Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Téveszmék a karácsony ünnepe körül

Téveszmék KARÁCSONY ünnepe körül

„Eljött világosságod, rád ragyogott az ÚR dicsősége.

Bár még sötétség borítja a földet, sűrű homály (éjszaka) a nemzeteket,

de fölötted ott ragyog az ÚR, dicsősége meglátszik rajtad." (Ézsaiás 60,1-2)

 

KRISZTUS NÉLKÜL SÖTÉTSÉG BORÍTJA A FÖLDET ÉS ÉJSZAKA A SZÍVEKET!

Úgy tűnik, hogy semmi, még a karácsony szent ünnepe sem tereli a figyelmet az Úr Jézus Krisztus személyének páratlanságára, fontosságára, megváltó művére.
Karácsony közeledtével látszik meg igazán, hogy milyen nagy lelki sötétségben, tudatlanságban és reményt vesztve él a hitetlen világ.

Legfeljebb csak a karácsonyi ünnepkört övező félelmetes babonás szokásokra figyelnek, a hagyományokra, misztikára, hiedelmekre, népszokásokra, (regölés, varázslás, férjjóslás, boszorkánykeresés, lucázás, palázolás, kotyolás, hejgetés, hégetés, urálás…stb.) és ezeket az igen veszélyes dolgokat gyakorolják.

Isten Igéje minden ilyen elterelő, elhomályosító, félrevezető dolgot a leghatározottabban megtilt és megítél. Akik ilyeneket gyakorolnak és figyelmen kívül hagyják a Szent Biblia tanítását, megsértik Isten szentségét és törvényét és magukra vonják Isten haragját!

"...sötétség borítja a földet, sűrű homály (éjszaka) a nemzeteket."

KRISZTUS NÉLKÜL VALÓBAN SÖTÉTSÉG BORÍTJA A FÖLDET ÉS ÉJSZAKA A SZÍVEKET.

Úgy tűnik, mintha a világ nem is akarna tudomást venni a valódi karácsony világrengető jelentőségéről, mintha meg sem történt volna az Úr Jézus Krisztus testetöltése, eljövetele.

A keresztyénség 2000 éves történelme során bőségesen hallottunk a karácsony ünnepének tudatosan megtévesztő átnevezéseiről. Ezek nemcsak tévedések, hanem az emberek sötétségben tartásához tartozó sötét, veszélyes, szándékos megtévesztések, súlyos torzítások.

Talán leginkább jellemző korunkra egy Hollandiában élő magyar honfitársunk beszámolója, mely szerint ott már nem is nevezik karácsonynak az ünnepet, - a más vallású bevándorlók lelki érzékenységének „tiszteletben tartása" miatt,- hanem egyszerűen csak „TÉLI ÜNNEPNEK" hívják.

 

Tanultuk, hogy a pogány rómaiak vallási világában december 25, a téli napforduló, a sötétséget legyőző Mitrász napisten (Sol Invictus= legyőzhetetlen Nap) tiszteletére rendelt hivatalos ünnep volt. A korai keresztyének igyekeztek a pogány ünnepet keresztyén üzenettel ellensúlyozni, ezért Kru. 325-ben a niceai zsinaton Jézus születésének ünnepét, a karácsony napját december 25-ére rögzítették.

 

Érdemes megvizsgálni, hogy mit is jelent ma a karácsony a népek, nemzetek nyelvében:

a szláv KRACSUNY „átlépni" (napforduló) ünnep

a skandinávok által használatos JÜL, JOULU (napforduló) ünnep

az olasz NATALE, vagy francia NOËL, azaz „születés" ünnep

a német WEIHNACHTEN, azaz „szent éjszakák" ünnepe

az angol CHRISTMAS (Christ's mass), azaz „Krisztus éjféli MISÉJE" ünnepe

 

Tapasztalat szerint a karácsonyt talán a legtöbben a szeretet ünnepeként könyvelték el, de ez a szeretet nem úgy általában a mulandó emberi szeretet, hanem az Isten testet öltött SZERETETÉNEK, az Úr Jézus Krisztusnak az ünnepe!

Aki ma Betlehemben jár, az Úr Jézus születése helyén egy 14 ágú ezüst-csillagot láthat a következő felirattal:

HIC DE VIRGINE MARIA JESUS CHRISTUS NATUS EST (Itt született Jézus Krisztus Szűz Máriától)

Mi keresztyének karácsonykor az Úr Jézus Krisztus testetöltését (latinul=inkarnáció), ünnepeljük, Őt, aki 2000 évvel ezelőtt Betlehemben született Szűz Máriától.

A Szent Biblia így tudósít erről a tényről a Filippi levél 2. fejezetében:

„Megüresítette önmagát

Szolgai formát vett fel

Emberekhez hasonlóvá lett,

Megalázta magát, és engedelmes volt mindhalálig, mégpedig a kereszthalálig."

