Ablak a Mennyre

Koncertekkel, templomi idegenvezetéssel, gyermekfoglalkozásokkal és számos különleges programmal várják az érdeklődőket a református templomok szerte az országban a Nyitott Templomok Napján, szeptember 17-én, szombaton.

Az Ars Sacra Fesztivál rendezvénysorozatába illeszkedő Nyitott Templomok Napját minden év szeptemberének harmadik szombatján rendezik, ezúttal szeptember 17-én. Az országos felhíváshoz csatlakozó történelmi egyházak gyülekezetei ilyenkor megnyitják templomaikat. Jó alkalom ez a találkozásra, szolgálatuk és felekezeti kultúrájuk bemutatására is – vallják a résztvevő gyülekezetek. Évről évre egyre több református közösség kapcsolódik be a programba, idén is színes kulturális programkínálattal várják az érdeklődőket a fővárosban és vidéken is. A templomok építészeti és művészettörténeti értékeinek bemutatása mellett előadásokat, beszélgetéseket, koncerteket, gyermekprogramokat, filmvetítéseket és kiállításokat is szerveznek. Az alábbiakban ezekből válogattunk.
Hangok és ízek 
Kor-társ(aság) címmel hirdette meg 20 órai kezdettel egész estés programsorozatát a budapesti Szilágyi Dezső téri gyülekezet Duna-parti templomába. 20 órakor Náray Erika színművésznő godspell koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők. 21 órától Zétényi Tamás (cselló) és Kékkovács Mara előadásában J. S. Bach, Kodály Zoltán, valamint Ady Endre művei csendülnek fel. 22 órától Kéringer László (ének) és Rákóczy Anna (fuvola) egyszólamú magyar, bizánci liturgikus énekeket, 12. századi bicíniumokat, valamint kortárs szerzők műveit szólaltatják meg. A szünetben street food ételkóstoló Árvai Kata és Katona Éva „Budapestbáros” Budapestváros műsorával fűszerezve.
Négy szín
Szakrális-spirituális-ökumenikus ösvényen megtett sétára invitál az óbudai református gyülekezet 16 órától. A sétán négy eltérő karakterű szakrális épületet ismerhetnek meg az érdeklődők Óbuda színes egyházi életéből egy katolikus pap, egy evangélikus és egy metodista lelkész vezetésével. A helyi vallási vezetők művészettörténeti és lelkiéleti adalékokkal is szolgálnak majd.

Az igazi kincs
Ugyancsak sétára hív a budapest-fasori református gyülekezet. A magyar szecesszió egyik legnagyobb kincsének számító, elkészültekor európai építészszakmai körökben is mintaadó épület 9 és 17 óra között tekinthető meg. De az építettnél is nagyobb örökségről kívánnak bizonyságot tenni a fasori reformátusok – hirdetik felhívásukban.

Megelevenedő történelem
Szintén gazdag múltú templomot tekinthetnek meg az érdeklődők 17 és 21 óra között a Szabadság téri Hazatérés templomában. Szobrok, orgona, történelmi zászlók, címerek és emléktáblák tanulmányozására lesz lehetősége a látogatóknak, megismerhetik a templom alapításának történetét, megtekinthetik a Ravasz László-emlékszobát, a Szabó Dezső Katakombaszínházat, valamint a történelmi festményeket. Könyvvásárlási lehetőség és orgonahangverseny is szerepel a programban.

Ablak a Mennybe
Ablak a Mennybe címmel várja az érdeklődőket a Külső-Üllői úti református gyülekezet Bihari utcai templomába 10 és 22 óra között. A borbélyüzletből kialakított templom barátságos, családias terében egy kiállítás képei éppúgy élvezhetők és értelmezhetők, mint egy jazz-koncert vagy valamilyen lelki üzenet. Ezekkel várják az érdeklődőket a fővárosi gyülekezetben.

Orgonahangverseny
Ugyancsak a zenéé lesz a főszerep a kelenföldi református templomban. David Bendix Nielsen orgonaművész hangversenye 17 órakor veszi kezdetét a Kelenföldi Barokk Estéknek rendszeresen otthont adó istentiszteleti helyen. A műsorban ezúttal J. K. Kerll, J. J. Froberger és J. S. Bach művei hangzanak el.

Modern építészet
A 21. század építészetének szép alkotását tekinthetik meg, akik ellátogatnak a svábhegyi református templomba. Az épület megtekintésére 13 órától nyílik lehetőség, 15 órától a templom építészeivel hallgathatnak meg beszélgetést az érdeklődők. 17 órától Vadász Attila egyórás orgonakoncertjére marasztalják a betérőket.

Családokat is várnak
Színes programsorozattal várják az érdeklődőket a gárdonyi református gyülekezetben. 16 és 16.30 óra között Karl Melinda lelkipásztor megnyitó beszédét követően a gyülekezet kamarakórusa lép fel. 16 és 19 óra között bibliai bábjátékkal várják a legkisebbeket, ezzel egy időben a gyülekezeti ház udvarán lufihajtogatás, arcfestés, játszóház, kreatív sarok (gipszfigurák festése, origami), valamint bibliai séta közül választhatnak a látogatók. 16.30 és 17.10 között Pápai Szabó György velencei református lelkész tart előadást A II. József által kiadott türelmi rendelet és a református egyház címmel.  17.10 és 17.50 között Kupi László előadásában a Velencei-tó környéki reformátusok történetét ismerteti meg, 18 órától Gáll Isis hárfajátékát hallgathatják meg a gyülekezet vendégei.

A szenvedélybetegekre is gondolnak
A Nyitott Templomok Napján a dunamelléki gyülekezetek mellett részt vesz a Debreceni Református Kollégium Általános Iskolájának Gyerekkórusa, ők 10 és 10.30 között lépnek fel a debreceni evangélikus gyülekezetben. 18.15 és 20.30 között a Hódmezővásárhely ótemplomi református gyülekezet is várja a látogatókat, a közösség programjában Helyőrségi zenekari koncert, valamint zenés áhítat szerepelnek. A Szeged-Petőfitelepi református gyülekezet elsősorban a szenvedélybetegek számára hirdet örömüzenetet. Az egyházközség a Kékkereszt Egyesülettel összefogásban csendes napot tart, melynek részei a templom csöndjében elvonulás, az igény szerinti egyéni lelki beszélgetés és a közösségi együttlét az áhítaton, valamint a templomkertben rendezett ebéden. Az érdeklődők meghallgathatják gyógyult szenvedélybetegek bizonyságtételeit, továbbá részt vehetnek egy filmvetítésen és az azutáni beszélgetésen. A 10 órakor kezdődő közös időtöltés 18 órától tábortűzzel, énekléssel és verseléssel zárul.

Ars Sacra
Az Ars Sacra Fesztivál célja a művészet eszközeivel a reményt közvetíteni, ezzel is segítve Európát, hogy visszataláljon zsidó-keresztyén gyökereihez, felfedezze annak értékeit. A fesztiválhoz évről évre önkéntesen csatlakoznak Magyarország legnagyobb múzeumai, kulturális központjai, számos galéria és művész. Az egy héten át tartó, ingyenes programsorozat képző- és iparművészeti kiállításokat, különböző koncerteket, színházi és irodalmi előadásokat, tárlatvezetéseket és gyermekprogramokat foglal magában. A fesztivál programjáról, valamint a Nyitott Templomok Napjáról a rendezvénysorozat hivatalos honlapján tájékozódhat.