Nyomtat Elküld Olvasási nézet

*

***
NAGYHÉT, A MEGVÁLTATÁSUNK ÁLDOTT SZENT HETE

***

Az Úr Jézus Krisztus mondja:

„Az Emberfiának sokat kell szenvednie, el kell vettetnie a vénektől, főpapoktól és írástudóktól, és meg kell öletnie, de harmadnapon fel kell támadnia.” Lukács 9,22

„Íme, felmegyünk Jeruzsálembe, és beteljesedik mindaz, amit a próféták az Emberfiáról megírtak. Átadják a pogányoknak, kigúnyolják, meggyalázzák, leköpik, és miután megostorozták, megölik, de a harmadik napon feltámad." Lukács 18, 31-33


Az Úr Jézus Krisztus HELYETTÜNK, MIATTUNK, ÉRTÜNK való szenvedéseinek okával -egyszer, vagy végre - szembe kell nézni mindenkinek. Ezt kötelező megtenni, aki embernek született és akinek értelem adatott.
Az Úr Jézus Krisztus földi küldetésének utolsó napjait, Nagy Hétnek nevezzük, de nevezhetjük legnagyobbnak is, mivel számunkra SZENT HÉT.

Minden, ami ott és akkor történt Jeruzsálemben, az egész emberiség számára sorsdöntő, életbevágó  és meghatározó jelentőségű.

Mindenkinek, aki magát Krisztus-követőnek vallja ismernie kell a Nagy Hét eseményeinek minden részletét, minden mozzanatát. Aki számára Krisztus a legnagyobb, és Őt igazán szereti, tiszteli és követi attól természetesen ez a minimum elvárás, mivel személyesen érintett, ezért kell, hogy a legkomolyabban viszonyuljon a Nagy Hét minden részletéhez.

Mivel a Szent Biblia az egyetlen könyv, amelyben Isten kijelentette akaratát, joggal elvárja, hogy az övéi ismerjék és éljék az Igét, hogy tudják képviselni és bármikor megvédeni is hitünk igazságait.

Trencsényi László

A nagyhét eseményei

Az Úr Jézus Krisztus szenvedéséről, haláláról és feltámadásáról mind a négy evangélium pontosan és hitelesen beszámol.

Máté evangéliuma 21-28.
Márk evangéliuma 11-16.
Lukács evangéliuma 19-24.
János evangéliuma 12-21.

"Ezek pedig azért írattak meg, hogy higgyétek: Jézus a Krisztus, az Isten Fia, és e hitben életetek legyen az ő nevében." (János evangéliuma 20,31)

Íme a négy evangélium összevetésében a Nagy Hét eseményeinek kronológiája, vagyis az Úr Jézus Krisztus földi életének utolsó napjai és annak eseményei.

***

Virágvasárnap előtti péntek

Az Úr Jézus megérkezése Betániába barátaihoz: Máriához, Mártához és Lázárhoz. Megkenetés Betániában drága olajjal.   "Azt tette, ami tőle telt: előre megkente a testemet a temetésemre." Márk 14,8

***

Virágvasárnap előtti szombat

Az evangéliumok nem említik. Az Úr Jézus valószínűleg hagyományos módon a Szabbatot, a pihenés napját Betániában a Mária házában tölti.

***

Virágvasárnap

A prófécia beteljesedik, amikor az Úr Jézus bevonul Jeruzsálembe. A tömeg pálmaágakkal és "Hozsánna" kiáltással köszönti, amivel Messiásnak ismeri el Őt. 
A város megsiratása. A templom megtisztítása - az Úr Jézus kiűzi a kereskedőket, pénzváltókat a templomból.
"Ezt mondta nekik: Meg van írva: „Az én házamat imádság házának nevezik”, ti pedig rablók barlangjává teszitek." Máté evangéliuma 21,13

***

Hétfő

A Jeruzsálembe vezető úton az Úr Jézus megítéli a fügefát (Itéletes kép Jeruzsálemre, sorsának  kiábrázolására) "Meglátott egy fügefát az út mellett, odament, de semmit sem talált rajta, csak levelet. Ekkor így szólt hozzá: Ne teremjen rajtad gyümölcs soha többé! És azonnal elszáradt a fügefa." (Máté evangéliuma 21,19)

***

Kedd

Az Úr Jézus a napot a templomban tölti, vitázik és példázatokat mond:
A főpapok kérdése: Micsoda hatalommal cselekszed ezeket?
A két fiú példázata.
A szegletkő példázata.
A királyi menyegző példázata.
A császári adófizetés kérdése.
A feltámadás kérdése (szadduceusok).
A nagy parancsolat.
Dávid fia és az Úr.
Az írástudókat és a farizeusokat vádolja.
Panasz Jeruzsálemre, és város pusztulása.
Az özvegyasszony két fillérje.
A görögök kívánják látni az Úr Jézust.
Beszéd az Olajfák hegyén.
Példázatok a fügefáról, az ajtónállóról, a házigazdáról aki szőlőt plántál, a hű és gonosz szolgáról, a tíz szűzről, a tálentumokról, az utolsó ítéletről.

Valószínűleg az áruló Júdás ezen,vagy a következő napon kereste meg a főpapokat, és tárgyalt velük az Úr Jézus elárulásáról.

"Jönnek majd napok, amikor ezekből, amiket itt láttok, nem marad kő kövön, amit le ne rombolnának." Lukács evangéliuma 21,6

***

Szerda

Az evangéliumok nem említik ezt a napot, de a napok számlálásából (Márk 14,1 és János 12,1) úgy tűnik, hogy volt még egy nap, amelyen valószínűleg tanított a templomban (Lukács 21,37), és ekkor történhetett az összeesküvés teljes kidolgozása is, mert konfliktusról sem olvasunk az Úr Jézus és ellenfelei között.

