A hegymászó nem akar meghalni

A hegymászó nem akar meghalni – mondta Erőss Zsolt hegymászó két évvel ezelőtt a Parókia portálnak. A sportember a múlt héten a Himalájára indult csúcstámadásra, társával hétfőn jutott el a Kancsendzönga tetejére, majd ereszkedés közben nyomuk veszett. Életben maradásukra szinte nincs semmi remény.

Erőss Zsolt és Kiss Péter eltűnt, miután sikeresen meghódította a Kancsendzönga 8586 méteres csúcsát május 20-án India és Nepál határán. Nem keresik tovább őket, mert a mentésükre küldött serpák sem a 7600 méteren lévő 4-es táborban, sem a környékén nem bukkantak nyomukra – közölte szerdán délelőtt a Magyarok a világ nyolcezresein szóvivője. Szakértők szerint szinte semmi remény nincs arra, hogy a hegymászók életben maradnak, hiszen a szabadban kellett tölteniük az éjszakát a mínusz 30 fokos hidegben.


Erőss Zsolt az első magyar, aki megmászta a Mount Everestet, több 8000 méter feletti hegycsúcsot tudhat maga mögött, mégis akkor vált igazán híressé, amikor a Magas-Tátrában egy hegyi baleset miatt elvesztette jobb lábát. Két évvel ezelőtt a Csillagpont református ifjúsági fesztiválon nyilatkozott a Parókia portálnak. 
– Számomra az a csúcs, hogy végig kell élnünk az életet szépen, és tudnunk kell megöregedni szépen. A hegymászó nem akar meghalni, és az a jó hegymászó, aki megöregszik.

Erőss Zsolt és Kiss Péter keresését egyelőre felfüggesztették.

_

Videó: Fekete Zsuzsa és Dobó Márti
Fotó: Füle Tamás, illetve Magyarok a világ nyolcezresein