Nyomtat Elküld Olvasási nézet

A lelki fronton helytállni a PRÓBÁK KÖZÖTT

PRÓBÁK KÖZÖTT HELYTÁLLNI

„Emlékezz vissza az egész útra, amelyen vezetett Istened, az Úr, már negyven esztendeje a pusztában, hogy megsanyargatva és próbára téve téged megtudja, mi van a szívedben: megtartod-e parancsolatait, vagy sem?" (5Mózes 8,2)

 

Minden hívő ember élete tulajdonképpen egy olyan „pusztai vándorláshoz" hasonló, amely a mennyei ígéret földjének eléréséig tart. Ezt a "keskeny utat" járjuk a mennyei haza felé, melyet minden hívőnek vállalni kell. Tudjuk, tapasztaljuk, hogy ez az út sok viszontagsággal, szenvedéssel, megpróbáltatásokkal, kísértésekkel van tele, de mégis a legszebb út, mert KRISZTUSI. Az Úr Jézus mondja: "Ha valaki én utánam akar jönni, tagadja meg magát, és vegye fel az ő keresztjét minden nap, és kövessen engem." (Lukács 9,23)

A hívő ember meggyőződése, hogy bármilyen nehéz is sokszor az élet, de mind boldog ember az, aki az Úr Jézus Krisztust hűségesen követi, mert ezen az úton Isten van velünk, sőt Ő „sasszárnyakon" hordoz is minket! (2Mózes 19,4)

***

A Kálvin János plakett egyik oldalán ez a felirat olvasható:

CORPORE FRACTUS, ANIMO POTENS, FIDE VICTOR, azaz

testben gyönge, lélekben hatalmas, hitben diadalmas!

A mi Istenünk, irántunk való szeretetből minket is kipróbált emberekké akar formálni és erre megvannak a maga eszközei.

Lehet, hogy ez számunkra nem lesz kellemes, de feltétlenül szükséges, mivel üdvösségünket szolgálja.

A mennyek dicsőségébe ugyanis nem akárkik, hanem csak azok az újjászületett - megtért „kipróbált" emberek, akiket Krisztus vérén megváltott. A hitpróbákat, bármilyen súlyosak is, engedelmes szívvel és zúgolódásmentesen kell fogadnunk.

„Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket elhatározása szerint elhívott. Mert akiket eleve kiválasztott, azokról eleve el is rendelte, hogy hasonlókká legyenek Fia képéhez." (Róma 8,28-29)

 

A SZÍVEKET VIZSGÁLÓ ISTEN A SZENVEDÉSEKEN KERESZTÜL PRÓBÁLJA ÖVÉIT.

A próbatételek és a kísértések tüzében csak az Urat igazán szeretők tudnak megállni,

a többiek az ördög csapdájába esnek, összeroppannak, meghátrálnak, elbuknak és visszatérnek az istentelen világba.

 

A kétezer éves keresztyénség története alatt hitelt érdemlően bizonyított tény az,

hogy ahol az Úr Jézus Krisztust ismerik, szeretik és szeretve követik, ott minden élethelyzetben számíthatnak rá.

Ahol Krisztus jelen van, ott megoldás van, szabadulás van, békesség van, biztonság van, áldás van, mert ott mennyei ÉLET van. Ott mindvégig megmaradnak a hitben, a Krisztuskövetésben, ott hűségesen kitartanak a PRÓBÁK, a KÍSÉRTÉSEK, a SZENVEDÉSEK között is, mert ők Isten véren megváltott gyermekei, választottjai.

„Vele vannak, az elhívottak, a választottak és a hűségesek." (Jelenések 17,14)

 

Bármilyen súlyos terhek, bármilyen próbák alatt roskadozik is sokszor az életünk, mégis tudjuk, hogy jó kezekben vagyunk. Tudjuk, hogy ha tőlünk Isten elvesz valamit, ezt azért teszi, hogy valami sokkal többet és jobbat adhasson helyette!

A gondok, terhek elviselésében, legyen bennünk mindig alázat, engedelmes elfogadás és feltétel nélküli Istenre hagyatkozás.

Tudnunk kell, hogy nekünk minden próbatételben mennyei erőforrásunk, a halálon is győztes, feltámadott Királyunk van.

