Elfogadhatatlannak tartja a református egyház, hogy a költségvetés törvénysértésre kényszeríti az MTV-t

Aggodalommal értesült a Magyar Televízió Zrt-t érintő költségvetési elvonásokról a Magyarországi Református Egyház Zsinata

A Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinata törvényességi és erkölcsi szempontból is elfogadhatatlannak tartja, hogy a költségvetés megszavazása törvénysértésre kényszerítsen egy olyan közintézményt, mint a Magyar Televízió - az erről szóló nyilatkozatot csütörtöki ülésén ellenszavazat nélkül szavazta meg a zsinat Balatonszárszón.

Az MRE zsinata arra kéri az Országgyűlést, hogy ne szavazzon meg egy olyan törvényt, amely a fenti helyzetet előidézné - olvasható a nyilatkozatban, amely szerint a zsinat aggodalommal értesült a Magyar Televízió Zrt.-t érintő költségvetési elvonásokról.
A televízió közéleti igazgatójától kapott hivatalos levélből kiderül, a tervezett elvonások súlyosan érintenék az MTV közszolgálati feladatvállalását - hívja fel a figyelmet a nyilatkozat, utalva arra: az elvonásokkal a parlament - mint az MTV fenntartója és tulajdonosa - törvénysértésre kényszeríti a Magyar Televíziót azzal, hogy a médiatörvényben rögzített közszolgálati feladatvállalását ellehetetleníti.
Az MTV Zrt. közszolgálati feladatai között kitüntetett helyen szerepelnek a vallási és egyházi műsorok, melyek az elvonásokkal szintén veszélybe kerülnek - emeli ki a nyilatkozat, amely szerint a zsinat azért is különösen aggályosnak tartja ezt, mert a Kárpát-medencében a Magyar Televízió a legnagyobb médiafelület, amely tájékoztatja és közvetíti az egyházak által képviselt értéket. A magyarországi és a határon túl élő magyarajkú nézők is nagy számban kísérik figyelemmel ezeket a műsorokat - hangsúlyozza a zsinat állásfoglalása.

 

forrás:mti