A budai „örök-ifi” csoport találkozója a Szilágyi Dezső téri gyülekezetben

Március első vasárnapja Bibliavasárnap, de e mellett a budai gyülekezetben még valami fontos esemény kötődik ehhez a naphoz: Minden évben erre a vasárnapra hívjuk meg a gyülekezetünkben az ötvenes-hatvanas években konfirmáltakból alakult ifjúsági csoport tagjait. Nem véletlen ez, hiszen a csoport valamikori és mostani alkalmainak szerves és elengedhetetlen része, hogy a Bibliát tanulmányozva keresik együtt annak nekünk szóló útmutatását.

Valaha néhai Bugárszky Mátyás budai presbiter gyűjtötte össze a budai ifjúságot, de az akkori államhatalom ezt a tevékenységet nem nézte jó szemmel, és Matyi bácsi fél éves börtönbüntetést kapott az ifjúság körében kifejtett „államellenes szervezkedésnek” minősített tevékenységéért.

A csoport tagjai a mai napig rendszeresen összejárnak, igei alkalmakat tartanak, melyről naplót vezetnek. Az idei találkozás is, a szokott módon úrvacsorás istentiszteleti közösséggel kezdődött, majd a budai „örök-ifi” csoport két tagja - Szarka Miklós: Hatszemközt - Égető kérdések, éltető válaszok (Kálvin Kiadó 2011) és dr Süle Ferenc: Az életerő forrásai a családban (Szent István Társulat 2009.) – dedikálták könyveiket az érdeklődőknek. Ezt követően Romhányi László budai örök-ifi tag képeiből nyílt kiállítás a gyülekezeti teremben. A kiállítást Láng Judit szintén örök-ifitag nyitotta meg és méltatta az alkotót, aki eredeti szándékát nem tudta megvalósítani, nem lett hivatásos művésszé, de az önmaga által kifejlesztett papírgyűrögetés technika és a fényábrázolás mesterévé vált.

A közösen elfogyasztott ebéd után többen megszólaltak, beszámoltak a csoport tagjait érintő fontosabb eseményekről. Böszörményi Dalma bizonyságtételében elmondta, hogy a budai gyülekezetből elindulva, az Úr vezetésének engedve sokféle szolgálatban számtalanszor megtapasztalta az Úr erőt adó kegyelmét és a közösség áldásait. Így volt ez a több évtizeden át a haldoklók mellett végzett Hospice szolgálatban, majd 2007-től a Tiszta Forrás Alapítványnál most is folyó szolgálatokig.

Nekünk, mostani budaiaknak jó volt látni, hogy a valamikori budai ifi tagjai ma is ifjak, és az időnként azért már jelentkező testi gyengeségre fittyet hányva, ma is aktív és hűséges szolgálói az Úrnak! Az alkalom Kövespataki László zárszavával ért véget, aki a Presbiter újság szerkesztőségének is tagja, és már a budai „örök-ifi” csoport nyári találkozásának megszervezésén fáradozik. Ha Isten éltet minket és megengedi, jövőre újra találkozunk a budai gyülekezetben is!

Csenki Zsuzsanna
diakóniai gondnok-presbiter
Budai Református Egyházközség