Szántani az aszfalton

Bizalom - az egyik legszebb szó, mégis egyre kevesebb gyerek ismeri a valódi jelentését. Egy élménypedagógus szerint nem csak a tanárok, de a lelkipásztorok munkájában is egyre nagyobb szerepe lehet a közös játéknak, ahol a fiatalok számukra új szociális készségeket tanulhatnak és saját magukat is jobban megismerhetik. 

- A lelkészek rengeteg olyan kifejezéssel dolgoznak, amelyek nem kézzelfoghatók és a mai fiataloknak nincsenek róluk saját tapasztalataik. Ezért hiába mondják például, hogy bízzunk Istenben, ha a gyerekek nem tudják, mit jelent a bizalom. Nem ismerik a fogalmat, mert sajnos nem volt kitől megtanulniuk. Az élménypedagógiai játékok lényege viszont éppen a saját tapasztalat, hiszen sokkal jobban emlékszünk egy érzelmeket kiváltó élményre, mint a kívülről érkező információkra - mondja Surányi Zoltán élménypedagógus.

Csak ülni és beszélni?
- Az egyházban túlnyomórészt olyan alkalmak vannak, amikor csak ülünk és beszélünk. Emellett nagyon nagy szükség van arra, hogy mozduljunk és tevékenyek legyünk. Azt látom, hogy az aktivitáson át való tanulás nemcsak népszerű, de hatékony is.
Surányi Zoltán elmondása szerint nemcsak a gyerekek, hanem a felnőtt közösségek, presbitériumok életében is látható a változás, ahogy összekovácsolódnak az emberek és utána ők maguk igénylik, hogy többet legyenek együtt és még jobban megismerjék egymást.

Az élménypedagógiai játékok lényege az olyan kihívás, amit a csoport tagjai csak együttműködve tudnak megoldani. A játék során az egymás közötti interakcióból tanulnak legtöbbet a tagok. Bár a módszert eredetileg a pedagógusok használták iskolai és óvodai közegben, a kreatív feladatokat egyre több vállalat alkalmazza csapatépítő tréningjein. Az élménypedagógia keresztyén alkalmazására számos lehetőség nyílik az egyházi iskolákban és kollégiumokban, gyülekezeti programok, keresztyén táborok, fesztiválok, csendesnapok szervezésénél, diakóniai szolgálat során is.

Ekét a szántáshoz
- Ezt a módszert nem a Szentírás helyett alkalmazzuk, hanem az a célunk, hogy segítse a bibliai üzenet megértését - hangsúlyozza Surányi Zoltán.
- A mai világban mindent leaszfaltozunk, hogy gyorsabban és hatékonyabban tudjuk elérni a célunkat, ugyanúgy az emberi lelkek is le vannak aszfaltozva. Jézus példázatához hasonlóan az ige magvait megpróbálhatjuk erre az aszfaltra szórni, de azok soha nem fognak megteremni. Az élménypedagógia az az eke, amivel ezt fel lehet szántani és rést üthetünk ezen a kemény páncélon, hogy az emberek meg tudjanak állni egy pillanatra, szétnézzenek és rácsodálkozzanak Isten dolgaira. Egy-egy ilyen játék után sokkal motiváltabbak és hajlandóbbak az emberek arra, hogy tanuljanak és meghallgassák, miről is szól igazán a keresztyénség.

Játszani tanítanak
Ahhoz, hogy a résztvevők megnyíljanak a játék során, a vezetőnek is nyitottnak kell lennie a többiek felé.
- A jó játékvezető olyan személyiség, akinek elsősorban a játékos fejlődése a fontos, és nem az, amit ő akar átadni. Ehhez szemléletváltásra van szükség, ami nem jön magától - mondja Surányi Zoltán.
Szeptembertől lelkipásztorok számára indít játékszervezői tanfolyamot a MRE Szeretetszolgálati Iroda Református Diakóniai Felnőttképzési Intézménye.
A 86 órás tanfolyamon a résztvevők megtapasztalják, mit jelent másokat pozitív cselekedetekre ösztönözni, azaz játékokat tervezni, szervezni és vezetni. A lelkészek maguk is játékokat próbálnak ki, felismerve azok pedagógiai alkalmazásának lehetőségét. Megismerik a játék- és élménypedagógia elméleti hátterét, a foglalkozástervezés alapvető szabályait, különös tekintettel a keresztyén környezetben való alkalmazási lehetőségekre.
- A kilencnapos képzésen legalább 150-200 játékot maguk is végigjátszanak a hallgatók, hogy ők is saját élményeket szerezzenek - árulta el portálunknak a felnőttképzési intézmény vezetője. Szabó Anna Surányi Zoltánnal együtt a játékszervezői képzés oktatója is.
- A tréning vizsgával zárul, ahol minden résztvevőnek fel kell építenie egy rövid, másfél órás játékblokkot, ahol megmutathatják, hogy egy adott témát ők milyen játékok segítségével dolgoznának fel. Mi nem csak kész játékokat adunk, hanem arra is ösztönözzük a résztvevőket, hogy ők saját maguk is új játékokat találjanak ki vagy alakítsák át a már ismerteket az ő adott témájuknak megfelelően.

A szeptemberben induló játékszervezői képzésre július 31-éig lehet jelentkezni. Az őszi tréning elsősorban a fiatalok közötti munkában kíván segíteni a lelkipásztoroknak, az intézmény további élménypedagógiai képzésekre is várja az érdeklődőket:
- Az élménypedagógia gyakorlata a különböző korosztályokban
- A játék kortalan - az élménypedagógia alkalmazása a középkorú és idősebb korosztályban
- Manókirály birodalma - az óvodás, kisiskolás gyermekek szociális kompetenciafejlesztése az élménypedagógia módszerével
További információ: http://www.redifi.hu/egyeb_kepzesek

 

Dobó Márta

Csatolt állományok