***

Nagycsütörtök

Az Úr Jézus ezt mondta nekik: "Vágyva vágytam arra, hogy szenvedésem előtt megegyem veletek ezt a páskavacsorát." Lukács evangéliuma 22,15

A páskabárány ünnepére való előkészületek - az utolsó vacsora.
Az Úr Jézus megmossa a tanítványok lábát
Az Úr Jézus étkezés közben felfedi az áruló, Júdás kilétét, aki ezután eltávozik.
A vacsora végén az Úr Jézus új értelmet ad a húsvéti ételnek (kenyér, bor), ezt hívjuk úrvacsorának.
Az Úr Jézus búcsúbeszédei, főpapi imája.
A tanítványokkal zsoltárt énekelve megy ki a Gecsmáné kertbe, ahol fájdalmas imába kezd, ez az Ő gyötrődése, haláltusája.   
"Halálos gyötrődésében még kitartóbban imádkozott, és verejtéke olyan volt, mint a földre hulló nagy vércseppek." Lukács evangéliuma 22,44
Ekkor történik az Úr Jézus elárulása és elfogatása is.
"Júdás maga mellé vette a katonai csapatot, a főpapoktól és a farizeusoktól küldött templomi szolgákat, és odament fáklyákkal, lámpásokkal és fegyverekkel." János 18,3
Az Úr Jézus, mielőtt megkötöznék a kezét, még meggyógyítja Málkust, miután az egyik tanítvány indulatból levágja a fülét. A tanítványok ezután elfutnak.
"Mindennap veletek voltam a templomban, mégsem emeltetek rám kezet. De ez a ti órátok és a sötétség hatalmának ideje." (Lukács evangéliuma 22,53)

***

Nagypéntek

Kora reggeltől:
Az Úr Jézus első kihallgatása a zsidók (Annás) előtt.
Péter tagadása.
Második kihallgatása a zsidók (Kajafás) előtt.
Harmadik kihallgatása a zsidók (a Nagytanács) előtt.
Az Úr Jézus világossá teszi, hogy Ő a Messiás.

Az áruló Júdás öngyilkossága.

Első kihallgatása a rómaiak (Pilátus) előtt.
Második kihallgatása a rómaiak (Heródes) előtt.
Harmadik kihallgatása a rómaiak (újra Pilátus) előtt.
Ecce Homo. Pilátus megmentési  kísérlete, majd mégis kiszolgáltatja.
Pilátus kézmosása és kijelentése: Ártatlan vagyok ez igaz embernek vérétől.(Máté 27,24)
Az egész nép így szól: Az ő vére mi rajtunk és a mi magzatainkon. (Máté 27,25)
A nép követelésére az Úr Jézus helyett Barabbást bocsátják szabadon, aki rabló és gyilkos volt.
A töviskorona.
Az elárultatást, elfogatást, elhagyatást, hamis tárgyalást, megtagadtatást, elítéltetést, korbácsolást és kigúnyolást követően az Úr Jézusnak magának kell vinnie a keresztjét Via Dolorosa)   a "Koponyák hegyére=Golgota", ahol két másik fogollyal megfeszítik.

A keresztre fölírva: INRI = A Názáreti Jézus a zsidók királya.
Az Úr Jézus hét szava a kereszten.
Az Úr Jézus meghal a kereszten, amit természetfeletti természeti jelenségek kísérnek: Három órán át tartó sötétség, földrengés, a templom kárpitja középen fölülről kettéhasad.
A római katona bizonyságtétele: "Ez az ember Isten Fia volt." (Márk 15,39)

"És az egész sokaság, amely erre a látványra összeverődött, amikor látta a történteket, mellét verve tért haza." Lukács evangéliuma 23,48

Az Úr Jézus holttestét arimáthiai József új sírboltjába helyezik el, (József és Nikodémus) közvetlenül a Szabbat kezdete előtt.
A történelemben páratlan módon az Úr Jézus sírja mellé őröket állítanak.

***

Nagyszombat

Az Úr Jézus teste a Szabbat ideje alatt a sírban van.

"Azután visszatértek (asszonyok), illatszereket és drága keneteket készítettek. Szombaton azonban pihentek a parancsolat szerint." (Lukács evangéliuma 23,56)

***

Húsvétvasárnap, a hét első napja

Az Úr Jézus feltámadásának hírét korán reggel egy angyal közli az asszonyokkal az üres sírnál.
"Miért keresitek a holtak között az élőt? Nincs itt, hanem feltámadott." Lukács 24,5-6
Az angyal "Tekintete olyan volt, mint a villámlás, és ruhája fehér, mint a hó. Az őrök a tőle való félelem miatt megrettentek, és szinte holtra váltak." Máté 28 3-4
Az őrök pánikszerű menekülése, majd a főpapok megvesztegetik őket.
Ezek után a feltámadott Úr Jézus többeknek megjelenik: a magdalai Máriának, Péternek, két tanítványának az emmausi úton, és a nap folyamán -Tamás kivételével- minden tanítványának, később külön Tamásnak is, majd több mint ötszáz embernek.  A feltámadott Úr Jézus Krisztus az egész világra szóló missziós parancsot adott tanítványainak az evangélium hírdetésére.

„Hirdetni kell az Ő nevében a megtérést és a bűnbocsánatot minden nép között."( Lukács 24,47)

***

Az Úr Jézus Krisztus mondja: „Én vagyok a feltámadás és az élet, aki hisz énbennem, ha meghal is él, és aki él, és hisz énbennem, az nem hal meg soha. Hiszed-e ezt?" (János 11,25-26)

***

„Krisztus Jézus az, aki meghalt, sőt feltámadt, aki Isten jobbján van, és esedezik is értünk." (Róma 8,34)

***


VIRÁGVASÁRNAP

„Örvendj nagyon Sion leánya, ujjongj, Jeruzsálem leánya! Királyod érkezik hozzád, aki igaz és diadalmas, alázatos, és szamáron ül, szamárcsikó hátán..." (Zakariás 9,9)

Részletek:
Bevonulás Jeruzsálembe. Hozsánna. Dominus Flevit. A templom megtisztítása. Az elszáradt fügefa. A gyermekek éneke.