Görnyedezzünk bármilyen próbák súlya alatt, de Megváltónkban, az Úr Jézus Krisztusban mégis erősek vagyunk, míg végül elnyerjük a dicsőség győzedelmes koronáját, amit az Úr ígért az Őt szeretőknek.

„Boldog ember az, aki a kísértés idején kitart, mert miután kiállta a próbát, elnyeri az élet koronáját, amelyet az Úr megígért az őt szeretőknek." (Jakab 1,12)

 

A hívő emberek minden élethelyzetben és állapotban naponta tapasztalják Isten szeretetét és a legnagyobbra értékelik Isten drága üdvözítő kegyelmét. Lehet, hogy sok próbával, esetleg súlyos egészségügyi problémákkal is meg kell megküzdeniük az életben, mégsem panaszkodnak, hanem alázattal fejet hajtva elfogadják Isten szent kezéből és tovább imádkoznak.

Mivel kizárólag Istenben bíznak, ezért hálaadással fogadják azt is, ha gyógyulást kapnak, de Isten akarata előtt meghajolva alázattal fogadják el a további próbatételeket, a szenvedéseket is, amennyiben a testi gyógyulás nem adatik meg számukra!

Minden körülmények között őszintén imádkozzák az Úr Jézustól megtanult imádságot: „Legyen meg a Te akaratod!"

A hívők örömének forrása az, hogy tudják és tapasztalják, hogy Krisztus által lelkileg gyógyultak, lelkileg már egészségesek lehetnek, mivel az Úr Jézus Krisztus érdeméért teljes szabadságot és a bűnbocsánatot nyertek.

 

Az Úr Jézus követői, tudják, hogy a bűn a leghalálosabb betegség.

Amit emberi segítséggel nem lehet kezelni, gyógyítani, bűnöket megbocsátani, azt tette értük az Úr Jézus Krisztus.

Csak Neki van HATALMA! Csak Ő menthet meg!

Csak Ő mondatja ki bűneink fölött, hogy: „Fiam, megbocsáttattak a te bűneid." (Márk 2,5)  „Megbocsáttattak bűneitek az ő (Jézus Krisztus) nevéért." (1János 2,12)

Azok a legboldogabbak, akiket az Úr Jézus Krisztus már meggyógyított.

Boldogok, mivel jól ismerik gyógyító Megváltójukat, ezért alázattal áldják Őt, még szenvedéseik között is.

Mivel jól ismerik az Igét, ezért a fájdalmak között is megtapasztalják, hogy mindenre elég az Úr kegyelme.

Mivel boldogan tapasztalták Isten jelenlétét, szerető gondoskodását, ezért tudják, hogy bármi történjen is velük, minden teher, nyomorúság, szenvedés elhordozásához Tőle kapják a mindennapi erőt.

Csak nekik van igazán okuk minden helyzetben, minden körülmények között az örömre,

a szüntelen imádkozásra, és a mindenért való hálaadásra.

Ezért már földi életükben is dicsőült örömmel áldják az Istent, életük drága szabadító Urát!

Erre a mindhalálig tartó hűséges Krisztuskövetésre hív minket a mi Istenünk. Nem fogunk csalódni!

„Áldjad, lelkem, az Urat, és egész bensőm az ő szent nevét!  Áldjad, lelkem, az Urat, és ne feledd el, mennyi jót tett veled! Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." (Zsoltár 103 1-4)

Trencsényi László

református lelkipásztor

***

KŐ AZ ÚTON

 

Gondolod, kerül életed útjába

Egyetlen gátoló kő is hiába?

Lehet otromba, lehet kicsike,

Hidd el, ahol van, ott kell lennie.

De nem azért, hogy visszatartson téged,

Se hogy lohassza kedved, merészséged.

Jóságos kéz utadba azért tette,

Hogy te megállj mellette!

Nézd meg a követ, aztán kezd el

Beszélni róla Isteneddel...

Őt kérdezd meg, milyen üzenetet

Küld azzal az akadállyal neked.

S ha lelked Istennel találkozott,

Utadba minden kő, áldást hozott.

