Negyede a reformátusoké

Istentisztelettel, illetve misével kezdődik a következő tanév több tucat iskolában, amelyet eddig önkormányzatok, a jövőben az egyházak tartanak fenn.

– Jórészt anyagi szempontok állnak amögött, hogy az egyházak rekordszámú intézményt vesznek át az önkormányzatoktól. A Heti Válasz listába szedte az érintett iskolákat – olvasható a hetivalasz.hu-n.


83 iskola átadását tervezték
– Tavasszal sorra érkeztek a hírek, hogy az önkormányzatok átadják iskoláikat az egyházaknak; nemcsak kisebb falvak, ahol a gyerekhiány miatt az intézmény léte állandó veszélyben forog, hanem vidéki városok is. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkársága szerint országosan 83 iskolát vettek át az egyházak. Hivatalos adatok szeptemberben lesznek, de addig is megpróbáltunk utánajárni, hogy mely intézményekről van szó. Az államtitkárság nem rendelkezik tételes listával; a 83-as szám úgy keletkezett, hogy májusban a minisztérium megkereste az egyházakat, és azok elmondták, terveik szerint hány iskolát vesznek át. A Pedagógusok Szakszervezete megyei bontásban rendelkezik adatokkal, amelyek egyértelműen azt mutatják, hogy az átadási hullám csak az alföldi és az észak-magyarországi megyéket érintette, a Dunántúlon szinte alig jelentkezik – írja a hetilap.


Fél év alatt negyedével gyarapodott
A Heti Válasz 63 olyan általános iskolát, középiskolát és óvodát talált, amelyet az idén adtak át az egyházaknak. A honlapjukon közzétett lista nem az intézmények, hanem a „feladatellátási helyek", vagyis a tényleges iskolák nevét tartalmazza. Azt írják, ez alapján a végleges szám várhatóan felkúszik száz fölé. – Ez egyszerre megdöbbentően sok és nagyon kevés. Sok, mert az egyházi iskolák száma fél év alatt legalább negyedével gyarapodott, miközben az előző években legfeljebb hét-nyolc új egyházi fenntartású általános iskola jött létre. És kevés, mert Magyarországon kétezer állami fenntartású általános iskola van – ehhez képest még mindig alig tíz százalék körüli az egyházi iskolák száma.

Repedezik az állami intézményrendszer
– A megugrás azt jelzi, hogy alapvető változás történik az iskolarendszerben. Ugyanakkor kár bedőlni azoknak a szirénhangoknak, amelyek azt susogják, hogy a kormány „átjátszotta" a közoktatást az egyházaknak. Az állami intézményrendszer nincs végveszélyben, de valóban repedezik – és helyenként olyan egyházi túlsúly alakulhat ki, amilyenre legfeljebb 1948 előtt volt példa – írja a Heti Válasz.


A reformátusoknak átadott iskolák listája

Kölcsey Ferenc Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde, Fehérgyarmat
Jókai Mór Általános Iskola, Rákoscsaba (Bp.)
Kiss József Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola, Mezőcsát
Kálvária Utcai Óvoda, Tata
Dózsa György Általános Iskola, Magyarcsanád
Hétszínvirág Óvoda, Magyarcsanád
Újvárosi Óvoda Vásárhely utcai telephelye, Makó
József Attila Általános Iskola, Orosháza
Karacs Teréz Tagiskola, Békés
Jantyik Utcai Tagóvoda, Békés
Mátyás Király Úti Óvoda, Túrkeve
Petőfi Úti Eszterlánc Tagóvoda, Törökszentmiklós
Iskola Utcai Óvoda, Hajdúnánás
Báthori Utcai Óvoda, Cegléd
Posta Utcai Óvoda, Cegléd
Kálvin Téri Általános Iskolai Tagintézmény, Püspökladány


Forrás: http://hetivalasz.hu/itthon/ex-cathedra-40074/