***

A virágvasárnapi események kapcsán derül ki igazán, hogy ki milyen közel van az Úr Jézus Krisztushoz.
Kinek van valóban közössége vele, ki kötelezte el magát mellette és ki az, aki csak látta, hallotta Őt, de nem hitt benne.
Sokan tolongtak az Úr Jézus körül azon a napon, de milyen kevesen maradtak ott mellette mindvégig.
Jeruzsálembe minden évben hatalmas tömeg érkezett a Pászka ünnep megszentelésére.
A nép között futótűzként terjedt el a hír, hogy az Úr Jézus érkezik az ünnepre. Az emberek saját szemükkel láthatták, amint a Messiásról szóló PRÓFÉCIÁK szóról szóra beteljesedtek:

A Messiás Király szamárháton érkezik:
„Örvendj nagyon Sion leánya, ujjongj, Jeruzsálem leánya! Királyod érkezik hozzád, aki igaz és diadalmas, alázatos, és szamáron ül, szamárcsikó hátán..." (Zakariás 9,9)

A Messiás Királyt hozsannával köszöntik:
„Oh Uram, segíts most; oh Uram, adj most jó előmenetelt! Áldott, aki jön az Úrnak nevében; áldunk titeket, akik az Úr házából valók vagytok!" (Zsoltár 118,25-26)

Akik felismerték ezeket a JELEKET,
kifejezték hálájukat és hódolatukat. Őszinte tiszteletük jeléül királyként, pálmaágakkal fogadták és a felsőruháikat terítették le elé!

„Az emberek az útra terítették felsőruhájukat." „A tanítványok egész sokasága örvendezve fennhangon dicsérni kezdte Istent mindazokért a csodákért, amelyeket láttak." (Lukács 19, 35-37)

De az ünneplő sokaságban nem mindenki örült, és nem mindenki ünnepelt.
Ott voltak a kételkedők, a kárörvendők is szép számban.
ŐK NEM TUDNAK ÖRÜLNI MA SEM !!!

„A sokaságból néhány farizeus ezt mondta neki: „Mester, utasítsd rendre tanítványaidat!" De Ő így válaszolt: „Mondom nektek, ha ezek elhallgatnak, a kövek fognak kiáltani." (Lukács 19, 39-40)
Az Olajfák-hegyéről a hozsannázó tömegtől körülvéve a keleti KIRÁLY-kapun át érkezett Jeruzsálembe.

(Aki ma Jeruzsálemben jár, szemével megcsodálhatja ugyan azt a gyönyörű „Ékes" kaput, de átmenni rajta nem tud, mert évszázadok óta be van falazva. Aki ismeri a Bibliát, annak ezzel a kapuval kapcsolatban eszébe jut az Ezékiel próféta könyvéből a beteljesedett PRÓFÉCIA.)

„Azután visszavitt engem a szent terület keletre néző külső kapujához, de az zárva volt. Akkor ezt mondta nekem az ÚR: Ez a kapu zárva marad, nem nyithatja ki senki, és nem mehet be rajta senki, mert az ÚR, Izráel ISTENE ment be rajta, ezért marad zárva." (Ezékiel 44, 1-2)

Jeruzsálem falain belül az Úr Jézust már egészen más hangulat fogadta, mivel útja egyenesen a templomba vezetett, hogy megtisztítsa azt.

Ott, az éneklő tömeg hamar elnémult. A Biblia arról tudósít, hogy látván az Úr Jézust, amint kiűzte a templomból az árusokat, az ujjongó tömeg gyorsan eloszlott. Csak az ott lévő gyermekek nem szüntek meg énekelni, dicsérni az áldott Istent!
Ők tovább hozsannáztak, mivel őket NEM LEHETETT elnémítani.

***

Ma virágvasárnap, ebben az áldott Igében az Úr Jézus hozzád érkezett.
Ma a te életedbe akar BEVONULNI!
Minden azon áll, vagy bukik, hogy mit jelent számodra az Úr Jézus Krisztus személye? Kinek tartod Őt?
Felismered-e, hogy Ő a Messiás, az áldott Isten Fia, a Szabadító, a Megváltó, az Egyetlen, akire szükséged van!
Boldog vagy, ha befogadod Őt életed Uraként és Királyaként!
Boldog vagy, ha rábízod magad, mert így ünnep lesz hátralévő életed!
Őbenne megtalálod az életed értelmét, és mint áldott Megváltódat és Üdvözítődet engedelmes szívvel mindhalálig BOLDOGAN szeretheted és követheted!

 

***


 

NAGYCSÜTÖRTÖK

Az Úr Jézus Krisztus így imádkozott: „Atyám, ha lehetséges múljék el tőlem-e pohár, mindazáltal ne úgy legyen ahogy én akarom, hanem amint Te." (Máté 26,39)

Tudjuk, hogy már a virágvasárnapi bevonuláskor, minden szemtanú számára világossá válhatott,
hogy az Úr Jézus Krisztus fájdalmas könnyeiben benne van minden, ami SZENVEDÉS.
Nemcsak a Szent városra, Jeruzsálemre váró és hamarosan bekövetkezendő borzalom,
hanem az ünneplő tömeg Istent dicsőítésének elnémulása, majd „feszítsd meg!" kiáltása.
Az Úr Jézus Krisztus pontosan tudta a rá váró borzalmakat is.


Ő mindent előre látott!
Látta az utolsó vacsorát, azt a néhány nyugodt, meghitt percet,
amit még együtt tölthet azokkal, akiket mindvégig szeretett.
Látta a Júdás villanó, hideg tekintetét, majd üres helyét.
Látta a borzalmak éjszakáját, ott fenn az Olajfák-hegyén.
Látta a teljes elhagyatottságot, amikor fényévnyi távolságra kerülnek tőle majd az erőtlen emberek.
Előre látta a vért, a fájdalmak fájdalmát, és azt a poharat.
Ó, azt a poharat, mely tele volt a mi bűneinkkel, a világ összes bűnével-szennyével.
Előre látta Júdás árulását, Péter tagadását, a főpapok ítéletét, a gúnyt, az ütéseket, és a keresztet.