Túrmezei Erzsébet

 

***

SPURGEON

"...megpróbáltalak a nyomorúság kohójában" (Ézs 48,10)

"Ez az igevers már régóta jelmondatként van felírva hálószobánk falára, és sokféleképpen be van írva a szívünkbe is. Nem kis dolog, ha Isten megpróbálja az embert. Akit Isten kiválaszt magának, azt megpróbálja, és akit megpróbál, az kipróbált ember lesz. Jobb Isten kiválasztottjának lenni, mint ha egy egész ország választana bennünket vezetőjéül. Olyan nagy kiváltság ez, hogy örömmel elfogadhatjuk a vele járó hátrányt, ahogy a zsidók is megették a keserűfüveket a páskabárány kedvéért (2Móz 12,8). Nekünk is el kell fogadnunk a "nyomorúság kohóját", mert Isten abban próbálja meg választottait.

Kiválasztásának eszköze a nyomorúság, nem a bőség és a jólét, a helye pedig a tüzes kemence és nem a palota. A tüzes kemencében szépségünk eltorzul, erőnk felemésztődik, dicsőségünk megolvad, de csak itt nyilatkoztatja ki az örökkévaló Szeretet számunkra titkait, és itt jelenti ki Isten, hogy választottai vagyunk. Ezt mi is így tapasztaltuk meg. A legsúlyosabb próbák idején tette Isten világossá számunkra, hogy választottai vagyunk, és tett bizonyossá a szolgálatra nézve. Amikor így tudatosan is az Urat választottuk Istenünknek, Ő is megmutatta, hogy kétségtelenül választottai vagyunk. Ezért, ha ma a kemence hétszeresen is van befűtve, nem akarunk félni tőle, mert Isten dicsőséges Fia jár-kel velünk az izzó parázs között."

C.H.Spurgeon

***

"A kegyelem nemes érccé változtat minket, de ehhez szükségszerűen a tüzes kohón kell átmennünk...

A tűz nem pusztít, csak tisztít. Át kell mennünk rajta, de Isten nem hagy benne. Az Úr számára az övéi olyan drágák, mint az ezüst, ezért akarja őket megtisztítani a salaktól. Aki bölcs, az örül ennek a tisztogatásnak, és nem vonakodik tőle. Azért imádkozzunk tehát, hogy tisztítson meg az Úr a salaktól, ne pedig azért, hogy kíméljen meg az olvasztó kemencétől.

Ó, Urunk, Te valóban tűzben próbálsz meg bennünket! Csaknem elolvadunk a lángok hevében. De ez a Te utad, és ezért ez a legjobb út a mi számunkra is. Tarts meg bennünket a próbák tüzében, tisztíts meg teljesen, mert mi a tieid akarunk lenni mindörökké!" C.H. Spurgeon

***

„Az Úr azoknak ígéri az élet koszorúját, akik Őt szeretik. A kísértések (próbatételek) tüzében ugyanis csak az Urat szeretők tudnak megállni, a többiek elsüllyednek, elkeserednek vagy visszatérnek a világba." C.H. Spurgeon

***

 

 

MENEDÉK A VIHARBAN

A fák tövén
azért szelídül szellővé a szél
mert erejét már felfogták a fák.
Ezt a védelmet keresi
minden odarejtőző kis virág.
De érzi, hogy vihar van.
Együtt szenved a fákkal a viharban:
mert ami szelíd fuvallat a fának,
vihar az ibolyának.

Így rejtőzünk a keresztfa tövén
-Isten rendelte örök menedékül-
Ott minden vihar fuvalommá békül,
mert fölfog villámot, szelet,
s kiterjeszti két védelmező karját
az életünk felett.

Túrmezei Erzsébet

 

 

***

LELKI PRÓBÁIMBAN, JÉZUS, LÉGY VELEM

Református énekeskönyv 338.

1. Lelki próbáimban, Jézus, légy velem,
El ne tántorodjék tőled életem.
Félelem ha bánt, vagy nyereség kísért,
Tőled elszakadnom ne hagyj semmiért.



2. Ha e világ bája engem hívogat,
Nagy csalárdul kínál hitványságokat:
Szemem elé állítsd szenvedésidet,
Vérrel koronázott, szent keresztedet.


3. Tisztogass bár bajjal olykor engemet:
Kegyelmeddel szenteld szenvedésemet;
Bár e test erőtlen: te oltárodon
Keserű pohárral, hittel áldozom.


4. Ha halálra válik testem egykoron:
Ragyogjon fel lelked e hitvány poron;
Ama végső harcon rád bízom magam:
Örök hajlékodba fogadj be, Uram!

