Tanácsadás daganatos betegeknek

Orvosi és lelki tanácsadást indít daganatos betegek és családtagjaik számára Sápi Zoltán, a Semmelweis Egyetem professzora. Az újpalotai református missziói gyülekezet gondnoka azokat a kérdéseket szeretné megválaszolni fogadóóráin, amelyekre egy orvosi rendelésen gyakran már nem jut idő.

Ingyenes tanácsadásra várja a daganatos betegeket és hozzátartozóikat Sápi Zoltán patológus, a Semmelweis Egyetem I. számú Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetének professzora.
- A patológusról minden eszünkbe jut, csak a gyógyítás nem, pedig munkánk legnagyobb részében szövettani diagnosztikával foglalkozunk, kisebbik részében pedig citológiai mintavételt végzünk. Magam is ambulancián rendelek, találkozom a betegekkel, hiszen hozzám küldik őket a különféle szakorvosok, hogy megvizsgáljam a gyanús szövetet - magyarázza Sápi Zoltán. Ő az első, aki a fél órát igénybe vevő vizsgálat végén szembesül vele, ha valakinek rosszindulatú, áttétes daganata van, ezért rá vár az a feladat is, hogy közölje a diagnózist a beteggel.

Csak az igazat
- Hazudni nem szabad, csak az igazságot mondhatom, de azt is érzékeltetem: elméletileg és gyakorlatilag is mindig van remény arra, hogy meggyógyulhasson a páciens. Hiszek benne, hogy egy rosszindulatú daganatos betegség is jóra fordulhat megfelelő kezeléssel és hozzáállással.
A betegeknek ezekben a pillanatokban azonban már magával a rossz hír tényével is nehéz megbirkózniuk.
- Sokan fel se fogják, amit hallottak, traumaként, sokként éri őket a hír. Van, aki nem is reagál, más elsírja magát vagy megrémül.

Akik már tudják a diagnózist
Mivel húszan is megfordulnak nála a két-három órás rendelési idő alatt, nincs módja arra, hogy elbeszélgessen az emberekkel - árulja el.
- Bár a lehető legtöbb orvosi információt megpróbálom megadni - például sebészhez vagy onkológushoz irányítom a beteget -, sem a daganat prognózisáról, sem arról, hogy mi várható a beteg állapotával kapcsolatban, nem tudok tájékoztatást adni.
Az Újpalotai Református Missziói Központban tartott, személyenként félórás tanácsadáson a betegségükről már tudó embereknek szeretne segíteni Sápi Zoltán. A fogadóórákon minden olyan kérdést feltehetnek a betegek, amellyel nincs kihez fordulniuk.
- Mindenkit várok, aki tanácstalan, nem tudja, mit is hoz a jövő, milyen természetű a betegsége, illetve hogy hogyan lehet azt a borzasztó hírt feldolgozni, hogy potenciálisan az átlagosnál rövidebb idő alatt meghalhat.

A Bibliára mutat
Nem pszichiátriai szempontból szeretné megközelíteni a beszélgetést - hangsúlyozza az orvos, hiszen a diagnosztizált betegek mellett mindig állnak szakemberek, akik segítenek feldolgozni a betegség tényét.
- Keresztyén szemszögből, a Biblia oldaláról szeretnék foglalkozni ezzel a kérdéskörrel. Ezért is választottam azt a paradoxonnak tűnő igét Pál rómaiaknak írt leveléből, hogy „azoknak, akik Istent szeretik, minden javukra van". A beszélgetések során remélem, ennek az értelmét is meg tudom világítani.

Nem hívőket vár
Elsősorban nem keresztyéneknek szól a felhívás.
- Szívesen beszélgetek hívő emberekkel is, de az elsődleges cél az lenne, hogy a nem keresztyének kapjanak segítséget. Feltételezem, hogy aki valamilyen gyülekezethez tartozik, lelkipásztora van, az kap támogatást. Aki viszont ezeknek híján van, talán szívesen kér tanácsot szakembertől. Más az optikája annak, amit egy orvos szájából hallhat a beteg, mint annak, amit egy lelkipásztortól hallana - talán sokaknak segíthet, ha olyasvalakihez fordulhatnak, aki ezen a területen sok mindent látott és megélt.
Ha a beszélgetés közben úgy ítéli meg, hogy valaki nem a legmegfelelőbb kezelést kapja, annak segít megtalálni a betegségét legjobban ismerő szakembert, hiszen munkája révén számos gyógyászati terület képviselőjével kapcsolatban áll - fűzte hozzá a patológus.

A tanácsadásra előzetes bejelentkezés alapján szerda esténként kerül sor 18 és 20 óra között az Újpalotai Református Missziói Központban (15. kerület, Budapest, Kontyfa utca 6., földszint).

A félórás beszélgetés időpontját Sápi Zoltánnal kell egyeztetni sms-ben a +36 20 825 0267-es telefonszámon vagy a mireszamithatok@gmail.com e-mail címen.

Jakus Ágnes