Félnek az elmagyarosodástól?

A magyar és a szlovákiai református egyház tervezett fúziója elleni szlovák tiltakozásról írt a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung pénteken.

Újból összehívnák a zsinatot

A német konzervatív napilap tudósításában Reinhard Olt emlékeztetett arra, hogy a szlovákiai református egyház zsinata májusban hozott az egyesülésre vonatkozó határozatot, ami ellen Szlovákiában tiltakozás kezdődött. Ezáltal - mint a tudósító írta - csapást szenvedett a magyar református egyháznak az a törekvése, hogy egyesítse a Kárpát-medencében élő magyar híveket. Utalt arra, hogy a szlovákiai református egyháznak 80 ezer magyar tagja van.

A Nem csak hitkérdés című írásban Olt úgy vélekedett, hogy a szlovákok az "elmagyarosodástól" való félelmükben utasítják el a református egyházak fúzióját. Ezáltal a szlovák-magyar nemzetiségi konfliktus immár az egyházi életben is lecsapódik - vélte.

A tudósító beszámolt arról, hogy 300 szlovák hívő most nyílt levélben sürgette a szlovákiai református egyház zsinatának újbóli összehívását - zárul a német konzervatív lap cikke.

Az előzmény

A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház 2011 júniusában csatlakozott az egész Kárpát-medencét magában foglaló egységes Magyar Református Egyházhoz a Generális Konvent temesvári ülésén. A szlovákiai egyház vezetői, Fazekas László püspök és Fekete Vince főgondnok, miután a konvent plenáris ülése egyhangúlag jóváhagyta csatlakozásukat, aláírták a ratifikációs csatolmányt. Ezzel tovább bővült a 2009. május 22-én létrejött Kárpát-medencei magyar református egység.

"2009-ben nem lezártunk, hanem elindítani szerettünk volna egy folyamatot, hogy később is legyen mód csatlakozási szándék kinyilvánítására" – mondta a csatlakozás után Bölcskei Gusztáv, az MRE zsinatának lelkészi elnöke. Fazekas László, a Szlovákaiai Református Keresztyén Egyház püspöke pedig úgy fogalmazott:"Két év vívódás után úgy tűnt, találtunk olyan megoldást, amely elősegíti a békességes csatlakozást a Magyar Református Egyházhoz, ezt a zsinaton ratifikációs csatolmányként előterjesztettük, és a Generális Konvent elnökségével és jogi bizottságával is egyeztettük. Ez viszont ellenérzést váltott ki szlovák testvéreinktől, ezért a másik érzésem az aggodalom, mert nem tudjuk, hogy az aláírás után mi következik" – fogalmazott a csatlakozást követően Fazekas László. 

http://www.faz.net/s/homepage.html