A szorongástól a reménységig

Egészségügy, oktatás, vendéglátás – csak néhány terület, amely különösen megérezte a járvány okozta válsághelyzetet. Egy kórházigazgatót, egy üdülővezetőt és egy lelkész-hittanoktatót kérdeztünk arról, milyen tanulságokkal és reményekkel érkeztek az idei évbe.

A Dunamelléki Református Egyházkerület vezetősége azonnal reagált a Kormány által hozott intézkedésekre, így 2020 tavaszán, majd őszén is bezártuk az üdülőt. Az új helyzetet a vendégek és a munkatársak is nehezen viselték, viselik. A nyári enyhítések alatt érezhető volt, hogy sokan szeretnének visszatérni hozzánk – a vendégek folyamatosan érdeklődtek szabad helyek után –, de voltak lemondások is. Ha 2021-ben végre visszaállhatnak a hétköznapok a megszokott rendbe, akkor biztos vagyok benne, hogy a régi és új vendégek egyaránt megtöltik élettel az üdülőt. Addig is minimum tíz fő foglalása esetén tudunk szállást biztosítani.
(Horváth Andrea intézményvezető-helyettes, Galyatetői Konferenciaház)

 

A 2020-as év nagy megpróbáltatás volt a számunkra, de Isten végül a javunkra fordította ezt a helyzetet. Sokat gondolkodtunk, mit tegyünk. Esti imaközösséggel és vallásos énekek megosztásával kezdtünk, aztán a gyülekezetünk Facebook-oldalán felvételről láthatták az istentiszteleteinket az érdeklődők. Nagyon jólesett, hogy olyanok is bekapcsolódtak ezekbe a közvetítésekbe, akik korábban nem jártak templomba. Sőt, településünkön kívülről is voltak, akik ismerőseik révén kérték csoportunkba a felvételüket, és azóta is rendszeresen figyelemmel kísérik a megosztásokat.

A járvány második hullámát már sokkal nehezebben éljük meg. Főleg időseinket sajnálom. Az internettel nincs kapcsolatuk, és a tévében a tavaszihoz képest nagyon lecsökkent az istentiszteleti közvetítések száma. Szerencsére rátaláltunk a Pax TV-n a Budai Református Gyülekezet alkalmaira, amit ki is függesztettünk a templom előtti hirdetőtáblára, így néhányan legalább az ünnepi istentiszteletekbe be tudtak kapcsolódni.

Jelenleg azon dolgozunk, hogy meg tudjuk oldani az istentiszteletek élő közvetítését. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az emberek legalább az otthonaikban hallják Isten Igéjét, így talán nem szakadnak el a gyülekezettől. Ezt mindenképpen szeretnénk hosszú távon megtartani. A bezártsággal megnőtt az igény a lelkigondozásra is. Személyes találkozások lehetőségének hiányában most ez is a telefonra és Messengerre korlátozódik. Ami pedig a hittanoktatást illeti: a formális hittanórákon túl a gyerekekkel szeptember óta filmeket is nézünk. Gyereknek, felnőttnek egyaránt nagyon fárasztó az egésznapos maszkviselés. A filmekből tudnak tanulni a diákok, de legalább nem kell közben beszélniük.
(Beregszászi Marianne református lelkész, Áporka)

 

Az évváltás számvetésre késztet. A Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházában szorongást keltő a koronavírus-járvány, a szűkös kórházi tér, az egészségügyi rendszer átalakításának kiszámíthatatlansága, az ápolói, orvosi és segítő munkatársak élethelyzetének bizonytalansága. Reményt keltő az Istenbe gyökerezett küldetésünk biztonsága, a szakmai és társadalmi igény a hivatásunk gyakorlására, az erős munkatársi közösség szakmaisága, fiatalos lendülete. Biblikus és imából eredő inspirációkkal, a valóságra való éber figyeléssel igyekszünk cselekvő részesei lenni sorsunknak, betölteni küldetésünket. Ehhez szervezetileg rendezettebbnek, szakmailag folyamatosan jobbnak, hitben pedig mélyebbnek kell lennünk, állni kell a versenyt az állami bürokrácia útvesztőiben, és építkeznünk kell fizikailag is. Sok-sok feladat, ami ki fogja tölteni a napjainkat 2021-ben akkor is, ha újabb katasztrófa nem ér el minket. Hálásak vagyunk egyházunk támogatásáért, minden segítséget köszönünk – imát, bátorítást, adományt, kiállást!
(Velkey György János, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója)

 

Kép: Füle Tamás/ parokia.hu és innen