Fekete és fehér gospel a XIX. solymári Nemzetközi Gospel Fesztiválon

A solymári Nemzetközi Gospel Fesztivál a gazdag kulturális életéről méltán ismert Solymár egyik legnagyobb hagyományú, és legismertebb rendezvénye.

A solymári Nemzetközi Gospel Fesztivál a gazdag kulturális életéről méltán ismert Solymár egyik legnagyobb hagyományú, és legismertebb rendezvénye. Az ún.„Gospel-olimpia” számtalan magyar és nemzetközi együttesnek ad alkalmat a megméretésre, sok hazai gospelegyüttest indított el a hazai és a nemzetközi siker felé, miközben egyedi, nívós fesztiválélményt kínál Budapest vonzáskörzete mellett, a hazánk távolabbi tájairól is érkező zenerajongók apraja-nagyjának és együttműködési, megismerkedési lehetőséget a gospel előadóinak. A műfaj legnagyobb hazai rangadója idén egy híján 20 esztendős, hiszen augusztus 24-én már 19. alkalommal várja a fesztiválozókat és az évről-évre színvonalasabb fellépőket.

Idén komoly „ráncfelvarráson” esik át a rendezvény, megújulunk, új helyszínre megyünk, és visszatérünk az eredeti, jól bevált, szeretett és megszokott időponthoz, augusztus végéhez. Reményeink szerint velünk lesznek fő támogatóink: dr. Mádl Ferencné Dalma asszony és Beer Miklós püspök atya is. A fesztivál egyházi alapítóját, Illéssy Mátyás atyát is várjuk, továbbá a megnyitón a polgármester, dr. Szente Kálmán is köszönti a fesztiválozókat.

Kiss Csaba atyának köszönhetően a község központjában található Templom téren áll majd a gospelnagyszínpad, mellette a most is ott található kedves hütte gondoskodik a vendéglátás egy részéről, és ha véletlenül kedvezőtlen időjárás jönne, akkor a sekrestyésudvarban felállított nagy rendezvénysátor fogadja a vendégeket. A Templom tér gyönyörű zöld övezete, körbesétálható parkja, a műemlék kegytemplom, a közelében található be- és kitelepülési emlékművek ihletett helyszínt biztosítanak a rendezvénynek. A kisgyerekesek pedig a közeli játszótéren tölthetik az időt gyermekeikkel, miközben ők is látják-hallják a műsort. Az esti misét is a gospelszínpadon tartja majd meg Csaba atya, melyen az ökumené jegyében solymári katolikus és református gitáros-énekes formációk szolgálnak majd, és reményeink szerint a protestáns felekezetek lelki vezetői, tiszteletesei is bekapcsolódnak a szertartásba. 

Az idei line-up igazán erősnek ígérkezik, ahogy a rendhagyó nyitány is. Fellépőink színes gospel ruháikban 15.00-kor flash mob-szerűen zenélve, énekelve verbuválják majd a nézőket a fesztiválra a Templom téri felvonulással. Ezután Nigéria magyarországi diáknagykövete, Samuel Akinola hangolja a jelenlévőket a monstre műsorra, kivételesen energikus, temperamentumos mozgással és énekekkel. Kíséretében a PMS (Pécs Music Society) nemzetközi zenészei lépnek színpadra, akik az ismert gospeleket egyedi feldolgozásban szólaltatják meg. Sam vidám hangulatú dalaival már sok helyen elvarázsolta a hallgatóságot. Több nigériai társával együtt az „Ösztöndíjprogram Keresztény Fiataloknak” keretében tanul Magyarországon már 2. éve, hogy hazájába képzett ápolóként hazatérve segítse majd a nyomorban élők felzárkóztatását. Samuel énektudását ShammaK művésznéven is kamatoztatja, több pécsi rendezvényen és a Kodály Központban is fellépett már, önkéntesként bekapcsolódott a Máltai Szeretetszolgálat közösségi és gyermekprogramjaiba is. Nagy várakozással tekintünk Solymár kedvenceire, a több év után visszatérő lengyel Sienna Gospel Kórusra, akiket a hihetetlen energikus Anna Bajak vezet, remek szólistáikat, energikus műsorukat sosem felejti, aki egyszer is látta őket. Szintén sok év után üdvözölhetjük a közönség másik nagy kedvencét, a lenyűgöző karnagy és zongorista, Regős Zsolt által vezetett miskolci Fráter Kórust. Régi vágyunk meghívni a Sopron Gospel nagyszerű csapatát, de eddig csak egyszer sikerült megfelelő időpontot találnunk. Idén ez is sikerül: jönnek a leghűségesebb város legjobb gospelelőadói. És hogy dél-kelet-Magyarország se maradjon ki: velünk lesznek a Szegedi Ökumenikus Gospel Kórus énekesei és zenészei is, akik először látogatnak hozzánk, csakúgy, mint a még néhány hónapja alakult, de nagy lelkesedéssel éneklő és készülő Etyeki Gospel Kórus énekesei, akik a remek borvidék gazdáit is Solymárra csalogatják majd. Kíváncsian és örömmel várjuk a kiskőrösi Gospel Sasokat is, akik „visszarepülnek” idén hozzánk, hogy Lupták György evangélikus lelkész úr irányításával megmutassák, milyen messzire szárnyaltak mióta először bemutatkoztak nálunk. Hollandiából is érkezik fellépőnk, a Black Gospel Star művésznéven alkotó Rivelino Rigters, aki olyan óriási világslágereket fog előadni, mint az Every praise Hezekiah Walker tiszteletes csapatától, vagy a Shackles a Mary Mary duótól.

Számtalan meglepetéssel készül még az idei Gospel fesztivál, melynek ars poeticáját egyik alapítója, művészeti vezetője, Jeney Erzsébet így foglalta össze: „Vannak örök üzenetek. A gospelé is ilyen. Ez pedig maga a szeretet, amelyet mindenki maga élhet itt meg hitből, zenéből, barátságokból merítve. És ki ne vágyna szeretetre? Főleg mai, feszültségekkel, konfliktusokkal, gyakran félelemmel teli világunkban. A Gospel fesztivál egynapi felejtés a hétköznapok mókuskerekében. Idősebbek, fiatalok, családok, akár gyerekkel együtt, kötetlenül élvezhetik a remek zenéket kínáló műsort, a parkban sétálgatva, egy finom pohár helyi sört, esetleg bort kóstolgatva, vagy éppen koncertszerűen, a székeken helyet foglalva. A 19. alkalom egyfajta összefoglalás is. Visszatérve a fesztivál alapötletéhez, ahhoz a gondolathoz, hogy minden egyházi könnyűzenét játszó előadónak bemutatkozási lehetőséget teremtsen, idén ismét együtt hallhatjuk-láthatjuk a fekete és a fehér gospel képviselőit. A hagyományos, afro-amerikai gyökerű, spirituálék világát idéző dalok mellett újra felcsendülnek a gospel progresszívebb szerzeményei is, fiatalos lendületet, új színeket hozva a fesztivál kínálatába.

A Gospel fesztivál idén is várja régi és új nézőit, régi mottója jegyében: „Hogy egyek legyenek!”

Jeney Erzsébet
művészeti vezető, alapító