Az Úr Jézus a Gecsemáné- kertben az áruló Júdásnak és az elfogóinak ezt mondta:
„De ez a ti órátok és a sötétség hatalmának ideje." (Lukács 22,53)
Ő tudta, hogy mit tesznek vele a sötétség fejedelmét szolgáló sötét emberek.
Ennek ellenére vállalta a szenvedések szenvedését is értünk, miattunk és helyettünk.
Ő engedelmes volt mindhalálig és alázatosan fejet hajtott az Atya akarata előtt.
Mi is volt az Atya akarata?
Az, hogy a TÖKÉLETES ÁLDOZATNAK meg kell történnie!
A Golgotán a keresztnek állnia kell, hogy ha arra valaki hittel feltekint, az meggyógyulhasson!
„...a mi betegségeinket Ő viselte, a mi fájdalmainkat Ő hordozta.
Mi meg azt gondoltuk, hogy Isten csapása sújtotta és kínozta.
Pedig a mi vétkeink miatt kapott sebeket, bűneink miatt törték össze.
Ő bűnhődött, hogy nekünk békességünk legyen, az Ő sebei árán gyógyultunk meg." (Ézsaiás 53,4-5)

(Református Énekeskönyv 341. dicséret)
3. Mind, ami kín, ütés ért, Magam hoztam Reád; :/: Uram, e szenvedésért Lelkemben ég a vád. Feddő szót érdemelve itt állok én, szegény, S kérlek, lelked kegyelme Sugározzék felém.


***

 


NAGYPÉNTEK

Az Úr Jézus Krisztus „Azután maga mellé vette a tizenkettőt, és így szólt hozzájuk: Íme, felmegyünk Jeruzsálembe, és beteljesedik mindaz, amit a próféták az Emberfiáról megírtak. Átadják a pogányoknak, kigúnyolják, meggyalázzák, leköpik, és miután megostorozták, megölik, de a harmadik napon feltámad." (Lukács 18, 31-33)

 

AKI VÉRÉVEL FIZETETT ÉRTÜNK!

Az Úr Jézus valódi küldetését nagyon nehezen értették még a közvetlen tanítványai is!

Elképzelhetetlen volt számukra, hogy szeretett Megváltójuknak szenvednie kell.

Amikor az Úr háromszor is kijelentette nekik szenvedéseit, mindannyiszor értetlenül fogadták.

Először Péter ellenkezett: „Nem eshetik ez meg te veled." Máté 16,22

Másodszor a tanítványok:"...felettébb megszomorodának."Máté 17, 23

Harmadszor: „Ők pedig ezekből semmit sem értének és a beszéd előlük el volt rejtve és nem fogták fel a mondottakat." Lukács 18, 34

Mindez azért volt lehetséges, mivel nem figyeltek eléggé és nem értették meg teljesen az Úr Jézus szavait.

Sajnos ma is sokan vannak így.

Olyan érthetetlennek tűnik sokak számára az, hogy miért is  KELLETT az Úr Jézusnak szenvedni, amikor az ő ártatlanságáról, bűntelenségéről még az ellenségei is meg voltak győződve.

Az Úr Jézus elkerülhetetlen szenvedése és halála csak a saját bűneink meglátása után válik érthetővé. Ugyanis a KERESZT bizony értünk áll, azért, hogy mi napnál világosabban lássuk meg és borzadjunk el azon, hogy milyen súlyosak is a mi bűneink Isten előtt!

Az Úr Jézus Krisztus, amikor a reá váró szenvedésekről beszél, így fejezi be: „De harmadnapon feltámad !"

Ő kijelenti tanítványainak, hogy szenvedése után fel fog támadni a halálból.

 

Ő számunkra is világosan kijelenti, hogy igenis van feltámadás!

Igenis van folytatás! A halállal nincs vége az életnek!

Soha nem volt és nem is lesz ennél nagyobb örömhír az emberiség számára.

Olyan ez, mint amikor egy sötét cellába beragyog a fénysugár, éppen úgy hasít bele ez a mennyei kijelentés, a feltámadásról szóló örömüzenet ma is a világba!

 

Az Úr Jézus áldott küldetését igazán csak a nagypénteki eseményekben érthetjük meg.

Értünk, bűnös emberekért vállalta a megaláztatást, a szenvedések szenvedését, a borzalmak-borzalmát.

Vállalta, hogy ártatlanul elítéljék, hogy gyalázzák, kigúnyolják, tövissel koronázzák, megostorozzák, leköpjék és megfeszítsék.

ÁRTATLAN ÉLETÉVEL FIZETETT A MI BŰNEINKÉRT.

Ő tudta, hogy bűneink oly nagyok, hogy semmi más módon nem lehetett volna eleget tenni értük, csak az Ő ártatlan szenvedése által!

Értünk szenvedett, hogy ez által eltörölje bűneinket.

 

Az életünk legfontosabb kérdése a bűneink rendezése.

A bűnkérdés rendezése életkérdés, sőt örökéletkérdés.

Minden nyomorúságunk forrása az, hogy nem rendülünk meg eléggé Jézus Krisztus keresztje láttán és hideg szívvel megyünk el mellette.

Ő csak a megrendült szívűekhez tud aláhajolni, rajtuk könyörülni és velük közösséget vállalni.

 

Az Úr Jézus Krisztus keresztje ma is a leghatalmasabb JEL a földön!

Kitörölhetetlenül ott áll az emberiség sorsának centrumában.

Egyszer mindenkinek szembesülnie kell a ténnyel, miért is állt a kereszt!

Egyesek számára botrány, mások számára semmitmondó jel, de aki veszi a bátorságot és megvizsgálja, azt meglepetés fogja érni, mert rájön, hogy az a legnagyobb szeretet jele.

Jézus Krisztus az egyetlen, Aki jogosan igényt tarthat életünkre, mivel VÉRÉVEL FIZETETT ÉRTÜNK!

Tekintsünk fel tehát hittel a szenvedések szenvedésének helyére, a Golgotára.

