Rátalálni életünk üzenetére

Van, aki „hangokból próbál várat építeni”, más „Isten kegyelmének kisinasa” szeretne lenni. Egy biztos: nem érdemes olyan levéllé válni, amelyet borítékba zártak és sohasem bontottak fel.

Bolyki László zenész és Simon András grafikus magasra tette a lécet, amikor az emberi élet céljáról beszélgettek a XIV. Harkányi Szabadegyetemen. E párbeszéd, amelyet zenével, könyvrészletekkel, élettörténetekkel is színesítettek, meglepően könnyed, lendületes lett. A legfontosabb célnak azt tartják, hogy életünk üzenetére rátaláljunk – bár e központi gondolat nagyon mély és komoly, az előadók mégis humorosan, életigenlőn boncolgatták ezt az üzenetet.

Beszélgetésükből kiderül, hogy családjaink vallják kárát, ha nem leszünk áldássá – azaz, ha nem a saját sorsunkat, hanem kényszeres sorsot élünk. Foglalkozzunk bármivel, akkor leszünk boldogok, ha szeretetet adunk és kapunk, munkánk, hivatásunk pedig ennek lehet eszköze. Ezért nagyon fontos, hogy lássuk: valójában nem sikeresekké, hanem áldottakká kell válnunk. Így fedezhetjük fel egymásban azt, hogy Isten alkotásai vagyunk.

Felvételünk a Harkányi Művelődési Házban készült.

 

 

Somogyi Csaba

Képek és videó: Füle Tamás