A lélek fesztiválja

Százezren voltak jelen a rendszerváltás nyarán a Népstadionban Billy Graham evangelizációs összejövetelén. Mától három estén az akkori hallgatóság gyermekei és unokái a világhírű evangélista fiát, Franklin Grahamet hallgathatják meg, aki újra elhozta a reménység üzenetét Magyarországra.

A lélek fesztiválja – így nevezi a világ számos országában megrendezett Reménység fesztivált Franklin Graham.
A rendezvény célja, hogy bármely vallású, életkorú és etnikai hovatartozású emberrel megossza a keresztyén értékeken alapuló reménység üzenetét.
Az igehirdető pénteken, szombaton és vasárnap este tart evangelizációkat külföldi és magyar zenészek közreműködésével a Papp László Budapest Sportarénában. A fesziválra összesen harminchatezer jegyet foglaltak le határokon innen és túlról.
Franklin Graham szintén jelen volt az 1989-es népstadionbeli összejövetelen, most jár másodszor Magyarországon. Billy Graham fia a közelgő hétvégén minden este negyven percben mondja el az evangélium üzenetét. Tegnap a sajtó képviselői előtt arról beszélt, sok imádság és négy éven át tartó szervezőmunka előzte meg a rendezvényt.

Atyai tanács
Franklin Graham a Billy Graham Evangelizációs Társaság, valamint a Samaritánus Erszénye nevű nemzetközi segélyszervezet elnök-vezérigazgatója. Elmondása szerint soha nem szerepelt a tervei között, hogy édesapja nyomdokaiba lépve evangelizációkat tartson.
– Hosszú időn keresztül ellenálltam annak a gondolatnak, hogy evangélista legyek, mert nem akartam, hogy az édesapámhoz hasonlítsanak engem. Nagyon büszke vagyok rá, de azt is tudtam, hogy soha nem nőhetek fel oda, ahol ő van. Életem során a legtöbb időt és energiát a segélyszolgálatoknak szenteltem. Húsz évvel ezelőtt azonban úgy éreztem, Isten arra hív engem, hogy prédikáljak. Meg kellett küzdenem a döntés meghozatalával, mert fontosnak tartottam, vajon mit gondolnak az emberek, ha belevágok. Végül eljutottam arra a következtetésre, hogy ami kizárólag számít, az az, hogy Isten mit gondol erről. Amikor felállok, hogy prédikáljak, hiszem, hogy Isten az Ő igéjét, amit rajtam keresztül szól, használni fogja; megérinti és megváltoztatja azoknak az embereknek a szívét, akik nyitottak erre.
Az igehirdető mesélt arról is, hogy egy alkalommal az édesapja ellátta néhány jó tanáccsal.
– Apám azt mondta: „fiam, az egyetlen módja annak, hogy megtanulj prédikálni, az az, ha elkezdesz prédikálni. Az üzenetet Isten helyezi a szívünkre, a mi feladatunk pedig, hogy engedelmesen továbbadjuk azt. Az Ő üzenetét prédikáljuk a bibliából, nem pedig a sajátunkat."

Ezrek térhetnek meg
– Nagyon sokan megkérdezik tőlem, hogyan jöhetnénk ki azokból a gazdasági, politikai és egyéb nehézségekből, amelyeket mi, magunk teremtettünk. Hiszem, hogy a legnagyobb nehézség, amivel a világnak szembe kell néznie, lelki jellegű. Ez pedig nem más, mint a bűn. Ez az, ami elválaszt bennünket Istentől. A biblia szerint az egyetlen módja annak, hogy kapcsolatba kerüljünk a minket teremtő és szerető Istennel, az az, ha megvalljuk a bűneinket és elfogadjuk megváltónknak Jézus Krisztust – fogalmazott Franklin Graham portálunk mikrofonja előtt.
Az igehirdető hozzátette, ő is egy a bűnös emberek közül, ezért nem tudja senkinek megváltoztatni az életét, ám azért imádkozik, hogy a fesztiválon magyar férfiak és nők százai, sőt, ezrei adják át az életüket Jézus Krisztusnak.
– Minden este döntésre fogom hívni azokat, akik még soha nem bízták rá magukat Jézus Krisztusra mint személyes megváltójukra. Amikor mindenki előrejött, aki szeretné ezt megtenni, vezetni fogom őket imádságban. Megvallhatják a bűneiket Isten felé, és befogadhatják Jézus Krisztust a szívükbe hit által.

Deszkák és oszlopok
– A kerítésnek nemcsak oszlopai, hanem deszkái is vannak, és mindkettőre egyaránt szükség van. Az egyes gyülekezetek mindennapi életére és szolgálatára épülhetnek a nagyobb jelentőségű rendezvények, amelyek Krisztus evangéliumát képviselik akár egy egész társadalmat megmozgatva – fogalmazott érdeklődésünkre Papp János, a Reménység Fesztivál szervezőbizottságának elnöke. A Magyarországi Baptista Egyház elnöke hozzátette, a Krisztust hívő embereknek hazánkban egyre inkább képesek arra, hogy saját felekezeti meggyőződésüket megtartva összefogjanak az evangélium hirdetésére. A Reménység fesztivál szintén katolikus és protestáns felekezetek együttműködésével jött létre.

Hozz egy barátot!
A fesztiválra keresztyéneket és nem keresztyéneket egyaránt várnak a szervezők.
– Mi nem ügynökök vagyunk, nem megtérítgetni akarunk embereket, hanem egyszerűen szeretnénk barátaikká válni. Nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy valóságos, élő kapcsolatunk legyen azokkal az emberekkel, akiket elhívunk magunkkal a fesztiválra, mert csak így lehet hiteles az üzenetünk és valóságos a segítségünk – mondta Papp János.
A „Hozz egy barátot!" programmal a szervezők arra hívták fel a figyelmet, hogy a keresztyének hívják el nem hívő barátaikat a rendezvényre.
A szervezőbizottság elnöke hozzátette, a fesztiválon minden korosztály képviselői megtalálhatják a számukra megfelelő programot. Magyar és világhírű külföldi zenészek lépnek fel mindhárom este, köztük a többszörös Grammy-díjas Michael W. Smith, a Casting Crowns, a Parachute Band, a Magyar Honvédség Légierő Zenekara, Pintér Béla, Meláth Andrea és egy ezerfős kórus is énekel ötvenfős szimfonikus zenekar kíséretében. Azok számára, akik a Sportarénában már nem jut hely, a Syma csarnokban biztosítanak közvetítést. Az igehirdetéseket magyar nyelvre tolmácsolják, a fesztiválra a belépés ingyenes.


Jakus Ágnes
Fotó: Füle Tamás 

 

 

További információk a Reménység fesztiválról:

 

Golyóálló hit
Exkluzív interjúnk Franklin Grahammel

 


A Reménység fesztivál nulladik napjának egyik fellépője így kommentálta az eseményeket:
Nincs külön bejáratú Isten