Védjük meg a hitünket!

Az ige olyan, mint a kétélű kard... Ezért vérzik el a kardforgató?

 

 

Érti a beszélgetőpartnerem, miről beszélek? És én értem? A hitvédelem nemcsak rólunk szól.
– Sokat kell fejlődnünk a kommunikációban nekünk, keresztyéneknek. Ha azt mondom egy nem hívő barátomnak, "Jézus vére megtisztít", nem érti. Ha pedig elkezdek igékkel vagdalkozni – miközben számára nem mértékadó a Biblia –, nem fog végighallgatni. Meg kell tudnom fogalmazni a Biblia üzenetét az ő nyelvén – állítja a MEKDSZ (Magyar Evangéliumi Keresztyén Diákszövetség) apologetikai, azaz hitvédelmi táborának egyik szervezője, Csákai István.

N+1-dik helyett az első
Az egyetemi missziót végző MEKDSZ-es diákok az elmúlt szemeszterben az Egykérdés nevű országos kampánnyal buzdították diáktársaikat, hogy fogalmazzák meg, mit kérdeznének Istentől. A legtöbbet feltett kérdésekre a keresztyén fiatalok igyekeztek közérthető választ adni a Biblia alapján. Ekkor támadt igény több keresztyén egyetemistában arra, hogy hitvédelmi képzésben vegyen részt. Körvonalazódott már az is, hogy a diákszövetség hagyományos nyári táborát meg kell újítani.
– Megerősödtek a felekezeti, gyülekezeti táborok – aminek nagyon örülünk –, ugyanakkor azt is észrevettük, hogy a MEKDSZ nyári tábora az n+1-dik ilyen hét lett a vakáció idején. Szerettünk volna olyan tábort szervezni, amely a diákmissziót szolgálja, és amilyen még nincs Magyarországon – magyarázza Csákai István. Szalai András, az Apológia Kutatóközpont vezetője eközben megkereste a diákszövetséget azzal, hogy szívesen képezné az egyetemistákat. A nyári tábor helyett így az őszi szemesztert megelőző regisztrációs héten – szeptember 7. és 11. között – hitvédelmi képzésre várják a fiatalokat Ceglédfürdőn.

Hogyan mondjam el?
– Ismernünk kell azokat az filozófiai, vallási irányzatokat, amelyek a társadalmunkban jelen vannak – hangsúlyozza a táborszervező.
– Ismernem kell a velem szemben ülő embert, különben elbeszélünk egymás mellett. Akkor pedig nem alakul ki kapcsolat, valódi párbeszéd közöttünk.
A Grund névre keresztelt apologetikai tábor előadásai éppen ezért a különböző vallásokról, valamint a kapcsolatfelvételről, a megértésről és a meghallgatásról szólnak majd. A főelőadók a hitvédelemben jártas szakemberek: Szalai András, az Apologetika Kutatóközpont vezetője; Szabados Ádám, aki az Egyesült Államok-beli presbiteriánus Covenant Teológián folytatott hitvédelmi tanulmányokat; és Fűtő Róbert, aki hazánkban apologetikát is tanít.
– A MEKDSZ egyik célja, hogy hitbeli növekedésük mellett ismeretekben is gazdagodjanak a diákok. Szeretnénk, ha minél többen felismernék, alkalmaznák és nyíltan képviselnék a bibliai alapelveket – fogalmaz a szervezőcsapat tagja.
Ennek szellemében az előadásokat helyzetgyakorlatok követik majd, ahol a fiatalok a saját életükből vett szituációkat elemzik ki.
– Amikor szóba került Isten egy beszélgetésben, mindannyiunkkal előfordult már, hogy semmit sem tudtunk mondani, vagy azt éreztük, jobban is kifejezhettük volna, amit róla gondolunk. A táborban megpróbáljuk együtt felkutatni, hogy mi segítette volna tovább az adott beszélgetést.

Miért Grund?
A misszió előfeltétele a találkozás.
– A Grund névről a legtöbbünknek elsőre a Pál utcai fiúk jut eszébe. A grund az a helyszín, ahol zajlik az élet, ahol az emberek összegyűlnek, és jól érzik magukat. A szó jelentése ugyanakkor: alap. A táborban mi is szeretnénk visszatérni a hitünk alapjaihoz, megerősíteni azokat, illetve új ismeretekkel gazdagítani a résztvevőket – hangsúlyozza a szervező. Ezt szolgálják az igehirdetések, a dicsőítés és az imádság is.
– Nemcsak egyetemistáknak ajánljuk ezt a néhány napot, hanem mindazoknak, akik érdeklődnek a hitvédelem iránt, vagy csak szeretnék megérteni nem hívő barátaikat, és segíteni őket az Istenhez vezető úton. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy először saját maguk számára tisztázzák: szavaik és hitük jól tükrözik-e egymást.

Jakus Ágnes

A MEKDSZ apologetikai táborára csütörtökig lehet még jelentkezni!
További információk: www.mekdsz.hu