Adjuk át neki életünket, vállalván a keresztet, iránta való hálából örökre.

Az Úr Jézus útján járva szenvedésben nekünk is lesz részünk, hisz minket is a farkasok közé küld, életet menteni!

Vállalnunk kell, ha Őérte ártatlanul bántanak, kigúnyolnak, megvetnek, lenéznek, megaláznak, meggyaláznak!

Az Úr Jézus Krisztus keresztje értünk áll!

Ő teljesen ártatlan volt, még az ellenségei sem tudtak semmi bűnt felhozni ellene!

Ha megnyílik a szemünk, megláthatjuk saját bűneinket és a helyettünk, miattunk szenvedő Isten Fiát. Akkor megérthetjük, hogy az Úr Jézus Krisztus keresztje az egyetlen gyógyszer a bűneink bocsánatára:  „Az Ő sebeivel gyógyultatok meg." 1 Péter 2,24

Fogadjuk el hát az Úr Jézus áldozatát, és a gyógyulást azonnal tapasztalni fogjuk.

Ha mi valóban keresztyénnek valljuk magunkat, akkor élő reménységünk van a feltámadott Jézus Krisztusban!

Ő a bűntelen, értünk bűnös emberekért áldozta fel önmagát!

Köszönjük ezt meg Neki minden napon!

„...a mi betegségeinket viselte, a mi fájdalmainkat hordozta. Mi meg azt gondoltuk, hogy Isten csapása sújtotta és kínozta.  Pedig a mi vétkeink miatt kapott sebeket, bűneink miatt törték össze.  Ő bűnhődött, hogy nekünk békességünk legyen, az Ő sebei árán gyógyultunk meg." (Ézsaiás 53,4-5)

.........

 

„Tömeg-zúgás indult a hegy tövében.
Valakit hoztak. Annyi bánatot ... nem látott még ember szemében.
Rikácsoló, kaján szó hullt: „A mester!"
Vetélkedő gúny vágott rá: „Király!"
És a kereszt megtelt egy szőke testtel.
Karján végigfutott a vér, az omló, s a szegre-sújtó kalapács nyomán
végigfutott a borzongás a fán."
(Áprily Lajos)

***

Lectio: Lukács: 23,1-25
"És fölkelvén az egész sokaságuk és vivék őt Pilátushoz és kezdék őt vádolni...."

Ebben az igeszakaszban úgy látjuk az Úr Jézust, mint az Isten Bárányát a farkasok elé dobva, míg körülötte vérben forgó szemekkel az acsarkodó, vádaskodó hitvány tömeg, élükön a papokkal.
Milyen elgondolkodtató az, hogy ezek a papok előzőleg még a templomi szertartáson voltak
imádkozva és áldást mondva a népre,
- most pedig ölni készülnek.
Miféle lelkület vezérli őket?
Döbbenetes!

Ismerjük az Úr Jézus ellen felhozott vádakat is.
• " félrevezeti a népet,
• ellenzi, hogy adót fizessünk a császárnak,
• azt állítja magáról, hogy ő a felkent király." (Lukács 23,2)


Pilátus azonnal tudta, hogy itt másról van szó. Ismerte ő már a zsidó nép vezetőit annyira, hogy átlásson a szitán, a nyilvánvalóan rosszindulatú, irigységből meghozott hazug vádakon. Pilátus megállapításai végig Jézus ártatlanságát bizonyítják: "Nem találok semmi bűnt ebben az emberben.", mégis amikor a pozícióját, saját karrierjét látja veszélyben, (János 19,12) elbizonytalanodik, enged a tömeg nyomásának, és szabadon bocsátja a lázadásért, gyilkosságért elítélt Barabbást, és kiszolgáltatja nekik az ártatlan Jézust.

Mindaz, ami az Úr Jézussal Pilátus udvarában történt, a maga megrendítő valóságában mutatja a mi Urunk áldott küldetését, amit értünk, bűnösökért vállalt: a megaláztatást, a szenvedések szenvedését, a borzalmak-borzalmát. Vállalta, hogy ártatlanul elítéljék, hogy a nép és a nép vezetői gyalázzák, hogy a katonák kigúnyolják, hogy tövissel koronázzák, hogy megostorozzák, hogy leköpjék és megfeszítsék.
Mindezt teljesen ártatlanul vállalta értünk!
De miért vállalta a szenvedést?
Miért hozta meg a legdrágább áldozatot, hogy életével fizetett értünk?
Csak azért, mert szeret minket! Igen, minket is, ma élő embereket is, ő szeret a legjobban!
Igen, Ő jól tudta, hogy a mi bűneink oly nagyok, hogy semmi más módon nem lehetett volna eleget tenni értük, csak az Ő ártatlan szenvedése által! Mert csordultig telt a keserű pohár a világ bűneivel. Azt a keserű poharat bizony mi töltöttük tele, az Isten ellen lázadó szívünkkel, mérhetetlen és undok bűneinkkel.

• Ha valaki, akkor Barabbás jól tudta, mit jelent várni a biztos halált, a jogos büntetést, mert neki lázadó szíve volt és gyilkos keze. Váratlanul mégis nyílt a börtön ajtaja és szabaddá vált az út. Ő tudta, mit jelent bűnösként kegyelmet kapni, hogy valaki meghal helyette.
Vajon mi tudjuk-e? Ismerjük -e az Úr Jézus értünk vállalt áldozatát, árát szabadságunknak? Ha igen, köszönjük meg és becsüljük meg nagyon! Mert a kegyelem és a szabadságunk záloga egyedül az Úr Jézus átszögezett kezében van!

Consummatum est = ELVÉGEZTETETT! 
Az Úr Jézus Krisztus utolsó szava a keresztfán.

Jézus Krisztus az egyetlen, Aki jogosan igényt tarthat életünkre, mivel vérével fizetett értünk!
Adjuk át neki életünket bátran, hálából örökre. Ha megtesszük ezt, minket is a legszebb, de legnehezebb munkába, küldetésbe állít a lelkek mentésének területén.