 

 

*  *  *

Muraközy Gyula: A Sionnak hegyén.. c. imádságos könyvéből
Imádság a hitvesért

(Aki megbántotta hitvesét)

 

„Mert nem a jót cselekszem, melyet akarok,

hanem a gonoszt cselekszem, melyet nem akarok."  (Róma 7:19.)

 

„Örökkévaló Isten, aki mindeneket látsz és ismersz, Te ismered ezt az én szegény és nyomorult életemet. Megvallom Előtted, hogy én nem ismerem eléggé önmagamat. Néha mélységek nyílnak meg a lelkemben, néha tüzek csapnak fel belőlem, néha szavak indulnak el az ajkamról és később látom, érzem, nem az én lángom, nem az én szavaim, nem azt cselekszem sokszor, amit akarok, hanem a gonoszt cselekszem, melyet nem akarok.

 

Megvallom, hogy sokszor büszkébb vagyok, semhogy meg tudjam szeretteim előtt vallani gyengeségemet. Bocsásd meg nekem, hogy sokszor azokhoz vagyok idegen, akik legközelebb vannak hozzám, azoknak adok követ és kígyót, akik kenyeret és halat adnak nékem.

 

Bocsásd meg nékem, Atyám, hogy az élet mindennapi igája alatt megfáradva, gyógyítás helyett inkább sebeztem, bíztatás helyett inkább csüggedést adtam, jóság helyett türelmetlenséget és haragot adtam a hitvesem életébe is.

Újból bizonyságot teszek Előtted Istenem, hogy az ő szívében elolvastam örök rendelésed felőlünk, tudom, hogy az életünket Te teremtetted egy dallammá és újra áldalak Téged azokért az ajándékokért, melyeket az ő szeretetében küldtél nekem.

Éppen ezért kérlek gyermeki bizodalommal, atyai kezed érintse meg a sebet, melyet én okoztam.

Szent Lelked töltse be újra otthonunkat, űzze tovább a fellegeket, melyek most beárnyékolnak minket és hívja elő szívünkből a bizalom és öröm elhalkult énekét. Adjad ajkunkra újra a bocsánatkérés és bocsánatadás szelíd szavait. Légy közöttünk Szent Fiad által.  Ámen."

 

Muraközy Gyula,  A Sionnak hegyén - Imádságok és elmélkedések,  Kálvin Kiadó, Bp, 2010, 58.

***

 

***

„Dicsérem nevedet, Atyám és Teremtőm, mert tőled, általad és érted van minden. Áldott légy, hogy magadhoz vonsz mindeneket. Áldott légy, hogy magadhoz vonsz engem is. Add, hogy a nyugtalan világban ma benned találjak nyugalmat.” (Luther Márton)

 

 

***

 

Muraközy Gyula:A SIONNAK HEGYÉN (Imádságok és elmélkedések)

Ti pedig így imádkozzatokI

"Miért keresi annyi imádság Istent, és miért találja meg oly kevés? Miért lankad el az imádkozó lélek? Miért nem történnek csodák, miért nem változik meg a világ az imádság által? Azért, mert nagyon sokszor pogányok módjára imádkozunk. Az imádságban szemben áll Isten és ember. Beszélnek egymáshoz. A pogány imádság a varázslók bűvölő igéje. Rá akarja az ember kényszeríteni Istenre a maga akaratát. Az ember néha úgy könyörög, mint egy elkapatott gyermek a játékért; néha ajándékokkal próbálja a Bíró ítéletét javára fordítani, néha fogadásokkal akarja rábírni a sors és a halál Urát, hogy arra rajzolja meg az utat, amerre a halandó menni akar. De mindig a maga akaratát akarja az ember valóra váltani, és ebben Istent eszközül használja csupán.

Jézus másként tanít. Istennek céljai vannak velem. Az imádságban keresem az ő gondolatait rólam. Isten szentségben és dicsőségben akar átmenni lázadó népe között, azt akarja, hogy neve áhítatosan zsongjon át a lelkeken, hogy az ő láthatatlan királysága alászálljon erre a nyugtalan földre. Én az ő eszköze vagyok, annyi, mint egy palánta vagy facsemete a kertész kezében, mint egy márványoszlop vagy tégla a kőműves kezében. Isten akar valamit velem, rendelt valahová. Hozzá akarok formálódni az ő szándékaihoz. Könyörgök azért, hogy az ő neve általam is dicsőségesebb legyen, és úgy tudjak neki engedelmeskedni, mint az angyalok az égben."

