiállítás is, hiszen azt akarjuk bemutatni, hogy bár létezik a szabadulás forrása, csak az meríthet belőle, aki szomjas. A kiállítás első része a szomjúságra mutat rá, az utolsó szoba pedig arra, hogy hogyan lehet a vízből meríteni. A felvonultatott témák egyébként is csak a megváltás ismeretében hordozhatók el – hangsúlyozta az önkéntes.

Gyalog az etióp gyerekekért
A Szélrózsa arra is alkalmat adott, hogy a különféle missziós és karitatív szervezetek megismertessék munkájukat a fiatalabb generációval, és önkénteseket toborozzanak. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet sátránál a vízellátás hiányosságaira hívták fel a figyelmet. A segítő szándékú fesztiválozók az etióp gyerekek vízellátásáért folyó kampány részeseivé válhattak akár néhány percre is.
– Afrikában a lakosság jelentős része vidéken él, és átlagosa napi hat-hét kilométert kell gyalogolniuk ahhoz, hogy olyan vízhez jussanak, ami a mi fogalmaink szerint messze áll az ivóvíztől – ismertette Bálint Gábor, a segélyszervezet főmunkatársa.
– Bár Magyarországon is vannak súlyos szociális-gazdasági problémák, egyes országokban sokkal rosszabb helyzetben élnek emberek. Megpróbáljuk főként a fiatalok figyelmét felhívni hazánk és a fejlődő országok problémáira. Ha valaki itt, a Szélrózsán feláll a futópadra, a közösségi oldalakon pedig megosztja az őt ábrázoló képet, amint Etiópia vízellátásáért fut, talán többen tárcsázzák majd a 1353-as számot, amellyel közvetlenül tudják támogatni egy-egy etióp kisgyerek vízellátottságát.

Színek az egyházban
Akik részt vettek az idei Szélrózsán, a vízre minden bizonnyal emlékezni fognak, nemcsak a Balaton közelsége, de a fesztivál programjai miatt is.
– Örömmel merítek a szabadulás vizéből – ez az ézsaiási mondat az egész találkozót meghatározza, hiszen az öröm jelen van a találkozásokban, a zenében és a hangulati elemekben is – hangsúlyozta Mesterházy Balázs, a Szélrózsa „atyja".
A Szélrózsa találkozókon számos kegyességi irányzat képviselteti magát, bemutatkoznak különböző felekezetek missziós szervezetei és a testvéregyházak képviselői is. A meghívott előadók között idén is elismert keresztyén szakemberek szerepeltek – velük találkozhatott mintegy kétezer fiatal, többségében 18 év felettiek.
– A fiatalok itt olyan egyházat látnak, ami színes, amelyben úgy lehet jelen lenni, hogy nem kizáró ok az öröm, a szabadulás, a szabadságérzés, ami egy fiatal számára fontos. Aki esetleg távolabb áll az egyháztól, az is azt mondhatja: ha ez az egyház, én is ide akarok tartozni – tette hozzá a főszervező, aki szerint a „Szélrózsa-életérzésből" a mindennapokra is jut.
– Ezekből az élményekből még sokáig táplálkozhatunk, és saját kis közösségeinkbe is elvihetjük a találkozó programjaiból merített ötleteket.

Jövőre a Csillagponton!
Mesterházy Balázs arról is beszélt portálunknak, hogy az evangélikus találkozó és testvérrendezvénye, a Csillagpont szervezői a kezdetektől jó kapcsolatokat ápolnak. A reformátusok a Szélrózsát látva szervezték meg a maguk ifjúsági találkozóját évekkel ezelőtt, az evangélikusok pedig a szervezéshez kaptak hasznos tanácsokat a reformátusoktól.
– A huszonegyedik századi keresztyénséget úgy tudom elképzelni, hogy közös úton járnak az egyes felekezetek, egymással összefogásban. Mi is szívesen eleget teszünk a meghívásnak, és készülünk a következő Csillagpontra – tette hozzá a Szélrózsa megálmodója.
Jövőre, ugyanekkor a Békés megyei Mezőtúrra várják a Csillagpont szervezői a keresztyén fiatalokat határokon innen és túlról. A református ifjúsági találkozó témája legközelebb az identitás lesz.

Jakus Ágnes 

Képek: Bölcsföldi András, Jakus Ágnes

Munkatársunk véleménycikkét a Szélrózsáról itt olvashatja.