Az Úr Jézus útján szenvedésben nekünk is lesz részünk, hisz minket is a farkasok közé küld, életet menteni! Nekünk is vállalnunk kell, ha ártatlanul bántanak, kigúnyolnak, megvetnek, lenéznek, megaláznak, meggyaláznak!
Adja meg az Úr, hogy mindenkor tudjunk hittel feltekinteni a szenvedések szenvedésének helyére: a Golgotára, mert csak akkor mondhatjuk el az apostol szavaival: (Filippi 4,13)
"Mindenre van erőm a Krisztusban, aki engem megerősít."

...

 

Az Úr Jézus a FÁJDALMAK FÁJDALMÁT szenvedte értünk!


„Megvetett volt, és emberektől elhagyatott, fájdalmak férfia, betegség ismerője."

(Ézsaiás 53,3)

...

A  FÁJDALMAK  FÉRFIA  A  GOLGOTÁN

 

És a kihalt VIA DOLOROSÁN végig véres jel maradt.

Így maradt az emberiség számára kitörölhetetlenül - mindörökre.

Az ordító zajban, szögre sújtó kalapács tompa hangjai.

A meggyalázott Emberfia arcát, ütések, köpések és vér torzítja el.

"Sokan csak iszonyodtak tőle, annyira torz, nem emberi volt külseje, emberhez nem méltó volt alakja." (Ézsaiás 52,14)

Ott vonaglik a rettentő kereszten, míg lenn a haldoklót gyalázva gúny, kacaj és káromkodás. A kőkemény szívekben még visszahangzik a nemrég elhangzott fogadkozás: "Az ő vére mi rajtunk és a mi magzatainkon." (Máté 27,25)

„Megvetett volt, és emberektől elhagyatott, fájdalmak férfia, betegség ismerője." (Ézsaiás 53,3)

A töviskoronás Fájdalmak Férfia szent vére patakzik alá.

És akkor hírtelen besötétedett.

"Tizenkét órától kezdve három óráig sötétség lett az egész földön." (Márk 15,33)

"ELI, ELI! LAMA SABAKTÁNI"

Zihálva, végső erővel szakad fel szívéből:

"Atyám, a Te kezedbe teszem le az én lelkemet."

CONSUMMATUM EST  „Elvégeztetett."

És akkor nagy- sötét- csend lett.

Pattanásig feszült, ijedt néma csend!

Csend a Golgotán, csend a Via Dolorosán, csend a szent Templomban, csend Pilátus kihalt udvarában, csend Kajafás palotájában. Borzalmas csend lett Jeruzsálemben és az egész földön.

Hirtelen megdermedt a világ!
Megölték az Isten Fiát!

És akkor az ajkakra fagyott a gyalázkodás és káromkodás.

És a magasba emelt ökölbeszorított kezek mind megdermedtek.

És minden egyre félelmetesebb lett.

És akkor megmozdult, megrendült a föld, a szívek és minden, ami él.

És akkor omlani kezdtek a meghasadt sziklák és kifordultak a sírok.

És íme a szent Templom kárpitja a jelenlévők szeme láttára a tetejétől az aljáig középen elkezdett szétnyilni és hirtelen mindörökre kettéhasadt.

És akkor ott a kereszt alatt, egy idegen római százados imája törte meg a csendet.  Áldani és dicsérni kezdte Istent, a mindenség Urát. Egy idegen, akinek megnyílt a szeme és feltört szívéből a felismerés: "Bizony, ez az ember Isten Fia volt." (Márk evangéliuma 15,39)

Trencsényi László
református lelkipásztor

***

„Mert a keresztről szóló beszéd bolondság ugyan azoknak, akik elvesznek, de nekünk, akik üdvözülünk, Istennek ereje." (1Korinthus 1,18)

**

HÚSVÉT

Istenünk áldott Igéje, az Úr Jézus Krisztus feltámadásának örömüzenete így szól hozzánk a Lukács írása szerinti szent evangélium 24. fejezetéből a 36 verse alapján:

„Jézus megállt közöttük, és így köszöntötte őket: Békesség nektek! "

***

Az Úr Jézus Krisztus feltámadása megdönthetetlen TÉNY, IGAZSÁG és VALÓSÁG.

Különösen a húsvéti időszakban tapasztaljuk, hogy nagy lelki sötétségben, tudatlanul és reményt vesztve él a világ. Mintha nem akarná tudni a Húsvét világmegmentő jelentőségét. Azt látjuk, hogy úgy viselkedik a világ, mintha meg sem történt volna az Úr Jézus Krisztus halálból való feltámadása.

Egy Hollandiában élő magyar honfitársunk nyilatkozta, hogy ott már nem is nevezik húsvétnak az ünnepet, - a más vallású bevándorlók lelki érzékenységének „tiszteletben tartása" miatt, hanem inkább csak „tavaszi ünnepnek" hívják.

Azt kell tapasztalnunk, hogy még a Húsvét szent ünnepe sem tereli igazán a figyelmet az Úr Jézus Krisztus személyére. Legfeljebb csak a mellékesre, a hagyományokra, a babonás hiedelmekre, (nép)szokásokra figyelnek, és azokat gyakorolják.

Pedig ezek eddig még nem segítettek senkin. Isten Igéje pedig minden ilyen elterelő, elhomályosító, félrevezető dolgot a leghatározottabban megtilt és megítél.

Életünk során bőségesen hallottunk már a húsvét ünnepének tudatosan megtévesztő átnevezéseiről: tavasz ünnep, nyuszi ünnep, (hímes)tojás ünnep, locsolkodás ünnep, szabadidő-programos (wellness) hosszúhétvége. Újabban már azt is halljuk, hogy a húsvét nem más, mint az élet ünnepe. És a korszellem ördögi találékonysággal ezután is sok mindent ki fog még találni, csak azért, hogy a lényegről mindenképpen elterelje a figyelmet, csak a Golgotáról ne tudjanak az emberek és így az Úr Jézus keresztáldozatának világmegváltó jelentősége háttérbe szoruljon.