***

 

Muraközy Gyula:A SIONNAK HEGYÉN (Imádságok és elmélkedések)

Az imádság karja

„Ha a mennybe hágok fel, ott vagy, ha a Seolba vetek ágyat, ott is jelen vagy. Ha a hajnal szárnyaira kelnék és a tenger túlsó szélére szállanék, ott is a Te kezed vezérelne engem és a Te jobb kezed fogna engem." Zsoltár 139, 8-10.


Mindenütt jelenvaló és mindentudó Isten, Gondviselő Atyám!
Milyen nagy békesség aggódó lelkem számára a Te kijelentésed.
Őrző szemed átnéz messzeségeken, fellegeken, agysejteken.
Előtted nyilván van minden titok, előtted nincs bizonytalanság,
kitárul minden lélek. Látod a bűn surranó útját a világban,
amint kígyó módjára vár ránk és szeretteinkre, hogy halálos méreggel
pusztítson el minket.
Akiket Te vezetsz, azokat őrzöd és védelmezed külső és belső kísértések
ellen, gonosz lelkek és saját maguk ellen is.
Most érzem tehetetlenségemet Atyám, amikor távoli gyermekemért aggódik a szívem,
és most érzem az imádság hatalmát, amikor láthatatlan kézzel átölelhetem és
Eléd állíthatom őt, amikor a könyörgésem által védelmezhetem.

Óh Uram, szólalj meg a lelke belső csöndességében.
Emlékeztesd mindarra, amit a Te Igéddel írtál a szívébe.
Érjen hozzá szereteted tüze. Vond el a távolság kárpitját, hogy lásson
Téged és meg ne feledkezzék Rólad.
Nehéz órákban kínáld neki a Te segítő Atyai kegyelmedet.
Jelenléted érzetesd meg vele hatalmasan és megdöbbentő erővel.
Tarts távol tőle olyan életeket, melyekből romlás árad, olyan szavakat,
amelyek csábító és forró erővel vonják el tőled,
olyan mélységeket, melyeknek partján szédülve járna.

Ne engedd ereje fölött kísérteni. A távolság hozza a lelkét közelebb Hozzád. A magányosság legyen számára boldog alkalom, amikor visszagondol a Veled töltött együttlétre. A Mennyei otthon ragyogjon fel előtte. Legyen ez a távolság a hozzád való boldog közeledés, a Krisztus által. Ámen

 

***

Muraközy Gyula: A Sionnak hegyén.. c. imádságos könyvéből
Szülő könyörög a beteg gyermekért

"Jer, vesd rá kezedet, hogy meggyógyuljon." (Márk. 5:23)

Könyörülő Isten, imádságot meghallgató Atyánk! A Te bíztatásod és ígéreted szerint esedezem Hozzád beteg gyermekemért. Nem volt hiábavaló annak az édesapának a könyörgő szava, aki Krisztus elé borult egykor gyermekéért. Nem volt hiábavaló annak a sareptai édesanyának kiáltása, akinek beteg gyermekéért Illés próféta is könyörgött. A mi Urunk Jézus Krisztus átveszi és Eléd viszi erőtlen és bűnös ajkunkról elszálló kéréseinket. Ő áll Eléd Atyám, hogy vétkeimet eltakarja. Őrajta át érkezik el hozzánk gyógyító irgalmad.

Uram ezt a beteg gyermeket lásd meg szenvedéseiben. Ha földi szülői szíven áthatol ennek a gyermeknek a gyötrődése, mennyivel inkább látja és tudja a Te atyai szerelmed. Ha a csendes éjszakán át eljő énhozzám is a sóhajtása és sírása, mennyivel inkább elér a Te végtelen világodon át Hozzád, Atyám. Tehetetlenül hallgatom és nézem erői fogyását, a betegséggel való harcát, testébe fúródó gyötrelmeit. Óh, jöjj, Szent Fiad által, tedd rá kezedet, hogy meggyógyuljon. Állítsd föl, hadd végezze el azt a földi munkát, amit reá bíztál. Mutasd meg nekünk, hogy ezt a szenvedést csak tűznek küldted, mely tisztitsa, de el ne égesse. Üzenj minékünk, hogy ezt a sötétséget csak azért adtad, hogy Téged lássunk meg mindnyájan világosabban és nem azért, hogy az ő arcát és életét végképp eltakarja előlünk a földön.