„Mert megjelent az Isten üdvözítő kegyelme minden embernek." (Titus 2,119

 

Nekünk, keresztyéneknek következetesen hangsúlyoznunk és képviselnünk kell a karácsony eredeti igazságát, valódi jelentését, szentségét, tisztaságát minden körülmények között: IMMÁNUEL=VELÜNK AZ ISTEN!

Ezért újra és újra föl kell hívnunk a figyelmet arra, hogy a karácsony:

Nem a pogány „téli napforduló" ünnepe

Nem a fenyőfa ünnepe

Nem a fény ünnepe

Nem a fényes betlehemi csillag ünnepe

Nem a csillogás, díszkivilágítások, fényfűzérek, fényfestések ünnepe

Nem az ajándékozás ünnepe

Nem a rohanás, a bevásárlás ünnepe

Nem az adventi vásári forgatag betetőződése ünnepe

Nem a család, családi vacsora ünnepe

Nem a családi szeretet és békesség ünnepe

Nem a decemberi hosszú hétvége (Wellnessezés) ünnepe

Nem MIKULÁS ünnep

Nem TÉLAPÓ ünnep

Nem JOULU PUKKI ünnep

Nem SANTA CLAUS, SINTERKLAAS, FATHER CHRISTMAS ünnep

Nem is „Jézuska" ünnep (Az Úr Jézus Krisztust, hítben élő ember soha nem becézgetheti!)

És a korszellem találékonyan ezután is sok mindent ki fog még találni, csak azért, hogy a lényegről mindenképpen elterelje a figyelmet, csak ne tudjanak az emberek az Úr Jézus Krisztus eljövetelének világmegváltó jelentőségéről. Az Úr Jézus Krisztus mondja az ilyekről:

„Mert megkövéredett e nép szíve, fülükkel nehezen hallanak, szemüket behunyták, hogy szemükkel ne lássanak, fülükkel ne halljanak, szívükkel ne értsenek, hogy meg ne térjenek, és meg ne gyógyítsam őket." (Máté 13,15)

 

Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy mi hogyan viszonyulunk mindehhez, mit vagy kit képviselünk, milyen példát mutatunk, melyik táborba tartozunk: a hívők, vagy a kételkedők, a megtévesztettek, a hitetlenek táborába.

Bármit is mondjon a világ, bárhogyan is csűrik-csavarják, próbálják homályosítani a karácsony lényegét, mi az emberek hozzáállásától, véleményétől teljesen függetlenül egyedül Isten, élő és örök Igéjének hiszünk.

 

Az Úr Jézus Krisztus mondja: „Én azért születtem és azért jöttem a világba, hogy bizonyságot tegyek az igazságról: mindenki, aki az igazságból való, hallgat az én szavamra." János 18,37

 

A hitvalló keresztyének számára a karácsony Isten legnagyobb szeretetéről tanúskodik, mely a legnagyobb hatású világrengető csoda: ISTEN ELJÖTT KÖZÉNK.

Tudjuk, hogy az Úr Jézus Krisztus értünk jött a Földre, azért:

Hogy meg(ki)mentsen minket a halálos bűneinkből, a pokoltól a kárhozattól,

Hogy megbékéltessen minket, bűnös embereket a szent Istennel,

Hogy az ördög munkáit lerontsa bennünk,

Hogy valódi szabadságra szabadítson fel minket,

Hogy világosságot gyújtson a mi sötét szívünkben,

Hogy Lelke által megerősítsen, megvígasztaljon, oltalmazzon, vezéreljen,

Hogy életünk legyen, és örök élettel ajándékozzon meg.

 

Ezért az Úr Jézus Krisztus testetöltése, eljövetele a legnagyobb öröm a világ számára!

Boldog ember az, aki Ővele éli életét, és a drága kincsünket az üdvözítő hitünket a legnagyobbra értékeli és ebben a hitben mindvégig és minden körülmények között hűségesen megmarad.

 

Budapest, 2022. december 18.

Trencsényi László

református lelkipásztor

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 73, összesen: 663739

  • 2024. április 30., kedd

    Hogyan teszi Isten alkalmassá az elhívottakat? Interjú Koncz Tiborral, a BKK menetirányító diszpécserével.
  • 2024. április 29., hétfő

    Hajdúvidékről indult, a Bács-Kiskunsági Református Egyházmegyében testvéri közösség fogadta, Lajosmizsén pedig hazaérkezett. Beiktatták Varga-Kovács M...
  • 2024. április 27., szombat

    Ígéretes akadémiai karriert cserélt a kákicsi lelkészi szolgálatra, majd élete nagy részét az Ormánság néprajzi kincseinek megőrzésére és társadalmi p...
  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...