A Károli egyetem vezetője bízik doktori iskolájuk akkreditációjában

A Károli Gáspár Református Egyetem megbízott rektora bízik abban, hogy a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) pozitív döntést hoz az Irodalomtudományi Doktori Iskolájukkal kapcsolatban, és megszünteti a tavaly októberi felfüggesztést.

Balla Péter rektori feladatokkal megbízott rektorhelyettes kedden az MTI-nek nyilatkozva utalt arra, hogy valószínűleg még az ősszel meghozza határozatát a MAB a Károli Gáspár Református Egyetem Irodalomtudományi Doktori Iskolájának megszüntetéséről vagy működésének engedélyezéséről. Az intézmény a MAB-tól kérte a felfüggesztés megszüntetését és működésük engedélyezését.

A megbízott rektor kifejtette, hogy a MAB előtt van az akkreditációs anyaguk, "és jó reménységgel vagyunk afelől, hogy az Irodalomtudományi Doktori Iskolánk akkreditálható", és megszüntetik a felfüggesztést.

Ezzel a doktori iskolával jelenleg az a probléma, hogy nincs elég - hét - törzstagja. A törzstagság feltétele egyebek mellett az, hogy az alkalmazott konzulens tanároknak legyen olyan hallgatójuk, aki doktori fokozatot szerzett. Három védés van folyamatban, a felfüggesztés miatt más egyetemen. Ha a doktoranduszok megszerzik a doktori címet, lesz elegendő, a törzstagság feltételeit teljesítő egyetemi oktatójuk - fogalmazott.

Balla Péter szerint jogosan kérik a MAB-tól, hogy ezt a tényezőt vegyék figyelembe, mert esetükben ezek a doktori védési folyamatok ténylegesen elindultak.

A MAB tavaly év végén visszavonta az Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola akkreditációs engedélyét, és a felülvizsgálati kérelmüket is elutasította a testület. Itt is az volt a gond, hogy a doktori iskolának nem volt hét törzstagja, a MAB pedig a felülvizsgálat során sem ismerte el több tanáruk törzstagságát.

Balla Péter hozzátette, egyetemközi szerződésekkel igyekeznek gondoskodni arról, hogy doktoranduszaik más egyetemeken befejezhessék tanulmányaikat, és megvédhessék doktori címüket. A Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Doktori Iskolájában 2012-ig védhetik meg doktori címüket a hallgatók.

Balla Péter azt is elmondta, hogy hittudományi doktori iskolájuk a maximális pontszámot kapta a MAB-tól.

 

Forrás: kisalfold.hu