Jöjj hát, szólj nekünk. Könyörgök Hozzád, felelj esedező szavamra. Végezd el a magad akaratát életünkön át is. Adj Benned való békességet, az Úr Jézus Krisztus nevében kérlek. Ámen.

 

***

 

Muraközy Gyula: A Sionnak hegyén.. c. imádságos könyvéből
Operáció előtti imádság

"Ez a mi Istenünk a szabadításnak Istene és az Úr Isten az, aki megszabadít a haláltól." Zsoltár 68:21

Uram, könyörülő Istenem, hajolj le hozzám, Irgalmas édes Atyám nyújtsd ki a kezedet felém.
Szenvedésben és bizonytalanságban kiáltok Hozzád.
Át kell mennem a gyötrelmeken és nem tudom, mi vár rám?
Most látom, milyen gyönge vagyok, most érzem tehetetlenségemet.
Atyám, bocsásd meg nekem, hogy annyiszor nem hívtalak Téged boldog és egészséges időkben.
Ne vond el tőlem most a Te vezető erős kezed.
Add azt a reménységet, hogy próbálni akarsz, hogy a gyógyulás partjára akarsz átvezetni.
Szenvedő és gyönge testemnek Te adj erőt, hogy elhordozhassam azt, ami reám vár.
Tusakodó lelkemnek Te adj erőt, hogy olyan nyugodtan várjam a holnapot, mint a gyermek édesapja szíve mellett a virradást.
Szabadításnak Istene, éreztesd meg velem, hogy minden fölött Te rendelkezel.
Csak az történhet velem, amit Te elhatároztál.
Légy kegyelmes hozzám, bűneimből és nyomorúságomból emelj föl engem.
Adj a testemnek teljes gyógyulást a fájdalmak után.
Mutasd meg, hogy ez a Te gyógyító akaratod is, hogy a szenvedéseken át jussunk örömhöz, gyötrelmeken át a békességhez.

Óh, ne engedd elfelejtenem sohasem, egészségben sem, hogyan könyörültél rajtam.
De készíts el Atyám nyugodtan és csendesen arra, hogy a kezedből fogadjak el mindent, ami velem történik.
Örökkévaló és halhatatlan lelkemet Szent Lelked tisztítsa meg.
Adj találkozást Szent Fiaddal énnekem, aki azért halt meg, hogy én örökké éljek, azért szenvedett, hogy én meggyógyuljak.
Értesd meg az én szenvedéseimen át jobban az Ó váltságszerzését.
Békességnek és szabadításnak Istene, ne hagyj magamra engem, óh, könyörülj rajtam, halld meg kiáltásomat, a Krisztusért. Ámen.

 

 

***

Muraközy Gyula: A Sionnak hegyén.. c. imádságos könyvéből
Operáció utáni imádság

"Áldott az Isten, aki nem vetette meg könyörgésemet és kegyelmét nem vonta meg tőlem." Zsolt 66:20

Uram, hálatelt szívvel áldalak Téged, hogy áthoztál a szenvedések tüzén.
A halál mélységei mellett kezed erősen tartott és a mélységből ismét kiemeltél engem.
Angyalok és üdvözült lelkek kimondhatatlan fohászkodásokkal dicséretet mondanak Neked, mert örökkön örökké látnak és ismernek szemtől szembe Téged.
De tudom Atyám, hogy kedves Néked az emberi szó hálaadása is, hiszen ki tapasztalná meg jobban szabadító kezed erejét, bűneinknél erősebb irgalmasságodat, halálon át ragyogó kegyelmedet mint az ember.
Ahogyan testemet megszabadítottad a haláltól, belőle elvetted azt a pusztuló részt, mely az egészre halált hozott volna, úgy éltesd Atyám a lelkemet is.
Vedd el a gondolataimból, érzéseimből azt, ami fekélyt, halált, lázat hozna egész életemre.
Áldalak Téged az orvosok bölcsességéért, amit Te adtál nekik, áldalak, hogy a Te szolgálatodra használ a tudásuk.
A jótett és a szolgálat örömét küldd el hozzájuk, akik a Te gondolataid végrehajtói és eszközei.
Áldalak azért az örök Orvosért, akinek szánakozó szeretete meglát minden szenvedőt, aki nemcsak a testnek ad gyógyulást, hanem a lelkemet tudja örökké erőssé, békességessé és boldoggá tenni.
Ne engedd elfelejteni a szenvedéseket, amelyeken átmentem.
Álljon előttem mindig a magam gyöngesége és a Te mindeneket elvégző hatalmad.
Azért adtad vissza életemet a földre, mert itt Neked kell szolgálnom.
Azért gyógyítod meg testemet, hogy a Te lelkednek temploma legyen.
Legyen az életem boldog hálaáldozat feléd. Ámen

