Szeretet, tudás, érték

Bármilyen kényelmetlen a kora reggeli felkelés, unalmas a tanulás, újra készülni az órákra, egészséges lélekkel mégis tudjuk, hogy ami az iskolában történik jó dolog, és a jónak örül az ember – mondta Bogárdi Szabó István dunamelléki püspök a Pécsi Református Kollégiumban vasárnap délután. A rendhagyó tanévnyitó ünnepségen átadták a kollégium új szárnyát, valamint a már meglévő, felújított internátust. A dél-dunántúli régióban a „pécsi refi" az egyetlen olyan komplex közoktatási intézmény, amely református oktatást nyújt a katolikus többségű térségben.

Szeressétek egymást
Szeressétek egymást, mert minden ezen múlik és minden, ami boldogságot és értelmet és hordoz, ide érkezik vissza – fogalmazott a református püspök János apostol szavaira utalva. – Isten arra tanított, hogy egymást szeressétek, nincs ennél maradandóbb.
Bogárdi Szabó István a szülőkhöz szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy az iskola nem versenyistálló, ahol a gyerekek megtanulhatnak versenyezni. A gyereknek pedig arról beszélt az egyházvezető, hogy vannak dolgok, amelyek nem születnek velünk, hanem meg kell tanulni, a tudásért pedig keményen meg kell küzdeni.

Valódi közösség
A tanévnyitó ünnepségen Hoppál Péter országgyűlési képviselő, az iskola korábbi igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a „pécsi refi" a szó nemes értelmében is valódi közösség. Az iskola lelkisége különbözteti meg a református iskolát a többi tanintézménytől. A képviselő az iskolában folyó felújításokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy bár nyűgös lehet a tanév közbeni építkezés, de a gyarapodás és a sok imádság mind a gyerekekért van. – Ti vagytok a jövőnk értelme, és ezt az itt tanító tanárok is komolyan veszik – tette hozzá.

Lelki és szellemi állagmegóvás
Pohl Marietta, a Baranya megyei közgyűlés alelnöke – a többi közt – arról beszélt a tanévnyitón, hogy a látható, kézzelfogható dolgok is fontosak, de még lényegesebb a lelki és szellemi állagmegóvás, hogy olyan emberek kerüljenek ki a Pécsi Református Kollégiumból, akik az itt szerzett talentumaikkal mindenki javára gazdálkodhatnak.

Irodából iskola
Az iskola tizennyolc éves történetét foglalta össze beszédében Kutasné Kovács Éva. Az intézmény főigazgatója emlékeztetett, hogy 1995-ben egy háromszintes irodaépületből alakították ki az internátust, majd a tetőteret tantermekké alakítva indulhatott el a gimnáziumi oktatás. Ma már óvoda, általános iskola, gimnázium és internátus is működik a Baranyai Református Egyházmegye fenntartásában lévő intézményben, sőt öt évvel ezelőtt a drávafoki, majd három éve a nagyharsányi általános iskola is csatlakozott a pécsiekhez.

Fejlesztések
A Dél-dunántúli Operatív Program támogatási rendszeréhez kapcsolódó pályázatról szólva a főigazgató elmondta, hogy az iskola fejlesztését 292 millió forintból valósították meg. A munkálatok tavaly novemberben kezdődtek és számos megpróbáltatás után idén szeptemberben fejeződtek be. A projekt célja a református kollégium bővítése volt. Elkészültek a többfunkciós tanulószobák, kollégiumi férőhelyeket alakítottak ki. A diákotthon öt új szobával bővült, ennek köszönhetően a 21. századi igényeknek megfelelő környezetben élhetnek és tanulhatnak a diákok.
– Négy új általános iskolai osztályterem, és egy csoportbontásra alkalmas terem is épült a felső tagozatosok számára. Az épületet teljes körűen akadálymentesítettük. Korszerűsítettük a konyhát, felújítottuk az épületrész teljes villamoshálózatát és fűtési rendszerét – sorolta a fejlesztéseket Kutasné Kovács Éva.

A főigazgató köszönetet mondott a támogatóknak köztük a Dunamelléki Református Egyházkerületnek és a Baranyai Református Egyházmegyének.

Az új tanév
Más lesz ez a tanév, mint a korábbiak, mert sokkal jobb körülmények között élhetnek a diákjaink – mondta a Parókia portálnak az igazgatónő.
– Az újítás és a szépítés is fontos, mégis az a legfontosabb, hogy értékeket akarunk közvetíteni a gyerekeknek. Nemcsak oktatunk, hanem nevelünk is. A tudás nem feltétlenül az emberiség javát szolgálja, hiszen a megszerzett ismereteket lehet rosszra is használni, ezért az egész embert szeretnék nevelni Krisztus-központú szemlélettel. Számos diákunk nem tartozik felekezethez, nincs megkeresztelve sem, de sokan olyan diákot ismerünk, akik az iskolai évek alatt konfirmálnak, vagy később csatlakoznak egy református gyülekezethez.

Szívesen
Már az indulásnál is hagyományos református kollégiumot képzeltünk el, de tudtuk, hogy csak lépésekben lehet haladni – mondta Peterdi Dániel, az intézményt fenntartó Baranyai Református Egyházmegye esperese. 
– Hatalmas nyomás van rajtunk most is, nagy a túljelentkezés az iskolánkba. Évről évre egyre több diák szeretne nálunk tanulni. Az iskola megalapításakor az volt vonzó, hogy családias hangulatú kis iskola voltunk. Mára kifejezetten jó infrastruktúrával rendelkezünk, a város védett, jó levegőjű helyén található az intézmény. Pedagógusaink kiváló munkát végeznek, és sikerült olyan mércét felállítanunk, hogy szívesen hozzák ide a gyerekeket, akár a város legtávolabbi részéről is. 

Fekete Zsuzsa
Fotó: B.Bezdán Katalin