A korszellem így szentségtelenítette meg a Húsvét jelentőségét, az Úr Jézus Krisztus FELTÁMADÁSÁNAK szent ünnepét.

Egyáltalán nem mindegy, hogy mi hogyan viszonyulunk mindehhez, mit vagy kit képviselünk, milyen példát mutatunk, melyik táborba tartozunk: a hívők, vagy a kételkedők, a hitetlenek táborába.



NINCS SÖTÉTEBB A LELKI SÖTÉTSÉGNÉL!

Bármit mond is a világ,
bárhogyan is csűrik-csavarják, próbálják homályosítani a Húsvét lényegét
az emberek hozzáállásától, véleményétől teljesen függetlenül,
a mi Urunknak, Jézus Krisztusnak feltámadása megdönthetetlen TÉNY, IGAZSÁG, VALÓSÁG és örökre az is marad.

Az Úr Jézus Krisztus világosan tudatja velünk az örök igazságot: „Élek én, és ti is élni fogtok." (János 14,19)
Ez a mi reménységünk!
Az Úr Jézus Krisztus feltámadása a legnagyobb csoda a világ számára!
Hála a mi Urunknak és drága Megváltónknak, hogy még tart a kegyelem,
hogy még van lehetőség átélni a feltámadás valóságának örömét
és ebben a reménységben mindvégig és minden körülmények között hűségesen megmaradni.
Az élő Isten ma is így hívja az embereket magához:

„Figyeljetek rám, jöjjetek hozzám!
Hallgassatok rám, és ÉLNI FOGTOK!
Örök szövetséget kötök veletek." (Ézsaiás 55,3)


Mindez az Úr Jézus Krisztus által valóság lett.
Ő nemcsak beszélt a feltámadásról,
Ő nemcsak halottakat támasztott fel mennyei hatalmával, de ennél sokkal többet tett,
Ő kereszthalála után harmadnapra feltámadt a halálból,
Ő személyesen minden kétséget kizáróan megmutatta tanítványainak, hogy Ő ÉL.
Erről a tényről a Szent Biblia úgy tudósít, hogy a feltámadott Jézus Krisztust egyszerre több mint ötszáz ember látta saját szemével! „Megjelent több mint ötszáz atyafinak egyszerre, akik közül a legtöbben mind a mai napig élnek." (1Korinthus 15,6)

A feltámadás örömhíre, azóta bejárta az egész világot:
hogy Jézus Krisztus él és Szentlelke által ma is velünk van,
mert valóban Ő A FELTÁMADÁS ÉS AZ ÉLET!

Az Úr Jézus feltámadása páratlan: a világtörténelem legnagyobb csodája!
Ezért a hitért, ezért az igazságért a hitvalló mártírok ezrei életükkel fizettek.
Igazságát minden kétséget kizáróan mi is tapasztaljuk, és rendíthetetlen hittel vállaljuk!
A Jézus Krisztus feltámadásába vetett hit tehát a hívő keresztyén élet ALAPJA.
Tulajdonképpen ezen áll vagy bukik a hitünk komolysága, de az örök életünk is!
Az Úr Jézus Krisztus ma sem áll le vitatkozni senkivel: se a tagadókkal, se a kételkedőkkel, se a bizonytalankodókkal se a csúfolódókkal, hanem csöndesen ezt mondja: „Ha hiszel, meglátod az Isten dicsőségét." (János 11,40)

Az Úr Jézusnál jobban senki sem szeret minket, hisz megtöretett testét és vérét, az életét adta értünk a kereszten.
Bűneinket magára vállalta, hogy mi szabadok legyünk!
Jézus Krisztus az egyetlen, Aki jogosan igényt tarthat életünkre, mivel szent vérével FIZETETT értünk!
Mindezek után mi sem tehetünk kevesebbet, mint amit Kálvin János tett:
COR MEUM VELUT MACTATUM DEO IN SACRIFICIUM OFFERO.
(Szívemet mintegy megöldökölve égő áldozatul Istennek ajánlom.)

Nekünk, akik hiszünk nincs okunk a kételkedésre, mert Ő eloszlatja félelmeinket!
Jézus Krisztus feltámadása olyan örök hitelesített PECSÉT, amely igazolja Istenségét.
Ha valaki hisz Őbenne, az nem hal meg soha!
Ezért a keresztyén ember halála nem halál, hanem átmenetel az örök életbe!
Ő ezért jött a földre, hogy már itt a földön megtapasztalhassuk Isten dicsőségét és az örökkévalóságban is, ahova haza vár minket. „Krisztus Jézus az, aki meghalt, sőt feltámadt, aki Isten jobbján van és esedezik is értünk." (Róma 8,34)

Akik már megértették, hogy mit tett értük a Megváltó, és Isten kegyelméből élő hitre jutottak, azok többé már nem a maguk akarata szerint élnek, hanem az odafenn valókkal, a mennyeiekkel törődnek, vagyis mindenben Istenre figyelve, Neki szentelt életben élnek az Ő nagy neve dicsőségére.

„Ha tehát feltámadtatok Krisztussal, azokat keressétek, amik odafent vannak, ahol Krisztus van!" (Kolossé 3,1)
Az Úr Jézus mindent megtett azért, hogy nekünk életünk legyen, tőlünk hívőktől viszont joggal várja el, hogy hirdesse Őt az életünk és ezáltal lelkeket vezessünk Jézus Krisztushoz.
„Hirdetni kell az Ő nevében a megtérést és a bűnbocsánatot minden nép között."( Lukács 24,47)
Nincs boldogabb ember, mint aki megértette és elfogadta az Úr Jézus Krisztus drága áldozatát és tudja, hogy az Ő halálból való feltámadása megdönthetetlen TÉNY, IGAZSÁG és VALÓSÁG!
Nincs boldogabb, mint aki a jelen lévő feltámadott Jézus Krisztusban hisz, Őt szereti és szeretve követi.
Az Úr Jézus Krisztus jelenléte határozza meg továbbra is az egész életünket, hogy a mi húsvéti örömünk soha ne múljon el. Kívánom, hogy ilyen boldogan éljük életünket, így erősítsen, bátorítson és vigasztaljon minket minden körülmények között a mi Megváltónk élő Igéje:
„Élek én, és ti is élni fogtok." (János 14,19)

....

