A Károli megoldása

Bezárják a Közép- és Kelet-európai Missziói Tanulmányi Intézetet, így határozott a Károli Gáspár Református Egyetem szenátusa a közelmúltban.
Az intézet feladatait az egyetem keretén belül kívánják ellátni - olvasható a KRE közleményében.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

KÖZLEMÉNY

A Károli Gáspár Református Egyetem vezetése sajnálattal kell bejelentse, hogy a felsőoktatásban zajló változások következtében maga is nehéz igazgatási, szervezeti lépésekre kényszerül. E folyamat részeként született meg 2012. június 22-én a Közép- és Kelet-európai Missziói Tanulmányi Intézet bezárásáról szóló, a feladatok ellátását az egyetem keretén belül biztosító, 2012. július 1-től hatályos szenátusi döntés is.

A KRE vezetése hálás a KMTI 6 éves működéséért, különösen annak vezetőjének, prof. dr. Kool Anne-Marienak. Egyetemünk nemzetközi hírnevét a missziológia területén nyújtott magas színvonalú képzéssel és nemzetközi konferenciákkal öregbítette.
Egyetemünk elkötelezett a megkezdett munka folytatását illetően. Ennek záloga a Hittudományi Kar. Az előttünk álló feladatokat, szerződéses kötelezettségeket és a már megfogalmazott jövőre vonatkozó terveket a teológiai fakultás tekinti át és hozza összhangba a lehetőségeinkkel, meglévő erőforrásainkkal.
Egyetemünk határozott szándéka, hogy a KMTI által kiépített szakmai kapcsolatokat megőrizze és küldetését e külföldi szervezetekkel is együttműködve folytassa.

A Károli Gáspár Református Egyetem vezetése,

Budapest, 2012. június 26.

-------------------------------------------------------------------------------------------------


Az intézet vezetője májusban még terveikről beszélt portálunknak:

Határátlépés: engedélyezve

Az intézet láncszem kíván lenni a missziói munkában, amelyet valójában Isten végez Európában is – hangsúlyozta Anne-Marie Kool.
– Biztatom a hallgatókat, hogy üljenek le a püspökeikkel, kérdezzék meg őket arról, hogy mivel lehetne segíteni a missziót, hiszen missziói stratégiák születnek Európában anélkül, hogy komoly kutatásra alapoznák azokat – tette hozzá.
Az intézetvezető elmondta, a KMTI-ben jövőre nemcsak a doktori program és az angol nyelvű mesterprogram folytatódik az új évfolyammal, hanem lelkészek számára kurzust is tartanak majd a lelkész-továbbképzés részeként.