Nyomtat Elküld Olvasási nézet

2021. február 7.

 

ÜZENET
A Celldömölki Református Egyházközség igehirdető lapja 2021/6.sz.

Lekció: Zak. 5

Textus: „Ismét föltekintettem, és egy repülő irattekercset láttam. Megkérdezte tőlem: Mit látsz? Én így feleltem: Egy repülő irattekercset látok, amely húsz könyök hosszú és tíz könyök széles.(...) Kibocsátottam az átkot - így szól a Seregek Ura -, és behatol az a tolvaj házába meg annak a házába, aki az én nevemre hamisan esküszik. (...) Én azt kérdeztem: Mi ez? Ő így felelt: Egy véka közeledik itt. És így folytatta: Ebben van az egész ország bűne. (...) Ekkor megkérdeztem a velem beszélő angyaltól: Hova viszik ezek a vékát? Ő így válaszolt: Sineár földjére, ott építenek házat neki, és ha elkészült, odateszik egy emelvényre." (válogatott versek)

 

A napokban egy idősebb asszony azt kérdezte, hogy Tiszteletes Úr, ugye ez a koronavírus ez Isten ítélete, büntetése a világ fölött, ugye? Éppen úgy, ahogy a világháborúk, meg a nagy természeti katasztrófák is, ugye, hiszen ez is egy világjárvány..?! Azt gondolom Kedves Testvérek, a most hallott és elképzelt két furcsa látomás üzenete együtt adja meg a választ számunkra: A repülő irattekercs, hogy Isten ítélete alatt áll a világ, a vékában ülő asszony, a bűn, a gonoszság megtestesítőjeként, akit Isten angyalai száműznek Izráel földjéről, pedig hogy Isten megtisztítja és megszabadítja az Ő népét! Nézzük tehát ezt a két furcsa látomást, annak apróbb részleteit is..!

A repülő irattekercs mindenek előtt azt akarja kiábrázolni, hogy Isten büntetése, ítélete, átka fölöttünk van, azt megszüntetni vagy azon változtatni, magunkat ellene beoltatni...,nem áll hatalmunkban! Ki vagyunk szolgáltatva neki!

Kiterítve repül fölöttünk... Nem úgy, apránként, egy-egy kis részt mindig letekerve, ahogy olvasni szokták ezeket a tekercseket, hanem egyszerre tőr ránk, s lesz nyilvános mindenki előtt!

A mérete is adva van, ami megegyezik a szövetség sátrának méretével! Vajon ez mire utalhat? Talán az Isten és a népe közti szövetség megromlására... Talán arra, hogy az egész Isten-népre vonatkozik ez az átok... Talán a kultuszra, az istentiszteletre, amelynek tisztátalansága a mindennapokat is beszennyezi... De... utalhat az átok átmeneti jellegére is, ahogy a szövetség sátra is csak egy meghatározott ideig volt Isten jelenlétének reprezentánsa!

S kik vannak megemlítve, kiket ér utol az átok? A tolvajokat és a hamisan esküdőket! Akik a fogság utáni nehéz, zavaros gazdasági korszakot kihasználva elvették a másét, majd Isten nevét is szájukra véve letagadták bűnüket..! Olyan elgondolkodtató az is, ahogy bemegy a házukba... Hogy kell ezt érteni? Úgy, hogy személyes lesz a számonkérés! Nem lehet rejtegetni a bűnt, nem lehet a világ gonoszságával takarózni..! Azt írta Garcia Marqes, hogy mindenkinek három élete van, egy nyilvános, egy privát és egy titkos, amit senkinek nem mutatnánk meg szívesen... Hogy énekeljük a 345.dicséretben? „Ha a világ nem tudná is számos bűnömet, Te előled elrejtenem semmit nem lehet..!" Igen, Isten ítélete alatt áll a világ, s mindenkinek személyesen el kell számolnia az életével. „Mert nékünk mindnyájunknak meg kell jelennünkKrisztus ítélőszéke előtt, hogy kiki megjutalmaztassék a szerint, a miket e testben cselekedett, vagy jót, vagy gonoszt." (II. Kor. 5, 10)

A másik, a vékában ülő asszonyról szóló látomás, akit kivisznek az országból, pedig azt üzeni nekünk, hogy bűnt gyűlölő, nem tűrő, attól megszabadító Úr a mi Istenünk! Igen, az asszony egyrészt, ahogy itt a magyarázó angyal mondja, a gonoszságot jelenti, másrészt az Ég királynőjére is utal, akit Babilóniába tisztelnek. Ezzel együtt tehát az idegen istenek kultuszától akarja népét távol tartani. Sineár földjére viszik, ez a pogányság világa, illetve itt építették annak idején a Bábel tornyát, tehát az Isten elleni lázadás földje. Itt akár istenként is tisztelhetik a bűnt, a gonoszságot (emelvényt állíthatnak neki), de Isten népe között nincs helye neki! Isten szeretné elkülöníteni az Ő szent világát a bűntől, gonoszságtól, pogányságtól. Sajnos, egyre inkább olyan világban élünk, ahol minden mindennel keveredik, a jó a rosszal, az értékes a szeméttel, a keresztyénség a pogánysággal és más, Krisztus követésétől idegen vallási tanításokkal és gyakorlatokkal. Isten szeretné megszabadítani mindezektől az Ő országát, világát! Tudják honnan van a bűnbak-elnevezés? Régen, Izráelben a nagy engesztelés ünnep alkalmával a főpap, azokat a bűnüket, melyekért áldozatot hoztak, ráolvasta, ráhelyezte egy bakra, s ezt az állatot, szimbolikusan  a bűnökkel együtt a pusztába száműzte... Mert Isten népe között nem élhet tovább a bűn..!

Nekünk is van egy Bűnbakunk, aki a világ összes szennyét, mocskát, bűnét magára vette, s a szent városon kívül, a Golgotán halt meg, érettünk, miattunk és helyettünk!  Igen, Jézus Krisztus! Ő elhordozta Isten világ feletti ítéletét és a bűn büntetését! Ő a mi Szabadító urunk, Hozzá menekülhetünk, ma is, világjárvány idején!

Imádkozzunk a bűn valóságának felismeréséért, őszinte bűnbánatért!

Énekek: 24, 166, 459

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 298, összesen: 513415

  • 2024. április 27., szombat

    Ígéretes akadémiai karriert cserélt a kákicsi lelkészi szolgálatra, majd élete nagy részét az Ormánság néprajzi kincseinek megőrzésére és társadalmi p...
  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.