Az Úr Jézus mondja: „Én vagyok a feltámadás és az élet, aki hisz énbennem, ha meghal is él, és aki él, és hisz énbennem, az nem hal meg soha. Hiszed-e ezt?" (János 11,25-26)
***
AZ ÚR JÉZUS KRISZTUS FELTÁMADÁSA
A VILÁGTÖRTÉNELEM LEGNAGYOBB
ÉS PÁRATLAN CSODÁJA

„Harmadnapon feltámadt az Írások szerint." (1Korinthus 15,3-4)
„Krisztus meghalt a mi bűneinkért az Írások szerint, eltemették,
és feltámadt a harmadik napon az Írások szerint, és megjelent..." (1Korinthus 15,3-4)

Az Úr Jézus Krisztus feltámadásába vetett hit, életünk FUNDAMENTUMA és CENTRUMA.
Az Úr Jézusnál jobban senki sem szeret minket, hisz megtöretett testét, életét adta értünk a kereszten, bűneinket magára vállalta, hogy mi szabadok legyünk! Az Úr Jézus Krisztus feltámadása a világtörténelem legnagyobb és páratlan csodája! Nekünk, akik hiszünk benne, nincs okunk a kételkedésre, mert Ő eloszlatja félelmeinket!
Ő nemcsak beszélt a feltámadásról, hanem halottakat támasztott fel, sőt Ő a rettenetes kereszthalál után harmadnapon feltámadott és személyesen találkoztak vele tanítványai.
„Azután megjelent több mint ötszáz estvérnek egyszerre..." (1Korinthus 15,6)
A feltámadás örömhíre bejárta az egész világot. Jézus Krisztus él és Szentlelke által ma is velünk van, mert valóban Ő a FELTÁMADÁS ÉS AZ ÉLET!
Az Úr Jézus feltámadásába vetett hitért a hitvalló mártírok ezrei életükkel fizettek. Igazságát minden kétséget kizáróan mi is tapasztaljuk, és rendíthetetlen hittel vállaljuk!
Az Úr Jézus Krisztus feltámadásába vetett hit, hitéletünk fundamentuma és centruma.
Tulajdonképpen ezen áll vagy bukik a hitünk komolysága, de az örök életünk is! Az Úr Jézus ma sem áll le vitatkozni senkivel: se a tagadókkal, se a kételkedőkkel, se a bizonytalankodókkal, hanem ezt mondja:
„Ha hiszel, meglátod az Isten dicsőségét." (János 11,40)

Az Úr Jézus Krisztus feltámadása olyan pecsét, amely igazolja Istenségét.
Ha valaki hisz Őbenne, az nem hal meg soha!
A keresztyén ember halála, átmenetel az örök életbe!
Ő ezért jött a földre, hogy megtapasztalhassuk Isten dicsőségét már itt a földön és majd az örökkévalóságban.
„Krisztus Jézus az, aki meghalt, sőt feltámadt, aki Isten jobbján van, és esedezik is értünk." (Róma 8,34)

***
HELYETTÜNK, MIATTUNK ÉS ÉRTÜNK!

A Krisztusban igazán hívő embernek csak örömre van oka, mivel Krisztus által:
Kiválasztva van, újjáteremtve van, megváltva, megmentve van.
Szeretve van, kegyelemben van, biztonságban van.
Ápolva, gondozva, védve, pásztorolva van.
Vígasztalva, gyámolítva, erősítve van.
Áldás alatt van, mert élő reménysége van.
Tudja, hogy üdvössége, örök élete van, MIVEL KRISZTUSA VAN.

Az Úr Jézus Krisztus tökéletes ÁLDOZATÁT a hívők, a legnagyobbra értékelik, mert tudják, hogy Ő az ártatlan, HELYETTÜK, MIATTUK és ÉRTÜK áldozta életét a kereszten, és így váltotta meg őket szent vére által. „Őbenne van -az Ő vére által- a mi megváltásunk, bűneink bocsánata." Efezus 1,7

Csak a Megváltóval, az Úr Jézus Krisztussal rendeződhet az életünk, amennyiben Őt igazán megismerjük, megbecsüljük, hívő szívvel befogadjuk, és a legnagyobbra értékeljük az Ő értünk meghozott drága golgotai áldozatát. Csak az igazán boldog és szabad ember, aki engedelmes szívvel alárendeli magát MEGVÁLTÓJA szent akaratának, vezetésének és irányításának.

Az Úr Jézus Krisztus értünk áldozta életét a Golgotán. Szent vérén váltott meg, mert annyira szeretett. Ezután naponta adjunk hálát Neki, hogy Őbenne megtaláltuk az életünk értelmét és Őt, mint áldott Megváltónkat és Szabadítónkat ismerhetjük, mint élő Urunkat és Királyunkat tisztelhetjük és boldogan, engedelmes szívvel mindhalálig szerethetjük és követhetjük!

Trencsényi László
református lelkipásztor

***

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 1039, összesen: 664705

  • 2024. április 30., kedd

    Hogyan teszi Isten alkalmassá az elhívottakat? Interjú Koncz Tiborral, a BKK menetirányító diszpécserével.
  • 2024. április 29., hétfő

    Új könyvük megjelenésének alkalmából a közeledés és távolodás egyensúlyáról, az anyaság kulcsairól és a kapcsolódás alapú elengedés örömteli mivoltáró...
  • 2024. április 29., hétfő

    Hajdúvidékről indult, a Bács-Kiskunsági Református Egyházmegyében testvéri közösség fogadta, Lajosmizsén pedig hazaérkezett. Beiktatták Varga-Kovács M...
  • 2024. április 27., szombat

    Ígéretes akadémiai karriert cserélt a kákicsi lelkészi szolgálatra, majd élete nagy részét az Ormánság néprajzi kincseinek megőrzésére és társadalmi p...
  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...