 

***


„A mai ember lázasabb, gyorsabb ütemű életében mindig kevesebb az alkalom arra, hogy a lélek sokáig ELMENEKÜLHESSEN a zúgó világból a csendesség áhítatos pusztájára és megpihenjen a vígasztalások forrásvizei mellett.”

Muraközy Gyula református lelkész

 

***

„Senkiben sem bízhatom teljességgel, aki bajaimban
alkalmasabb segítséget nyújthatna, csak egyedül tebenned, én Istenem.
Te vagy reményem, bizodalmam, te vigasztalóm, hozzám mindenben
leghűségesebb.

Mindenki magával törôdik, te csak az én üdvösségemre és elômenetelemre
figyelsz, és mindent az én javamra fordítasz.
Még ha különbözô kísértéseknek, megpróbáltatásoknak teszel is ki,
mindezt hasznomra rendeled, hiszen te ezerféleképpen meg szoktad
próbálni választottaidat.

S a megpróbáltatások idején nem kevesebb szeretetet és dicséretet
érdemelsz, mint ha mennyei vigasztalásokkal halmoznál el.
Azért hát beléd vetem, Uram, Istenem, minden reményemet, nálad keresek
menedéket, eléd tárom minden bajomat, szükségemet, mert mindent
gyöngének és megbízhatatlannak találok, amit csak látok kívüled.

Mert nem használ a sok barát, nem segíthetnek az erôs segítôk, okos
tanácsadók sem adhatnak értékes tanácsot, a tudósok könyvei
vigasztalást, semmi drága holmi szabadulást nem szerezhet, sem
eldugott és kies hely meg nem oltalmazhat, ha te magad nem leszel
mellettem, ha nem segítesz, erôsítesz, vigasztalsz, oktatsz és védelmezel.”

Kempis Tamás: Krisztus követése III/59

***


Túrmezei Erzsébet: Ma is azt akarod

„Akarom!” –mondtad és megérintetted.
Kezdődhetett szavadra az új élet,
s a meggyógyított örvendező hittel
áldhatta Isten szeretetét érted.

Nyoma se volt a lepramart sebeknek,
munkára mozdulhattak a karok.
S mi vele magasztalunk, Jézus Krisztus,
mert élsz, itt vagy s ma is azt akarod.

A gyógyulást, az új élet csodáját!
Zendüljön hát boldog dicséretünk!
Hisz gyógyító szavad milliók várják,
s mi is boldog tanúid lehetünk.

Hisz lélek és test lepramart sebére
Tied a megújító hatalom.
„Ha akarod, Te megtisztíthatsz minket!”
És Te ma is kimondod: „Akarom!”

 

***

"Íme, az Isten Báránya, aki hordozza a világ bűnét!" János 1,29


János ezzel a kijelentéssel az elveszett emberek érdekében mutat Jézusra, akiknek üdvösségét kívánta. - Mi nem propagandaként hirdetjük az evangéliumot. Nem azt kívánjuk, hogy mások hozzánk társulva higgyenek, mivel szükségünk van a támogatásukra. Jól tudjuk, hogy az igazságot ebben a gonosz világban általában a kisebbség képviseli.

Én a magam érdekében hiszek az Úr Jézusban, éspedig olyan hittel, amit mintegy forró vassal égettek belém. Ezért a bizonyosságért hálás vagyok Istennek; és amit hiszek, akkor is hinni fogom, ha teljesen egyedül maradok. Ha az utolsó ember lennék is, aki dicsekszik az Úr Jézus helyettes halálával, akkor is úgy tartom becsületesnek, hogy egyedül is magasra tartsam az ő keresztjét!

