A könyv illata

Könyv, író, könyv, olvasó, könyv, kiadó, könyv, film, könyv... Győrött és Balatonfüreden már javában tart, Debrecenben és Budapesten ma kezdődnek az Ünnepi Könyvhét programjai. A fővárosban szintén a hétvégén rendezik meg az első Keresztény Film- és Könyvvásárt.

"Gépiesen öltöztem fel s nyúltam a könyveim után, melyek egy vakablakban hevertek a Dobos bácsi pálinkás butykosa mellett. Mind a ketten egy helyen tartottuk a szellemi táplálékunkat. Csakhogy ő jobban szerette s gyakrabban előkereste a magáét." (Mikszáth Kálmán: Hogy lettem én író?)


Könyvek ünnepe


Az Ünnepi Könyvhét író és olvasója személyes találkozása. Csak a központi helyszínen, a Vörösmarty téren több mint ezer alkalommal ülnek dedikáló asztalok mellé a magyar írók, költők, művészek. Még csak hasonlóra sincs példa sehol a világon. Idén Budapesten június 7-11. között 83. alkalommal rendezik meg a könyvhetet.

Ezen a hétvégén színészek, zenészek, színpadi társulatok és nagy közönséget vonzó zenekarok népszerűsítik az irodalmat. Budapesten fellép többek között Palya Bea, a Sebő Együttes, a Kaláka Együttes és a Göncölszekér zenekar, Huzella Péter, Gryllus Vilmos. A Gyermekkönyvnapok ifjú látogatóit az Ametist és a Figurina Bábegyüttes szórakoztatja. A Magyar Rádió régi együttműködő partnerként számos alkalommal élő adásban kapcsolja a könyvheti színpadokat, s tudósítói révén a vidéki helyszíneket is.

Hagyománnyá vált, hogy a könyvheti szombaton, június 9-én a Vörösmarty téren megrendezik a Könyvek Éjszakáját, utcabállal, sok-sok játékos programmal, éjszakai dedikálásokkal.

A 83. Ünnepi Könyvhétre 95 hazai és határon túli kiadó 335 újdonságot jelentet meg, kizárólag magyar szerzők köteteit, s ezek közül 46 szól a gyermekeknek.

A Vörösmarty téren számos keresztyén kiadó is jelen lesz.

A tavalyi sikeren felbuzdulva Kolozsvár idén is bekapcsolódik a könyvünnepet ülő Vörösmarty tér kísérőbolygói közé. Június 7 és 11 között a Mátyás király szülőháza előtti kis tér benépesül magyar könyvvel, magyar íróval, olvasóval, s talán elégedett könyvkereskedőkkel is.

Részletek a budapesti, vidéki és kolozsvári programokról: www.unnepikonyvhet.hu

 


Fülnek, szemnek, kéznek...

Ugyancsak ezen a hétvégén, június 8–10. között az Uránia Nemzeti Filmszínház ad otthont az I. Keresztény Film- és Könyvvásárnak. Az Ünnepi Könyvhét alatt megtartandó rangos eseményt az Etalon Film Kiadó a Magyarországi Evangélikus Egyházzal és a Magyarországi Református Egyház Kálvin Kiadójával szoros együttműködésben rendezi meg.

A rendezvényen a számos játékfilm és dokumentumfilm mellett kiállítást, beszélgetéseket és koncertet terveznek a szervezők. A filmeket követően az alkotókkal és neves filmesztétákkal a mozi emeleti kávézójában beszélgethetnek a nézők.

A kávézóban Richly Zsolt jelenleg még készülő, Luther életét bemutató, egész estés animációs filmjének terveit nézhetik meg az érdeklődők.

A vásár ideje alatt az Etalon Film, a Magyar Bibliatársulat, a Kálvin Kiadó, a Luther Kiadó, valamint a Good News Könyvesbolt révén más keresztény kiadók színvonalas kiadványaival is találkozhat a közönség.

A rendezvény látogatása INGYENES! Szeretettel várnak mindenkit a szervezők!

További információ: www.keresztenyfilmek.hu, www.urania-nf.hu.