A szeretetnek ez a nagy tette azt igényli mindenkitől, aki tisztában van vele, hogy vegye igénybe a maga számára és éljen általa. Éheztél-e már a kenyér után, és aztán meg is találtad? Akkor tudom, hogy együtt érzel éhező testvéreiddel. Ez arra ösztönöz minket, hogy terjesszük azt a jót, amit elfogadtunk. - Még a kutyák is így tesznek.

Hallottam, hogy egy szegény kutyának egyik állatkórházban meggyógyították a lábát, és négy héttel később egy másik megbénult kutyát hozott el az irgalmasságnak ugyanabba a házába.

Mi is azt kívánjuk, hogy embereket vigyünk Krisztushoz, mert széttört szívünket az ő szelíd keze gyógyította meg. Azért szeretünk, mivel ő előbb szeretett minket.

Testvérek, személyes tapasztalatból beszélek: kis híján elpusztultam a bűntudat miatt; olyannak éreztem Isten haragját a lelkemben, mint a tűz, se megkönnyebbülést, sem vigasztalást nem találtam. Sőt, Isten igéje sem bátorított. Aztán beszélt nekem valaki a Jézusba vetett hitről. De amíg meg nem tanultam, hogy az Úr Jézus a nagy, Istentől elrendelt bűnért való áldozat, semmit sem találtam magamban, ami bátoríthatott volna. Viszont, amint megtanultam, hogy elszenvedte büntetésemet és eleget tett Isten igazságának, megtaláltam a békesség csodás titkát és nyugalmat talált a lelkem.

A hívők úgy tekintenek Jézusra, mint aki kifizette bűneiket és nem félnek az utolsó ítélettől.

C. H. Spurgeon

 

***


Soha ne ess kétségbe!


"De fölragyog majd az igazság napja számotokra, akik nevemet félitek, és sugarai gyógyulást hoznak." (Malakiás 3,20)


Ez a prófécia részben már beteljesedett dicsőséges Urunk első eljövetelekor, egészen második eljövetelekor fog beteljesedni, de mint ígéret valóra válhat a mindennapjainkban is.

Sötét az eged, kedves olvasóm? Még az éjszaka feketesége is sűrűsödik körülötted? Ne ess ezért kétségbe; hiszen felkél újra a nap! Amikor az éjszaka a legsötétebb, akkor van legközelebb a hajnal. Az éjszaka elmúlik, a nappal pedig már egészen közel van" (Róma 13,12).

A fölkelő nap nem a közönséges nap lesz, hanem "az igazság napja", amelynek minden sugara szentség. Azért jön, hogy megvidámítson minket, igazság és irgalom útján jön, de még szabadításunk érdekében sem törli el a törvény érvényét.

Jézus Krisztus kijelenti Isten szentségét és szeretetét. Ha tehát eljön szabadulásunk, az valóságos lesz, mert igazság szerint való.
Csak egy dologban kell megvizsgálnunk magunkat: Féljük-e valóban az Úr nevét? Tiszteljük-e az élő Istent, és az Ő útján járunk-e? Ha ez így van, akkor az éjszaka már nem tart soká a számunkra, és ha elérkezik a reggel, lelkünk minden betegsége és szomorúsága egyszer s mindenkorra elmúlik; fény, meleg, öröm és tiszta látás lesz a részünk, és ezt lelki betegségünkből és nyomorúságunkból való gyógyulás követi majd.
Felragyogott már nekünk Krisztus napvilága? Akkor üljünk ki fényére!
Elrejtette arcát előlünk? Akkor várjuk, amíg felragyog a számunkra!
Mert amilyen bizonyos a napkelte, olyan biztos az is, hogy "fel fog ragyogni azoknak, akik nevét félik".

C. H. Spurgeon

 

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 154, összesen: 663820

  • 2024. április 30., kedd

    Hogyan teszi Isten alkalmassá az elhívottakat? Interjú Koncz Tiborral, a BKK menetirányító diszpécserével.
  • 2024. április 29., hétfő

    Hajdúvidékről indult, a Bács-Kiskunsági Református Egyházmegyében testvéri közösség fogadta, Lajosmizsén pedig hazaérkezett. Beiktatták Varga-Kovács M...
  • 2024. április 27., szombat

    Ígéretes akadémiai karriert cserélt a kákicsi lelkészi szolgálatra, majd élete nagy részét az Ormánság néprajzi kincseinek megőrzésére és társadalmi p...
  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...